Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczy przy sporej ilości białka, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. 

Ekspresowe danie

Udka z kurczaka są dość tanie, jeśli chodzi o powszechne mięsa w sklepach. Ich przygotowanie również nie jest zbyt skomplikowane. Odpowiednio skomponowane przyprawy oraz dobór obróbki termicznej. Przepis na udka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest ekspresowym daniem, a zarazem przepysznym przy niskim nakładzie pracy. Można by powiedzieć, że potrawa robi się sama, a to wszystko za sprawą pieczenia mięsa w rękawie. Dzięki temu udka z kurczaka będą niezwykle aromatyczne i soczyste. W połączeniu ze świetnym sosem będą duetem idealnym na spotkanie z bliskimi. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 6 porcji udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysł soczystego na kurczaka z papryką i ziołami
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie przełóżcie do miski. Doprawcie je solą oraz Pomysłem na soczystego kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Tak przygotowane udka z kurczaka przełóżcie do rękawa do pieczenia i dobrze zamknijcie. Pieczecie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
  3. W trakcie pieczenia mięsa, przygotujcie sos.
  4. Cebulę drobno pokrójcie, a później wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z olejem.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej marchewkę z groszkiem oraz szklankę wody. Wszystko razem gotujcie na niewielkim ogniu.
  6. Mąkę rozróbcie ze śmietaną, a następnie zahartujcie ją wodą z warzyw. Zahartowaną śmietanę ostrożnie wlejcie na patelnię do marchewki z groszkiem. Chwilę gotujcie do zgęstnienia sosu.
  7. Tak przygotowany sos przełóżcie do naczynia żaroodpornego bądź półmiska, a na wierzchu ułóżcie upieczone udka z kurczaka. 
  8. Idealnym dodatkiem do całego dania będzie ziemniaczane puree. Smacznego!