Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa.

Faszerowane jajka na Wielkanoc

To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem.

Przepis na różowe jajka z farszem

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • 1 duża łyżka majonezu
  • ¾ szklanki soku z buraka

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ większej  czerwonej cebuli lub 1 mniejsza
  • sól ziołowa
  • pieprz 
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich.
  2. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny.
  3. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku.
  4. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka. 
  5. Do miski przełóżcie żółtka, łyżkę majonezu oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Masę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Nakładajcie ją do połówek jajek i wyrównajcie do całości.
  6. Połówki jajek ułóżcie na talerzu “brzuszkami” do góry.
  7. Przygotujcie sos. Do miski przełóżcie pięć łyżek majonezu oraz cztery jogurtu naturalnego.
  8. Czerwoną cebulę obierzcie i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do miseczki wraz z musztardą, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  9. Tak przyrządzonym sosem polejcie rozłożone połówki jajek. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: