Gdy upał i wysokie temperatury za oknem dają wam się we znaki, nieraz przechodzi ochota na ulubioną poranną kawę. Dlatego, kiedy robi się bardzo ciepło, dobrze jest zamienić tradycyjną kawę na mrożoną - zadziała pobudzająco, a dodatkowo orzeźwi. I do tego jest przepyszna! Sprawdźcie, jak ją przygotować tak, by smakowała doskonale.
Przepis na kawę mrożoną z lodami
Do przygotowania jednej porcji kawy mrożonej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
1 podwójne espresso
-
pół szklanki (ok. 125 ml) mleka
-
1 łyżeczka cukru brązowego lub syropu smakowego (opcjonalnie)
-
1 gałka lodów śmietankowych/waniliowych
-
czekolada (do posypania)
-
bita śmietana
-
kostki lodu
Przygotowanie:
-
Kawę mrożoną należy podawać w wysokich szklankach. By napój zachował swoją temperaturę, najpierw włóżcie szklanki do zamrażarki, by były idealnie zimne.
-
Zaparzcie espresso, dodajcie cukier i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.
-
Wyjmijcie szklanki z zamrażarki i wlejcie zimne espresso. Jeżeli używacie smakowych syropów do kawy, to najpierw wlejcie syrop, a potem espresso.
-
Wsypcie kostki lodu i wlejcie pół szklanki zimnego mleka. Zamieszajcie.
-
Na górę połóżcie jedną gałkę lodów. Udekorujcie bitą śmietaną, polejcie syropem i posypcie startą czekoladą.
I gotowe! Tak przygotowana efektowna kawa mrożona jest od razu gotowa do wypicia. Nie zwlekajcie, jeśli chcecie, by była idealnie orzeźwiająca.
Zobacz także:
Dlaczego warto pić kawę na zimno?
Kawa mrożona, z dodatkiem samego lodu i mleka nie różni się niczym od tradycyjnej poza temperaturą. Dzięki temu, że jest zimna, można eksperymentować z różnymi składnikami, które nie smakowałyby tak dobrze w gorącej kawie - mowa o słodkich syropach, bitej śmietanie czy lodach, które w wysokiej temperaturze szybko zamieniłyby się w niezbyt apetyczną papkę.
Poza tym, kawa mrożona ma te same zalety, co ta podawana na ciepło - pobudza, ma właściwości antyoksydacyjne, a nawet może obniżać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Źródło: coffeedesk.pl, zywienie.medonet.pl