Przygotujcie ruloniki z szynki nadziewane sałatką jako przekąskę na imprezę lub poczęstunek dla gości. To bardzo smaczna zakąska, której mało kto się oprze. W mig zniknie ze stołu!
Ruloniki z sałatką w galarecie - przepis
Nadziewane ruloniki z szynki składają się z trzech elementów. Ich przygotowanie musicie rozplanować czasowo tak, aby gotowe ruloniki z szynki polewać już ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretą. To może być największa trudność w przygotowaniu tej potrawy, gdyż reszta czynności jest banalnie prosta.
Składniki na ruloniki:
- ok. 10 plastrów ulubionej szynki lub wędliny (plastry muszą być dostatecznie duże)
- ok. 5 dużych pieczarek lub 10 małych
- 3 plasterki żółtego sera
- Łyżka majonezu
- Siekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Składniki na galaretę:
- 500 ml bulionu
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- Sok z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość na podstawie informacji z opakowania na 500 ml płynu)
Dekoracja: sałata, rzodkiewki, cytryna.
Przygotowanie ruloników z szynki w galarecie
- Wsypcie żelatynę do szklanki. Zalejcie ją do wysokości ok. ¼ wrzątkiem, mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka wlejcie wywar, zagotujcie, odstawcie z ognia i dolejcie żelatynę. Wymieszajcie, aby rozpuścić wszystkie grudki.
- Doprawcie wywar do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Przecedźcie wywar przez gazę lub bardzo gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudźcie.
- Pieczarki pokrójcie w kosteczkę, obsmażcie chwilę lub ugotujcie. Wymieszajcie z tartym żółtym serem i majonezem. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Szynkę rozłóżcie, na środek wyłóżcie farsz pieczarkowy, zawińcie i ułóżcie na talerzu.
- Ruloniki zalejcie tężejącą galaretą.
- Odstawcie ruloniki do lodówki na ok. 2 godziny.
- Serwujcie na liściach sałaty, ozdobione rzodkiewkami i plastrami cytryny.
Smacznego! Wasi goście na pewno będą zadowoleni z takiej przystawki, możecie więc od razu zrobić podwójną porcję.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl