Przygotujcie ruloniki z szynki nadziewane sałatką jako przekąskę na imprezę lub poczęstunek dla gości. To bardzo smaczna zakąska, której mało kto się oprze. W mig zniknie ze stołu!

Ruloniki z sałatką w galarecie - przepis

Nadziewane ruloniki z szynki składają się z trzech elementów. Ich przygotowanie musicie rozplanować czasowo tak, aby gotowe ruloniki z szynki polewać już ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretą. To może być największa trudność w przygotowaniu tej potrawy, gdyż reszta czynności jest banalnie prosta.

Składniki na ruloniki:

  • ok. 10 plastrów ulubionej szynki lub wędliny (plastry muszą być dostatecznie duże)
  • ok. 5 dużych pieczarek lub 10 małych
  • 3 plasterki żółtego sera
  • Łyżka majonezu
  • Siekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na galaretę:

  • 500 ml bulionu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier 
  • Sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość na podstawie informacji z opakowania na 500 ml płynu)

Dekoracja: sałata, rzodkiewki, cytryna.

Przygotowanie ruloników z szynki w galarecie

  1. Wsypcie żelatynę do szklanki. Zalejcie ją do wysokości ok. ¼ wrzątkiem, mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie, mieszając od czasu do czasu. 
  2. Do garnka wlejcie wywar, zagotujcie, odstawcie z ognia i dolejcie żelatynę. Wymieszajcie, aby rozpuścić wszystkie grudki. 
  3. Doprawcie wywar do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Przecedźcie wywar przez gazę lub bardzo gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudźcie.
  5. Pieczarki pokrójcie w kosteczkę, obsmażcie chwilę lub ugotujcie. Wymieszajcie z tartym żółtym serem i majonezem. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki.
  6. Szynkę rozłóżcie, na środek wyłóżcie farsz pieczarkowy, zawińcie i ułóżcie na talerzu. 
  7. Ruloniki zalejcie tężejącą galaretą. 
  8. Odstawcie ruloniki do lodówki na ok. 2 godziny.
  9. Serwujcie na liściach sałaty, ozdobione rzodkiewkami i plastrami cytryny.

Smacznego! Wasi goście na pewno będą zadowoleni z takiej przystawki, możecie więc od razu zrobić podwójną porcję.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl