Zazwyczaj wiele osób robiąc zakupy decyduje się na wzięcie większej ilości produktów. Dzięki temu oszczędzają czas na dojazdach czy stanie w kolejkach. Wówczas większość z tych rzeczy, a przede wszystkim mięso jest mrożone. To świetna alternatywa na brak czasu czy niedziele handlowe, gdy sklepy są zamknięte. Wówczas wystarczy wyjąć produkt z zamrażarki i rozmrozić. Wydaje się to być banalne, a jednak stosowanie jednego sposobu jest niestety niebezpieczne!

Zalety mrożenia żywności

Mity związane z negatywnym sposobem przechowywania produktów spożywczych poprzez mrożenie już dawno zostały obalone. To jeden z najskuteczniejszych patentów, by żywność przez jak najdłuższy czas zachowała swoją świeżość. Nieprawdą jest również, iż poprzez taką obróbkę tracą one na swojej jakości. Odpowiednio rozmrożone produkty są tak samo wartościowe jak te świeże. Wśród innych pozytywnych aspektów należy wyróżnić, takie jak:

  • zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • brak potrzeby stosowania dodatkowych składników konserwujących,
  • zachowanie walorów smakowych produktów,
  • zapobieganie procesowi jełczenia tłuszczów,
  • świetna opcja podczas niespodziewanych gości czy niedziel handlowych. 

Nie trzeba się bać tego procesu, gdyż zdecydowanie może pomóc w codziennym funkcjonowaniu.

Prawidłowe mrożenie mięsa

Aby mięso przez jak najdłuższy czas zachowało swoją świeżość i było równie wartościowe co przed zamrożeniem, należy zadbać o odpowiednie warunki tego procesu. Warto pamiętać, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej może być on przechowywany w zamrażarce. Mrożeniu może podlegać tylko świeże mięso. Powinno się je schować w szczelne opakowanie bez dostępu do wilgoci. Problematyczne może być mrożenie mięsa z kośćmi. Odpowiednie wyszykowanie mięsa zapewni mu zachowanie wszystkich cennych właściwości.

Zobacz także:

Błędne rozmrażanie mięsa

Wiele osób decydując się na rozmrażanie mięsa, zazwyczaj wyciąga je z zamrażarki, kładzie na talerzu i pozostawia na blacie w temperaturze pokojowej. To błąd kardynalny, który może skutkować poważnymi konsekwencjami, a między innymi rozwojem bakterii będącymi zagrożeniem dla zdrowia i życia człowieka!

Poprawne rozmrażanie produktów mięsnych

Aby mięso nie straciło swoich właściwości i nie przyniosło negatywnych skutków dla zdrowia, można je rozmrozić przenosząc z zamrażarki do lodówki. To powolny proces aczkolwiek pozwala uniknąć przykrych sytuacji. Szybszym sposobem jest użycie kuchenki mikrofalowej bądź włożenie opakowania z mięsem do letniej wody, którą należy co jakiś czas zmieniać. To prawidłowe sposoby na rozmrażanie produktów mięsnych.