kurczak
Gotujmy.pl/KulinarnaChwila
Newsy

Rumiane udka z marchewką i groszkiem. Danie robi się samo, a sosik taki, że palce lizać

Idealnie przyprawione, chrupiące udka z kurczaka prosto z piekarnika w połączeniu z idealnie kremowym sosem brzmią jak pomysł na szybki, ale wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis na danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczy przy sporej ilości białka, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ekspresowe danie

Udka z kurczaka są dość tanie, jeśli chodzi o powszechne mięsa w sklepach. Ich przygotowanie również nie jest zbyt skomplikowane. Odpowiednio skomponowane przyprawy oraz dobór obróbki termicznej. Przepis na udka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest ekspresowym daniem, a zarazem przepysznym przy niskim nakładzie pracy. Można by powiedzieć, że potrawa robi się sama, a to wszystko za sprawą pieczenia mięsa w rękawie. Dzięki temu udka z kurczaka będą niezwykle aromatyczne i soczyste. W połączeniu ze świetnym sosem będą duetem idealnym na spotkanie z bliskimi. Wypróbujcie koniecznie!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Składniki:

  • 6 porcji udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysł soczystego na kurczaka z papryką i ziołami
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie przełóżcie do miski. Doprawcie je solą oraz Pomysłem na soczystego kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Tak przygotowane udka z kurczaka przełóżcie do rękawa do pieczenia i dobrze zamknijcie. Pieczecie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
  3. W trakcie pieczenia mięsa, przygotujcie sos.
  4. Cebulę drobno pokrójcie, a później wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z olejem.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej marchewkę z groszkiem oraz szklankę wody. Wszystko razem gotujcie na niewielkim ogniu.
  6. Mąkę rozróbcie ze śmietaną, a następnie zahartujcie ją wodą z warzyw. Zahartowaną śmietanę ostrożnie wlejcie na patelnię do marchewki z groszkiem. Chwilę gotujcie do zgęstnienia sosu.
  7. Tak przygotowany sos przełóżcie do naczynia żaroodpornego bądź półmiska, a na wierzchu ułóżcie upieczone udka z kurczaka. 
  8. Idealnym dodatkiem do całego dania będzie ziemniaczane puree. Smacznego!
Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju
Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.  Proste obiady są najlepsze Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci. Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu! Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami. Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy! Składniki: 4 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 4 udka z kurczaka  Przyprawa do kurczaka Vegeta  Zioła prowansalskie Słodka, mielona papryka sól ziołowa olej Sposób przygotowania: Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.  Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.  Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.  W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.  Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.  Mięso w marynacie...

idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy
Znamy sposób na perfekcyjnie soczyste i kruche schabowe. Sekret? Ten 1 wyjątkowy trik
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Przygotowanie mięsa na kotlety schabowe  By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie kotletów schabowych Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie. Jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Sposób na soczyste i kruche schabowe  Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby...

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Soczysta, domowa wędlina z… butelki. Wpadlibyście na to, żeby ją tak zrobić?
Macie dość sklepowych wędlin, które po jednym dni tracą świeżość? W takim razie pora przygotować własną.

Pyszna, wilgotna wędlina z galaretką, a do tego bez konserwantów i polepszaczy smaku – tak dobrej nie kupicie nigdzie, dlatego warto zrobić ją samodzielnie. Jest bardzo niedroga w przygotowaniu, a do tego tak smaczna, że będziecie chcieli ciągle ją przygotowywać. Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Do środka możecie dodać swoje ulubione dodatki, takie jak papryka, ogórki kiszone , ziarenka zielonego pieprzu, suszone pomidory . Możliwości jest bez liku. Nasz przepis jest bardzo podstawowy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby go modyfikować. Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem – przepis na wędlinę Składniki: 800 g mięsa z ćwiartek z kurczaka bez kości (około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki 1/2 ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Opcjonalnie: jeśli nie macie przypraw możecie użyć 1 łyżki Vegety lub Jarzynki bez dodatku konserwantów i glutaminianu sodu 4 łyżki żelatyny 250ml wody 2 słoiki półlitrowe lub 2 butelki plastikowe o pojemności 1,5litra 2 woreczki foliowe Przygotowanie: Kości usuńcie, a mięso pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski. Dodajcie przyprawy, marchewkę, groszek, żelatynę w proszku oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie. Butelki utnijcie na górze, mniej więcej na wysokości 3/4. Możecie również użyć szklanych słoików. W każdą butelkę włóżcie woreczek i napełnijcie farszem. Zawiążcie na supeł, zostawiając 10 centymetrów od góry. Wstawcie butelki do dużego garnka do gotującej się wody. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Po upływie czasu wyjmijcie butelki i odstawcie, aby wszystko ostygło. Wstawcie do lodówki, aby galaretka...

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...