Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy

Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer jeden tegorocznego Sylwestra. Zaserwujcie gościom a posypią się pochwały

Jeśli, co bardzo prawdopodobne, nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przystawki jako rodzaj potrawy

Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem.

Przekąska dla wybrednych

O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania. 

Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym

Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw.

Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami są pokrojone małe kawałki kromki chleba lub bagietki z różnymi dodatkami.

Ruloniki z szynki konserwowej z farszem

Będą idealną przystawką na świąteczny stół, ale nie tylko. Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, który będzie inny niż wszystkie dotychczasowe. Wedle nowych, rządowych obostrzeń, większość osób spędzi go w domu bez możliwości przemieszczania się w sylwestrową noc. Myślimy, że przyda się wam coś pysznego!

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej

  • 4 jajka

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujecie na twardo, studzicie, obłupiacie ze skorupek i kroicie w kostkę.

  2. Szczypiorek myjecie i osuszacie. Część szczypiorku zostawiacie do obwiązania ruloników, resztę siekacie drobno.

  3. Do jajek dodajecie posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan, całość dokładnie mieszacie. Pastę doprawiacie na koniec solą i pieprzem.

  4. Farsz jajeczny układacie równomiernie na plastrach szynki. Chwytając za róg szynki, zwijacie wędlinę w rulonik.

  5. Ruloniki obowiązujecie pozostałym szczypiorkiem i gotowe!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Komentarze
Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Przeczytaj