W lasach można już spotkać jagody, ale nie można zapomnieć o innych smacznych owocach lata, czyli borówkach amerykańskich! Pierwsze odmiany tych owoców już dojrzewają – sprawdźcie, dlaczego warto je jeść!

Właściwości borówek

Borówki amerykańskie są bardzo bogatym źródłem witaminy C – w 100 g tych owoców znajduje się aż 10 mg witaminy C! Inne witaminy i minerały znajdujące się w borówkach to:

  • Witamina D
  • Witamina K
  • Witamina PP
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Kwas foliowy
  • Fosfor
  • Cynk
  • Magnez
  • Miedź
  • Wapń
  • Żelazo
  • W borówkach znajduje się też sporo błonnika, który usprawnia trawienie i jest pomocny przy odchudzaniu.

Borówki na lepszy wzrok

Jedzenie borówek amerykańskich może poprawiać pracę oczu. Podobno w trakcie II wojny światowej podawano borówki brytyjskim pilotom Royal Air Force, by wyostrzyć wzrok myśliwcom walczącym z niemieckim najeźdźcą! Dziś jednak nie jada się borówek po to, by pilotować samoloty, jednak rzeczywiście kondycja oczu może się poprawić dzięki jedzeniu tych owoców. Obecnie borówki amerykańskie stosuje się wspomagająco w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Borówki na poprawę pamięci

Według naukowców z University of Reading oraz Penninsula Medical School, borówki amerykańskie mogą wspomagać również pamięć. Wszystko dzięki flawonoidom odpowiedzialnym za odwracanie ubytków w pamięci, które pojawiają się z wiekiem.

Zobacz także:

Borówki na nadciśnienie

Także osoby cierpiące na nadciśnienie zdecydowanie powinny włączyć do swojej diety borówki amerykańskie. Uczeni z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii oraz Harvardu w USA przeprowadzili badania które wykazały, że u osób, które co najmniej raz w tygodniu jedzą porcję borówek amerykańskich, ryzyko zachorowania na nadciśnienie spada o 10%. Wszystko to dzięki antocyjanów z grupy flawonoidów.

Borówka i profilaktyka antynowotworowa

Z właściwości borówek skorzysta każdy, komu zależy na dobrej profilaktyce antynowotworowej. W tych owocach znajduje się bowiem fitoestrogen, hormon roślinny, który hamuje rozwój nowotworów hormonozależnych – zalicza się do nich mi.in. nowotwory piersi.