Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały
AdobeStock
Newsy

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Jeśli upały dają wam popalić, a nie potraficie sobie odmówić ulubionej kawy, to zróbcie ją w ten sposób - będzie pyszna, pobudzająca i orzeźwiająca.

Gdy upał i wysokie temperatury za oknem dają wam się we znaki, nieraz przechodzi ochota na ulubioną poranną kawę. Dlatego, kiedy robi się bardzo ciepło, dobrze jest zamienić tradycyjną kawę na mrożoną - zadziała pobudzająco, a dodatkowo orzeźwi. I do tego jest przepyszna! Sprawdźcie, jak ją przygotować tak, by smakowała doskonale. 

Przepis na kawę mrożoną z lodami

Do przygotowania jednej porcji kawy mrożonej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 podwójne espresso

  • pół szklanki (ok. 125 ml) mleka

  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub syropu smakowego (opcjonalnie)

  • 1 gałka lodów śmietankowych/waniliowych

  • czekolada (do posypania)

  • bita śmietana

  • kostki lodu

Zobacz także
Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Przygotowanie:

  1. Kawę mrożoną należy podawać w wysokich szklankach. By napój zachował swoją temperaturę, najpierw włóżcie szklanki do zamrażarki, by były idealnie zimne. 

  2. Zaparzcie espresso, dodajcie cukier i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia.

  3. Wyjmijcie szklanki z zamrażarki i wlejcie zimne espresso. Jeżeli używacie smakowych syropów do kawy, to najpierw wlejcie syrop, a potem espresso.

  4. Wsypcie kostki lodu i wlejcie pół szklanki zimnego mleka. Zamieszajcie.

  5. Na górę połóżcie jedną gałkę lodów. Udekorujcie bitą śmietaną, polejcie syropem i posypcie startą czekoladą.

I gotowe! Tak przygotowana efektowna  kawa mrożona jest od razu gotowa do wypicia. Nie zwlekajcie, jeśli chcecie, by była idealnie orzeźwiająca.

Dlaczego warto pić kawę na zimno?

Kawa mrożona, z dodatkiem samego lodu i mleka nie różni się niczym od tradycyjnej poza temperaturą. Dzięki temu, że jest zimna, można eksperymentować z różnymi składnikami, które nie smakowałyby tak dobrze w gorącej kawie - mowa o słodkich syropach, bitej śmietanie czy lodach, które w wysokiej temperaturze szybko zamieniłyby się w niezbyt apetyczną papkę.

Poza tym, kawa mrożona ma te same zalety, co ta podawana na ciepło - pobudza, ma właściwości antyoksydacyjne, a nawet może obniżać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. 

Źródło: coffeedesk.pl, zywienie.medonet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten napój będzie hitem tego lata! Słyszeliście już o tonic espresso?
AdobeStock
Newsy
Przepis na tonic espresso, orzeźwiającą kawę z tonikiem. Hit tego lata
Koniecznie spróbujcie! Tradycyjna kawa mrożona odchodzi na dalszy plan.

Kawa pobudza, dobrze smakuje, a na dodatek jest zdrowa. Nic dziwnego, że to najczęściej (zaraz po wodzie) wypijany napój na całym świecie. Każdy ma swój ulubiony sposób na wypijanie kawy. Jedni nie widzą innej opcji niż picie czarnej kawy, inni dodają do niej mleko lub śmietankę. Częstym dodatkiem do kawy jest też cukier lub zdrowszy zamiennik cukru . Nikogo nie dziwi też kawa z cynamonem, kawa z bitą śmietaną lub mrożona kawa. Kawa inaczej W szczycie pandemii hitem okazała się „bita kawa”, Dolgona coffe , która królowała głównie na TikToku. Coraz bardziej popularne robią się także różnorodne kawy typu speciality, czyli kawy o specjalnie wyselekcjonowanych ziarnach zaparzane często metodami alternatywnymi. Kawa z tonikiem – jak zrobić? Przepis na kawę z tonikiem Od jakiegoś czasu popularność zyskuje też kawa podawana w zupełnie inny sposób. Tonic espresso to dokładnie to, co wynika z nazwy. Kawa z tonikiem. Ta dziwna z pozoru kombinacja smakowa doskonale się łączy i świetnie razem smakuje. Żeby zrobić kawę z tonikiem potrzebujecie: Pół szklanki kawy, najlepiej takiej z ekspresu Pół szklanki toniku Opcjonalnie: Kostki lodu Cytrynę lub pomarańczę Żeby zrobić taką kawę, włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Następnie wlejcie do niej tonic i zaparzcie osobno kawę. Powoli wlejcie do szklanki z tonikiem kawę. Kawa powinna utworzyć górną warstwę. Taki napój wygląda bardzo efektownie. Przed wypiciem napoju możecie wymieszać wszystkie składniki lub pić od razu napój. Są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i tej drugiej metody. Kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie i bardzo dobrze orzeźwia. Przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe. Tym połączeniem zachwycają się...

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona. Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem. Przepis na kawę Dalgona Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników. Składniki na kawę Dalgona 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wrzącej wody Duża szklanka mleka Przygotowanie kawy Dalgona Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie. Ozdobienie kawy Dalgona Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką , cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub...

Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
Przewidujecie świąteczne przejedzenie? Poczęstujcie swoich gości tym nietypowym kawowym napojem.

W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”. Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca. Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta? Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto. Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie. Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek. Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Marzena Rogalska (@marzena_rogalska) Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej? By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu. Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę. O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj:  Krótki...

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Unsplash/@rachel_lee_brenner
Newsy
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Musicie poznać ten prosty trik. To super sposób na spienianie mleka do kawy.

Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit. Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy! Jeśli macie taki zaparzacz do kawy , wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne. Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy? Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy. Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy. Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie. Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw: Caffee latte – kawę z przewagą mleka Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez...