glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy

Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Sekret smaku to dobór składników na marynatę

Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas domowego przyjęcia? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian.

Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty…

Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci.

Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Glazurowane żeberka – przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka suszonego imbiru
  • Duża łyżka miodu
Zobacz także
Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku

Pikantne żeberka zamarynowane tak, że palce lizać. Przed pieczeniem zróbcie z nimi jeszcze 1 rzecz

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Przygotowanie:

  1. Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem.
  2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy.
  3. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
  4. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie.
  5. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu.
  6. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami ,ale świetnie będą smakowały także same.

Źródło: gotujmy.pl

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Jak zrobić pyszne żeberka z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Żeberka z grilla w stylu tajskim to coś, co pokochacie już od pierwszego kęsa!

Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim. Jak zrobić żeberka z grilla? Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego. Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim Składniki: 1 kg żeberek sól kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki ostrego ketchupu, 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy rosyjskiej, 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Żeberka dzielimy na porcję. Wkładamy je do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h). Po ugotowaniu studzimy je. W tym czasie przygotowujemy marynatę. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Marynatę doprawiamy do smaku. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku....

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków
Żeberka wieprzowe idealnie nadają się nie tylko na grilla czy do kapuśniaku, ale także do sosu z dodatkiem warzyw, np. z porem. Wypróbujcie nasz przepis i podajcie takie żeberka z ziemniakami na obiad swojej rodzinie.

Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach , czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody. Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem Składniki: Ok. 75 dag żeberek wieprzowych Sól Imbir w proszku Papryka słodka w proszku 1 łyżka cukru Odrobina cynamonu w proszku 1 por 1 kostka bulionowa 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Pieprz Sos sojowy Olej Przygotowanie: Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!