różowe jajka
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Różowe jajka wypełnione smakowitym farszem. Podajcie je na Wielkanoc, a goście padną z wrażenia

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To nie tylko znak do przygotowania duchowego, ale i także rozmyślania nad przygotowaniem odpowiednich potraw. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie na świąteczne śniadanie pyszne, faszerowane jajka. Zachwyt gwarantowany!

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Faszerowane jajka na Wielkanoc

To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem.

Przepis na różowe jajka z farszem

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • 1 duża łyżka majonezu
  • ¾ szklanki soku z buraka

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ większej  czerwonej cebuli lub 1 mniejsza
  • sól ziołowa
  • pieprz 
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich.
  2. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny.
  3. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku.
  4. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka. 
  5. Do miski przełóżcie żółtka, łyżkę majonezu oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Masę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Nakładajcie ją do połówek jajek i wyrównajcie do całości.
  6. Połówki jajek ułóżcie na talerzu “brzuszkami” do góry.
  7. Przygotujcie sos. Do miski przełóżcie pięć łyżek majonezu oraz cztery jogurtu naturalnego.
  8. Czerwoną cebulę obierzcie i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do miseczki wraz z musztardą, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  9. Tak przyrządzonym sosem polejcie rozłożone połówki jajek. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...

unsplash.com/@mettfluencer_de
Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik
Newsy
Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik
Wiecie, że zupełnie zwyczajne jajka po ugotowaniu mogą wyjść… żółte? Wystarczy prosta sztuczka!

Słyszeliście o żółtych jajkach na twardo? W internecie można znaleźć dosłownie wszystko – łącznie z trikiem na takie niespotykane jajka. Przeczytajcie, jak można je zrobić! Jak zrobić żółte jajka na twardo? Sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty. Chodzi o to, by jeszcze przed ugotowaniem jajka wymieszać je dokładnie w środku, dzięki czemu powstanie coś w rodzaju „jajecznicy zamkniętej w jajku”. Do przygotowania takich jajek potrzebne będą: 2 sznurki Długi rękaw bluzy lub koszulki Jajko Teraz postępujcie według poniższych kroków: Włóżcie jajko do rękawa i przesuńcie je na środek. Sznurkami mocno zwiążcie rękaw bo obu stronach jajka. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli tego nie zrobicie, to nic nie wyjdzie z waszego jajka! Złapcie rękaw za oba końce i kręćcie nim do przodu lub do tyłu przez kilka sekund i wyprostujcie. Powtórzcie ten ruch co najmniej tuzin razy! „Pokręćcie” tak tyloma jajkami, ilu potrzebujecie i ugotujcie je na twardo. I gotowe! Możecie zobaczyć jak dokładnie należy kręcić rękawem z jajkiem na filmiku umieszczonym na końcu artykułu. Przepis na wielkanocny sos do jajek Żółte jajka będą wyglądały bardzo efektownie na wielkanocnym stole! Podajcie je na święta z pysznym sosem. Do wykonania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 rzodkiewek Pół ogórka 4 łyżki majonezu 2 łyżki zielonej cebulki 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki rzeżuchy 1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa. Posiekajcie drobno cebulkę, szczypiorek i rzeżuchę. Ogórek obierzcie ze skóry, przekrójcie wzdłuż na pół i wytnijcie nasiona. Wraz z...

sałatka jajeczna
Newsy
Warstwowa sałatka jajeczna na wielkanocne śniadanie. Lepsza niż jarzynowa
Doskonała w smaku, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być jajeczna sałatka.

Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną?  Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem? Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis Składniki 8 jajek w rozmiarze L 1 słoik majonezu (500ml) Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach) Szczypiorek Koperek Przygotowanie Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki. Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie. Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały. Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy....

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....