Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Rozpływające się w ustach zawijane zrazy. Niebywały smak zawdzięczają dwóm składnikom

Zrazy zawijane można zrobić co najmniej w kilku wersjach. Najbardziej smakują nam duszone, z dużą ilością cebuli i grzybów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, ciętego w plastry, niekiedy mielonego. To danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W tradycyjnych przepisach blisko mu do smaków Litwy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nazewnictwo

Nazwa "zrazy" wywodzi się z języka polskiego. Oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.  Tradycyjne zrazy staropolskie zawijano nie zawsze. Czasem plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym i przyprawach.

Różne warianty, jedno mięso

Danie występuję nie tylko pod różnymi nazwami. Można je podawać na wiele rozmaitych sposobów! Często, zamiennie stosuje się określenia bitki i rolada. Najpopularniejszy rodzaj zrazów to ten wykonany z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa, przede wszystkim wołowiny.

Zrazy podajemy się na gorąco z kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Składniki na rozpływające się w ustach zwijane zrazy:

  • 4 grube kotlety z szerokiego schabu

  • 4 paski wędzonki

  • 4 paski skórki z razowca

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1/2 cebuli

  • 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów

  • 8 płaskich łyżeczek musztardy

  • sól

  • pieprz mielony

  • papryka mielona słodka

  • 4 łyżki mąki

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki masła

  • maggi w płynie do smaku

  • 1 liść laurowy

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 duże ziele angielskie

  • 3 szklanki wody

Przygotowanie

Namaczamy suszone grzyby. Kotlety schabowe układamy na szerokiej desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet doprawiamy solą, pieprzem oraz smarujemy musztardą. Odstawiamy tak przygotowane na 15 minut.

Odcedzamy grzyby. Układamy na każdym kotlecie ćwiartkę kiszonego ogórka przekrojoną na 2 kawałki, pasek wędzonki, kilka piórek cebuli, skórkę z razowca, 2-3 małe kawałki grzybka suszonego. Resztę grzybów kroimy drobno i zostawiamy na później.

Zwijamy zrazy tak, by boki mięsa zamykały farsz w środku. Obwiązujemy ściśle nitkami. Oprószamy papryką mieloną i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Smażymy zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem od smażenia.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i chwilę gotujemy, by odzyskać smak wcześniej smażonych zrazów. Przelewamy to co powstało do garnka na zrazy. Dolewamy jeszcze 2 szklanki wody. Dokładamy grzyby suszone, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz łyżkę maggi.

Dusimy z lekko uchyloną pokrywką przez 60 minut. Z wyjętych z sosu zrazów usuwamy nici. Na małej patelni upalamy na rumiano pozostałą mąkę i mieszamy z częścią sosu. Przelewamy zasmażkę do garnka i gotujemy. Zrazy podajemy z kaszą, kopytkami lub kluchami na parze i surówką. Pasują też buraczki!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Przeczytaj