kurczak
Gotujmy.pl/KulinarnaChwila
Newsy

Rumiane udka z marchewką i groszkiem. Danie robi się samo, a sosik taki, że palce lizać

Idealnie przyprawione, chrupiące udka z kurczaka prosto z piekarnika w połączeniu z idealnie kremowym sosem brzmią jak pomysł na szybki, ale wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis na danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczy przy sporej ilości białka, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ekspresowe danie

Udka z kurczaka są dość tanie, jeśli chodzi o powszechne mięsa w sklepach. Ich przygotowanie również nie jest zbyt skomplikowane. Odpowiednio skomponowane przyprawy oraz dobór obróbki termicznej. Przepis na udka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest ekspresowym daniem, a zarazem przepysznym przy niskim nakładzie pracy. Można by powiedzieć, że potrawa robi się sama, a to wszystko za sprawą pieczenia mięsa w rękawie. Dzięki temu udka z kurczaka będą niezwykle aromatyczne i soczyste. W połączeniu ze świetnym sosem będą duetem idealnym na spotkanie z bliskimi. Wypróbujcie koniecznie!

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Składniki:

  • 6 porcji udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysł soczystego na kurczaka z papryką i ziołami
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie przełóżcie do miski. Doprawcie je solą oraz Pomysłem na soczystego kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Tak przygotowane udka z kurczaka przełóżcie do rękawa do pieczenia i dobrze zamknijcie. Pieczecie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
  3. W trakcie pieczenia mięsa, przygotujcie sos.
  4. Cebulę drobno pokrójcie, a później wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z olejem.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej marchewkę z groszkiem oraz szklankę wody. Wszystko razem gotujcie na niewielkim ogniu.
  6. Mąkę rozróbcie ze śmietaną, a następnie zahartujcie ją wodą z warzyw. Zahartowaną śmietanę ostrożnie wlejcie na patelnię do marchewki z groszkiem. Chwilę gotujcie do zgęstnienia sosu.
  7. Tak przygotowany sos przełóżcie do naczynia żaroodpornego bądź półmiska, a na wierzchu ułóżcie upieczone udka z kurczaka. 
  8. Idealnym dodatkiem do całego dania będzie ziemniaczane puree. Smacznego!
Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...

Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju
Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.  Proste obiady są najlepsze Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci. Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu! Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami. Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy! Składniki: 4 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 4 udka z kurczaka  Przyprawa do kurczaka Vegeta  Zioła prowansalskie Słodka, mielona papryka sól ziołowa olej Sposób przygotowania: Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.  Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.  Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.  W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.  Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.  Mięso w marynacie...

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Jak szybko przyrządzić prosty i tani obiad? Tomasz Strzelczyk podpowiada.

Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa: - Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso. Jak przyrządzić soczystego kurczaka? Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni"  do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka. Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche. Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa. Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka Składniki: 4 średnie udka z kurczaka 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 papryczka chili Świeże zioła 200 ml śmietanki 30 proc. Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Wyluzowane udka kurczaka...