Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy

Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer jeden tegorocznego Sylwestra. Zaserwujcie gościom a posypią się pochwały

Jeśli, co bardzo prawdopodobne, nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przystawki jako rodzaj potrawy

Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem.

Przekąska dla wybrednych

O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania. 

Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym

Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw.

Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami są pokrojone małe kawałki kromki chleba lub bagietki z różnymi dodatkami.

Ruloniki z szynki konserwowej z farszem

Będą idealną przystawką na świąteczny stół, ale nie tylko. Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, który będzie inny niż wszystkie dotychczasowe. Wedle nowych, rządowych obostrzeń, większość osób spędzi go w domu bez możliwości przemieszczania się w sylwestrową noc. Myślimy, że przyda się wam coś pysznego!

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej

  • 4 jajka

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujecie na twardo, studzicie, obłupiacie ze skorupek i kroicie w kostkę.

  2. Szczypiorek myjecie i osuszacie. Część szczypiorku zostawiacie do obwiązania ruloników, resztę siekacie drobno.

  3. Do jajek dodajecie posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan, całość dokładnie mieszacie. Pastę doprawiacie na koniec solą i pieprzem.

  4. Farsz jajeczny układacie równomiernie na plastrach szynki. Chwytając za róg szynki, zwijacie wędlinę w rulonik.

  5. Ruloniki obowiązujecie pozostałym szczypiorkiem i gotowe!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Komentarze
Klops, świąteczny klops
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy Rozpływający się w ustach świąteczny klops. Świetnie się sprawdzi na gorąco, jako drugie danie
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad, jest coś, co zachwyci wszystkich waszych gości. Mięsny, nadziewany, soczysty klops!
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

To danie z mielonego mięsa, które łączy się w innymi składnikami i formuje w kształt bochenka. Świąteczny klops można upiec lub uwędzić. W obydwu wersjach będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Klops z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny Wołowina to wytrawne mięso obiadowe. Możliwości jej obróbki są właściwie nieskończone. Jeżeli wolicie mięsa chudsze lub bardziej aromatyczne, możecie do zrobienia klopsa wybrać także dziczyznę, mieloną jagnięcinę czy najpopularniejszy na całym świecie drób. Istnieją różne techniki na utrzymanie gotowego klopsa soczystego. Jeśli chcecie podać wilgotne danie, przykryjcie go sosem lub dodajcie do niego jajka i bułkę tartą.  Klops - niedrogie mięsne danie Klops można znaleźć już w rzymskiej tradycji kucharskiej. Jako danie podaje się go w Niemczech, Skandynawii i Belgii. To kuzyn holenderskiego klopsiku. Podczas Wielkiego Kryzysu cieszył się szczególnym powodzeniem. Sporządzano go za pomocą niedrogiego rodzaju mięsa i resztek składników. Wiele przepisów poleca, by upieczony klops polać sosem pomidorowym. Można również użyć sosu do grillowania lub mieszaniny ketchupu i domowej musztardy. W stylu amerykańskim klops jest zwykle podawany na ciepło, jako część dania głównego, ale może być również pokrojony w plastry na zimno. Świąteczny klops z sosem chrzanowym lub żurawinowym Jeśli macie dość kuchni świątecznej, opartej na kapuście i grzybach, mamy pewną propozycję. W roli drugiego dania doskonale sprawdzi się świąteczny klops z nadzieniem. Dla urozmaicenia możecie go podać z sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ten z przepisu poniżej? Palce lizać! Składniki: 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej 3 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy...

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce...

Przeczytaj
Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj