To danie z mielonego mięsa, które łączy się w innymi składnikami i formuje w kształt bochenka. Świąteczny klops można upiec lub uwędzić. W obydwu wersjach będzie smakował jak z najlepszej restauracji.

Klops z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny

Wołowina to wytrawne mięso obiadowe. Możliwości jej obróbki są właściwie nieskończone. Jeżeli wolicie mięsa chudsze lub bardziej aromatyczne, możecie do zrobienia klopsa wybrać także dziczyznę, mieloną jagnięcinę czy najpopularniejszy na całym świecie drób.

Istnieją różne techniki na utrzymanie gotowego klopsa soczystego. Jeśli chcecie podać wilgotne danie, przykryjcie go sosem lub dodajcie do niego jajka i bułkę tartą. 

Klops - niedrogie mięsne danie

Klops można znaleźć już w rzymskiej tradycji kucharskiej. Jako danie podaje się go w Niemczech, Skandynawii i Belgii. To kuzyn holenderskiego klopsiku. Podczas Wielkiego Kryzysu cieszył się szczególnym powodzeniem. Sporządzano go za pomocą niedrogiego rodzaju mięsa i resztek składników.

Zobacz także:

Wiele przepisów poleca, by upieczony klops polać sosem pomidorowym. Można również użyć sosu do grillowania lub mieszaniny ketchupu i domowej musztardy. W stylu amerykańskim klops jest zwykle podawany na ciepło, jako część dania głównego, ale może być również pokrojony w plastry na zimno.

Świąteczny klops z sosem chrzanowym lub żurawinowym

Jeśli macie dość kuchni świątecznej, opartej na kapuście i grzybach, mamy pewną propozycję. W roli drugiego dania doskonale sprawdzi się świąteczny klops z nadzieniem. Dla urozmaicenia możecie go podać z sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ten z przepisu poniżej? Palce lizać!

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej

  • 3 jajka

  • 1 bułka namoczona w mleku

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 2/3 łyżeczki soli

  • pęczek zielonej natki pietruszki

  • 10 bardzo cienkich plasterków boczku wędzonego surowego

  • bułka tarta

Sposób przygotowania

  1. Należy na początek umyć, osuszyć i zmielić mięso. 

  2. Tak przygotowane przekładacie do miski. Wbijacie do niego jajka, bułkę i sól, pieprz, musztardę oraz zieloną natkę pietruszki.

  3. Wszystko dokładnie mieszacie i odstawiacie na około pół godziny, żeby połączyły się smaki.

  4. Keksówkę wykładacie plasterkami boczku, wykładacie na niego farsz i zakrywacie końcówkami wędliny. 

  5. Klops wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie go przez godzinę.

  6. Można też zrobić wersję bez boczku, wtedy keksówkę smarujecie delikatnie smalcem i oprószacie bułką tartą, wkładacie mięso i pieczecie jak wyżej. 

Źródło: Gotujmy.pl