rozmrażanie mięsa
Pixabay
Newsy

Rozmrażacie mięso w temperaturze pokojowej? Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jaki to fatalny błąd

Jak się okazuje najczęstszy sposób rozmrażania mięsa jest nie tylko niepoprawny, ale i niebezpieczny dla zdrowia. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić!

Zazwyczaj wiele osób robiąc zakupy decyduje się na wzięcie większej ilości produktów. Dzięki temu oszczędzają czas na dojazdach czy stanie w kolejkach. Wówczas większość z tych rzeczy, a przede wszystkim mięso jest mrożone. To świetna alternatywa na brak czasu czy niedziele handlowe, gdy sklepy są zamknięte. Wówczas wystarczy wyjąć produkt z zamrażarki i rozmrozić. Wydaje się to być banalne, a jednak stosowanie jednego sposobu jest niestety niebezpieczne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety mrożenia żywności

Mity związane z negatywnym sposobem przechowywania produktów spożywczych poprzez mrożenie już dawno zostały obalone. To jeden z najskuteczniejszych patentów, by żywność przez jak najdłuższy czas zachowała swoją świeżość. Nieprawdą jest również, iż poprzez taką obróbkę tracą one na swojej jakości. Odpowiednio rozmrożone produkty są tak samo wartościowe jak te świeże. Wśród innych pozytywnych aspektów należy wyróżnić, takie jak:

  • zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • brak potrzeby stosowania dodatkowych składników konserwujących,
  • zachowanie walorów smakowych produktów,
  • zapobieganie procesowi jełczenia tłuszczów,
  • świetna opcja podczas niespodziewanych gości czy niedziel handlowych. 

Nie trzeba się bać tego procesu, gdyż zdecydowanie może pomóc w codziennym funkcjonowaniu.

Prawidłowe mrożenie mięsa

Aby mięso przez jak najdłuższy czas zachowało swoją świeżość i było równie wartościowe co przed zamrożeniem, należy zadbać o odpowiednie warunki tego procesu. Warto pamiętać, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej może być on przechowywany w zamrażarce. Mrożeniu może podlegać tylko świeże mięso. Powinno się je schować w szczelne opakowanie bez dostępu do wilgoci. Problematyczne może być mrożenie mięsa z kośćmi. Odpowiednie wyszykowanie mięsa zapewni mu zachowanie wszystkich cennych właściwości.

Błędne rozmrażanie mięsa

Wiele osób decydując się na rozmrażanie mięsa, zazwyczaj wyciąga je z zamrażarki, kładzie na talerzu i pozostawia na blacie w temperaturze pokojowej. To błąd kardynalny, który może skutkować poważnymi konsekwencjami, a między innymi rozwojem bakterii będącymi zagrożeniem dla zdrowia i życia człowieka!

Poprawne rozmrażanie produktów mięsnych

Aby mięso nie straciło swoich właściwości i nie przyniosło negatywnych skutków dla zdrowia, można je rozmrozić przenosząc z zamrażarki do lodówki. To powolny proces aczkolwiek pozwala uniknąć przykrych sytuacji. Szybszym sposobem jest użycie kuchenki mikrofalowej bądź włożenie opakowania z mięsem do letniej wody, którą należy co jakiś czas zmieniać. To prawidłowe sposoby na rozmrażanie produktów mięsnych. 
 

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

jak szybko rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko rozmrozić mięso? Tym sposobem zrobicie to w kilka minut
Prawidłowe rozmrożenie mięsa jest gwarancją tego, że będzie można je bezpiecznie później zjeść. Sprawdźcie, jak można szybko rozmrozić mięso!

