Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian.
Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty…
Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci.
Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku.
Zobacz także:
Glazurowane żeberka – przepis
Składniki:
- 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste)
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki sosu Worcester
- Łyżka oleju
- Łyżeczka suszonego imbiru
- Duża łyżka miodu
Przygotowanie:
- Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem.
- Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy.
- Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
- Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie.
- Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu.
- Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami ,ale świetnie będą smakowały także same.
Źródło: gotujmy.pl