Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis!

Przystawki jako rodzaj potrawy

Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem.

Przekąska dla wybrednych

O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania. 

Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym

Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw.

Zobacz także:

Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami są pokrojone małe kawałki kromki chleba lub bagietki z różnymi dodatkami.

Przepis na ruloniki z szynki konserwowej z farszem

Będą idealną przystawką na świąteczny stół, ale nie tylko. Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, który będzie inny niż wszystkie dotychczasowe. Wedle nowych, rządowych obostrzeń, większość osób spędzi go w domu bez możliwości przemieszczania się w sylwestrową noc. Myślimy, że przyda się wam coś pysznego!

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej

  • 4 jajka

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujecie na twardo, studzicie, obłupiacie ze skorupek i kroicie w kostkę.

  2. Szczypiorek myjecie i osuszacie. Część szczypiorku zostawiacie do obwiązania ruloników, resztę siekacie drobno.

  3. Do jajek dodajecie posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan, całość dokładnie mieszacie. Pastę doprawiacie na koniec solą i pieprzem.

  4. Farsz jajeczny układacie równomiernie na plastrach szynki. Chwytając za róg szynki, zwijacie wędlinę w rulonik.

  5. Ruloniki obwiązujecie pozostałym szczypiorkiem i gotowe!