Rozpoczyna się sezon na te zdrowe owoce. Jedźcie je, a poprawicie swoją pamięć i wzrok
AdobeStock
Newsy

Rozpoczyna się sezon na te zdrowe owoce. Jedźcie je, a poprawicie swoją pamięć i wzrok

W waszej diecie nie może zabraknąć borówek amerykańskich – sprawdźcie dlaczego!

W lasach można już spotkać jagody, ale nie można zapomnieć o innych smacznych owocach lata, czyli borówkach amerykańskich! Pierwsze odmiany tych owoców już dojrzewają – sprawdźcie, dlaczego warto je jeść!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości borówek

Borówki amerykańskie są bardzo bogatym źródłem witaminy C – w 100 g tych owoców znajduje się aż 10 mg witaminy C! Inne witaminy i minerały znajdujące się w borówkach to:

  • Witamina D
  • Witamina K
  • Witamina PP
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Kwas foliowy
  • Fosfor
  • Cynk
  • Magnez
  • Miedź
  • Wapń
  • Żelazo
  • W borówkach znajduje się też sporo błonnika, który usprawnia trawienie i jest pomocny przy odchudzaniu.
Zobacz także
Kapusta na męskie problemy

Wspaniałe właściwości kiszonej kapusty. Może pomóc na wstydliwy problem 2 mln mężczyzn

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę

Borówki na lepszy wzrok

Jedzenie borówek amerykańskich może poprawiać pracę oczu. Podobno w trakcie II wojny światowej podawano borówki brytyjskim pilotom Royal Air Force, by wyostrzyć wzrok myśliwcom walczącym z niemieckim najeźdźcą! Dziś jednak nie jada się borówek po to, by pilotować samoloty, jednak rzeczywiście kondycja oczu może się poprawić dzięki jedzeniu tych owoców. Obecnie borówki amerykańskie stosuje się wspomagająco w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Borówki na poprawę pamięci

Według naukowców z University of Reading oraz Penninsula Medical School, borówki amerykańskie mogą wspomagać również pamięć. Wszystko dzięki flawonoidom odpowiedzialnym za odwracanie ubytków w pamięci, które pojawiają się z wiekiem.

Borówki na nadciśnienie

Także osoby cierpiące na nadciśnienie zdecydowanie powinny włączyć do swojej diety borówki amerykańskie. Uczeni z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii oraz Harvardu w USA przeprowadzili badania które wykazały, że u osób, które co najmniej raz w tygodniu jedzą porcję borówek amerykańskich, ryzyko zachorowania na nadciśnienie spada o 10%. Wszystko to dzięki antocyjanów z grupy flawonoidów.

Borówka i profilaktyka antynowotworowa

Z właściwości borówek skorzysta każdy, komu zależy na dobrej profilaktyce antynowotworowej. W tych owocach znajduje się bowiem fitoestrogen, hormon roślinny, który hamuje rozwój nowotworów hormonozależnych – zalicza się do nich mi.in. nowotwory piersi.

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Kiełbasa śląska za darmo w Biedronce. Wystarczy, że spełnicie 1 warunek
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Kiełbasa śląska za darmo w Biedronce. Wystarczy, że spełnicie 1 warunek
Lubicie kiełbasę śląską? Wybierzcie się do Biedronki a dostaniecie ją za darmo! Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z promocji?

