Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian.

Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty…

Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci.

Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku.

Zobacz także:

Glazurowane żeberka – przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka suszonego imbiru
  • Duża łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem.
  2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy.
  3. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
  4. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie.
  5. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu.
  6. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami ,ale świetnie będą smakowały także same.

Źródło: gotujmy.pl