Supermarkety nieustannie kuszą promocjami na różne produkty spożywcze. Pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić większą porcję mięsa na przecenie. W końcu kto by się oparł takiej okazji! Ale po przyjściu do domu pojawia się problem – kto zje takie ilości mięsa? W przypadku porcji na rosół nie ma z tym takiego problemu, ale co ze schabem albo piersiami z kurczaka? Nikt nie ma ochoty jeść kotletów kilka dni pod rząd! Wówczas nieoceniona staje się duża zamrażarka, która pomieści nadmiar jedzenia. Warto wiedzieć jak poprawnie i szybko rozmrozić zamrożone mięso – dowiecie się tego z poniższego artykułu. Jak zamrozić mięso? Najpierw należy się nauczyć jak zamrozić mięso. Wbrew pozorom nie jest to taka oczywista sprawa. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa do zamrażarki. Przed mrożeniem mięso należy umyć i bardzo dokładnie wysuszyć – najlepiej za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Następnie dobrze jest podzielić je na porcje i zapakować do osobnych torebek, dzięki czemu łatwiej będzie rozmrażać mniejsze kawałki. Mrożenie dużych porcji nie ma większego sensu. Pamiętajcie o tym, że mięso należy pakować w torebki z grubego plastiku! Cienkie foliowe woreczki zupełnie się nie nadają, ponieważ pękają pod wpływem niskiej temperatury. Jak długo można przechowywać mrożone mięso? Mrożenie nie sprawia, że mięso staje się nieśmiertelne, a jedynie przedłuża jego trwałość. Dlatego należy koniecznie zapisywać sobie kiedy dany kawałek mięsa trafił do zamrażarki. Podroby można mrozić przez zaledwie 3 miesiące, wieprzowinę przez pół roku, drób przez około 10 miesięcy, a wołowinę do roku. Jak rozmrozić mięso? Rozmrażanie wymaga czasu i cierpliwości. Niech wam nie przyjdzie do głowy wrzucać zamrożonego mięsa do garnka z gorącą wodą!...

rozmrażanie mięsa sposoby
Adobe Stock
Newsy
Zapomnieliście rozmrozić mięso? Dzięki tej metodzie zrobicie to szybciej niż myśleliście
Rozmrażanie mięsa w lodówce to bardzo czasochłonna metoda. Nie zawsze przecież macie go na tyle, aby z niej skorzystać. Jeśli wasze mięso jest bryłą lodu, a wy potrzebujecie go „na już” koniecznie skorzystajcie z innego, szybszego sposobu rozmrażania.

Mrożenie to niesamowicie przydatna metoda przedłużania daty przydatności produktów surowych takich jak mięso, ryby, warzywa czy owoce. W zamrażalniku możecie również umieścić zrobione na zapas dania gotowe takie jak rosół, pierogi, ciasto na pizzę.  Rozmrażanie to wbrew pozorom bardzo ryzykowny proces. Niewłaściwie przeprowadzone może bowiem wywołać rozwój wielu groźnych bakterii, a w rezultacie nawet zatrucie Salmonellą.  Rozmrażanie w lodówce Najbardziej popularną, ale także czasochłonną metodą rozmrażania, między innymi mięsa, jest umieszczenie go na wiele godzin w lodówce. Tam, mimo że temperatura wciąż jest niska, to jest ona w rzeczywistości wystarczająca, by zmiękczyć bryłę lodu.  Jednak ten proces zazwyczaj trwa zbyt długo, a przecież większość pań domu często potrzebuje mięsa "na już". Stąd proponujemy dwie inne, o wiele szybsze metody jego rozmrażania. Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie Wystarczy, że umieścicie zamrożone mięso w szczelnie zamkniętym, plastikowym worku, a następnie w misce z zimną wodą. Ta metoda powinna skrócić czas rozmrażania 500 gramów mięsa do 1 godziny. Jednak koniecznie wymieniajcie wodę w misce co 30 minut. Pamiętajcie też, by nigdy nie rozmrażać mięsa w ciepłej ani gorącej wodzie. To tylko pobudzi rozwój bakterii, co po spożyciu może prowadzić nawet do groźnego zatrucia. Możecie też włożyć worek z mięsem wprost pod bieżącą, zimną wodę. Jednak sami przyznacie, że ten sposób jest zdecydowanie mniej ekonomiczny. W końcu godzina lania wody może was słono kosztować. W mikrofalówce Jeśli naprawdę bardzo zależy wam na czasie możecie również rozmrozić mięso przy pomocy mikrofalówki, jeśli jest do tego przystosowana. Wystarczy, że umieścicie...

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...