W sieci pojawiła się właśnie najnowsza gazetka Biedronki. W tym tygodniu sieć przygotowała dla swoich klientów ogrom świetnych promocji. Co kupicie taniej? Promocja na kiełbasę śląską w Biedronce Jak co tydzień w poniedziałek Biedronka opublikowała gazetkę z promocjami na różne produkty. Naprawdę jest w czym wybierać. Szczególnie ucieszą się wielbiciele kiełbasy śląskiej. Przy zakupie jednego opakowania tej kiełbasy, drugie dostaniecie za darmo. Limit dzienny na ten produkt to cztery opakowania (maksymalnie 2 gratis) na kartę Moja Biedronka. Za jedno opakowanie kiełbasy śląskiej od producenta Kraina Wędlin dzięki tej promocji w przeliczeniu zapłacicie tylko 4,99 zł/500 g. Łopatka wieprzowa aż o 46% taniej w Biedronce Sieć sklepów Biedronka przygotowała też dużą promocję na łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa bez kości pakowana próżniowo od producenta Kraina Mięs, kosztuje teraz tylko 7,99 zł/kilogram. Warunkiem skorzystania z tej oferty jest posiadanie karty Moja Biedronka. Regularna cena tego mięsa to 14,99 zł/kg. Oferta ważna jest do czwartku 2 grudnia i obowiązuje tylko w sklepach bez lady mięsnej. Limit dzienny wynosi cztery kilogramy na kartę Moja Biedronka.  Promocja na konserwy Krakus Biedronka rusza z dużą promocją na produkty marki Krakus. Przy zakupie dwóch dowolnych produktów (do wyboru macie m.in. konserwy i produkty paczkowane), trzeci produkt dostaniecie za darmo. Promocją objęto takie konserwy i wyroby, jak: gulasz, mielonka, szynka konserwowa z galaretką, boczek, kiełbasa podwawelska, szynka "Od szwagra", krakowska sucha i parówki. Promocja na świeże owoce Robiąc zakupy w Biedronce nie zapomnijcie o kupieniu świeżych i zdrowych owoców. Za 2-kilogramowe opakowanie pomarańczy zapłacicie aż 60% taniej, a więc tylko 3,99 zł....

W lasach pojawiły się już pierwsze jagody. 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się już pierwsze jagody. 1 błąd i mogą stać się śmiertelnie niebezpieczne
W lasach pojawiły już się pierwsze jagody. Sezon na te pyszne letnie owoce jest jednak bardzo krótki, dlatego jeśli chcecie ich skosztować, to lepiej się pospieszcie. Jak zbierać jagody? Kiedy mogą one być dla nas niebezpieczne? Wyjaśniamy!

W lasach pojawiły się już pierwsze owoce jagód. Dziko rosnące krzaczki tych pysznych letnich owoców , znajdziecie w całej Polsce. Szczególnie upodobały sobie one kwaśne gleby w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Co dobrego poza oczywiście wyjątkowym smakiem, skrywają w sobie jagody? Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na jagody rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec aż do sierpnia. Właśnie wtedy najlepiej zbierać i spożywać te owoce, ponieważ w szczycie sezonu mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Ostrzeżenie! Jeśli wybierzecie się do lasu i natraficie na jagody, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich prosto z krzaczka. Jagody zawsze trzeba dobrze umyć przed spożyciem, ponieważ na ich powierzchni mogą się znajdować larwy tasiemca bąblowcowego, które mogą doprowadzić do zakażenia organizmu bąblowicą . Najczęściej do zakażenia tą chorobą dochodzi poprzez spożywanie niemytych jagód i innych owoców leśnych, takich jak poziomki, borówki czy maliny, do których mogą być przyczepione jaja bąblowca. Jakie są objawy bąblowicy? Bąblowica to choroba, która postępuje powoli, a jej rozpoznanie zwykle jest późne. Najważniejszym objawem tego stanu jest torbiel. W większości przypadków jest ona umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel ta może być bardzo duża - osiąga nawet 20 cm. W środku zawiera płyn i otoczona jest dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych. Może spowodować: cholestazę zastoinowe zapalenie wątroby nadciśnienie wrotne. Torbiel może też pęknąć. Wówczas dochodzi do uwolnienia płynu bąblowca do jamy otrzewnej, co może spowodować rozsiew pasożyta i śmiertelnie...

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje
Pexels
Newsy
Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!
Soczyście zielone, kusząco niebieskie, apetycznie różowe... Kolory lodów w sklepach przyciągają bajecznymi kolorami. Czy aby jednak na pewno są one zdrowe? Przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka...

Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce , które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne. Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane? Szkodliwe dodatki do lodów Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E! Tych lodów nie kupujcie! Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają: Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia. Emulgatory.  E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki). Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla...