glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy

Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Będą idealne na sylwestrową kolację

Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas Sylwestra? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian.

Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty…

Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci.

Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Glazurowane żeberka – przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka suszonego imbiru
  • Duża łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem.
  2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy.
  3. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
  4. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie.
  5. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu.
  6. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami ,ale świetnie będą smakowały także same.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
żeberka w sosie słodko-ostrym przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Przeczytaj
pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Przeczytaj