Rozkwita moda na gotowanie w zmywarce. Podpowiadamy, które dania wychodzą idealnie
Adobe Stock
Newsy

Gotowanie w zmywarce zyskuje popularność. Podpowiadamy, które dania wychodzą w niej idealnie

Macie miejsce w zmywarce? Wstawcie do niej słoik z jedzeniem. Możecie je tylko podgrzać lub od początku przyrządzić potrawę.

Ten sposób gotowania, choć został wymyślony już kilka lat temu, staje się popularny szczególnie dziś, gdy rosną ceny, w tym rachunki za prąd. Autorka pomysłu, Lisa Casali mówi, że od kiedy wykorzystuje w przyrządzaniu posiłków zmywarkę, jej rachunki za prąd i wodę znacząco się zmniejszyły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nowa technika gotowania, odkryta przez przypadek

Lisa Casali jest włoską blogerką kulinarną, która doskonale łączy pasję gotowania z podejściem ekologicznym i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Jest autorką kilku książek, prowadzi programy kulinarne poświęcone samodzielnemu wytwarzaniu żywności.

Casali jest też konsultantką fundacji WWF, której celem jest walka o środowisko naturalne. Doradza fundacji w kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. 

Jak to się stało, że ekspertka zaczęła gotować w zmywarce? To był czysty przypadek. Któregoś dnia Casali miała gotowy obiad, który wymagał jedynie podgrzania i chciała wstawić zmywarkę, ale zobaczyła, że jeszcze nie jest pełna.

Wykorzystała więc puste miejsce w zmywarce, wstawiając jedzenie zapakowane do szczelnie zamkniętych słoiczków. Okazało się, że otrzymała idealnie przygotowany posiłek. Od tej pory testowała różne dania, aż powstała jej książka „Gotowanie w zmywarce”.

Zobacz także
Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad

Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad

Czym jest kamień solny? Dzięki niemu gotowanie będzie frajdą a potrawy wyjdą fenomenalnie

Czym jest kamień solny? Dzięki niemu gotowanie będzie frajdą, a potrawy wyjdą fenomenalnie

Co gotować w zmywarce? Te potrawy wychodzą najlepiej

Nie wszystkie potrawy gotowane tą metodą wychodzą dobrze. Nie sprawdzą się produkty, które wymagają długiego gotowania w wysokiej temperaturze, takie jak czerwone mięso, a z warzyw ziemniaki czy buraki.

Najlepiej wyjdą te dania, które zwykle są gotowane tylko kilka minut:

  • Owoce
  • Miękkie warzywa
  • Ryby
  • Kasze
  • Białe mięso

O tym jak gotować w zmywarce opowiadał pewnemu portalowi polski szef kuchni Sebastian Krauzowicz:

- Gotowanie w zmywarce idealnie sprawdzi się podczas przygotowania dań wegetariańskich lub wegańskich — tutaj dowolność jest duża. Wystarczy wrzucić tofu, szpinak, plastry bakłażana, odrobinę oleju rzepakowego, wbić jajko, dodać odrobinę przypraw i zasypać serem feta.

Kucharz podpowiada też jakich słoików używać do gotowania w zmywarce i na co zwracać uwagę, żeby zachować zasady bezpieczeństwa:

- Najważniejsze, by używać słoików z gumką lub weków.

- Jeśli zadbamy o szczelne zamknięcie pojemnika, nie będzie ryzyka, że przedostanie się do niego detergent.

- Warto też pamiętać, że szkło szybko się nagrzewa i zachować ostrożność przy wyjmowaniu słoika ze zmywarki.

Sous-vide, czyli gotowanie w próżni prawie jak gotowanie w zmywarce

Technika gotowania w zmywarce przypomina inny znany sposób gotowania: sous-vide. Sous-vide, czyli „gotowanie w próżni” to metoda przyrządzania potraw w szczelnie zamkniętych torebkach próżniowych. Gotowanie następuje w niskich temperaturach, niektóre mięsa gotuje się korzystając z temperatury nieprzekraczającej 60 st. Celsjusza.

Technika została odkryta we Francji, w latach 70. Nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed ich ugotowaniem: mięso, ryby i warzywa wkłada się do hermetycznych opakowań, z których wysysa się powietrze. Największą zaletą takiego gotowania próżniowego jest to, że dania tak przygotowane zachowują naturalne walory:

  • Smak pozostaje naturalny – mięso gotuje się we własnych, naturalnych sokach. Cały zapach jest zamknięty w woreczku i gromadzi się w daniu, które dzięki temu jest bardziej aromatyczne. Używając tej techniki zwykle do potraw dodaje się mniej przypraw, bo nie jest to po prostu potrzebne
  • Witaminy i minerały zostają zachowane znacznie lepiej niż podczas przyrządzania dań innymi technikami. Podczas klasycznego gotowania warzywa mogą tracić do 70% witaminy C, używając metody sous-vide tak się nie dzieje. Witaminy nie są też wypłukiwane, co ma miejsce podczas gotowania w wodzie

Źródło: haps.pl. komputronik.pl

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz
Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać. Na czym polega gotowanie na parze? Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni). Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze? Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty: Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik. Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar. Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty....

ziemniaki pod pierzynką
AdobeStock
Newsy
Babcia wkładała garnek z ziemniakami pod pierzynę? Przypominamy tę starą metodę, sprawdzi się również do ryżu
Jak stosować technikę wkładania garnka pod pierzynkę? Podpowiadamy!

W dawnych czasach gotowanie bywało dużym, logistycznym wyzwaniem. Naszym babciom i prababciom należałoby przyznać medal za to, jak sobie wówczas radziły z przygotowywaniem jedzenia dla całej rodziny! Dziś większość kuchennych sprzętów działa na prąd i większość posiłków można przyrządzić w mgnieniu oka. Piekarnik nagrzewa się błyskawicznie, kuchenkę można łatwo włączyć i wyłączyć dostosowując odpowiednio moc palnika, a w razie, gdyby ktoś miał ochotę później odgrzać sobie jedzenie, to można to zrobić łatwo i szybko wstawiając zimny obiad do mikrofali. Ale czy wyobrażacie sobie jeszcze gotowanie w czasach, gdy wszystko przygotowywało się z pomocą dużego pieca opalanego drewnem? Jedzenie „pod pierzynką” - metoda babć Wówczas szybkie odgrzanie jedzenia było zupełnie niemożliwe. Jadło się ciepły obiad od razu po przygotowaniu. Przecież nikt by nie rozpalał pieca po to, by odgrzać porcję zupy dla jednej osoby! Ale i na to znajdowano sposoby. Słyszeliście o chowaniu jedzenia… pod pierzynę? Dobrze przeczytaliście! Dawniej praktykowano zwyczaj wkładania garnka z jedzeniem pod kołdry lub poduszki, a nawet koce czy ręczniki. Czemu miało to służyć? Ta technika miała dwie funkcje. Po pierwsze, zapobiegała szybkiej utracie ciepła. Garnek z ugotowanymi ziemniakami wystarczyło szczelnie owinąć kocem i włożyć pod grubą kołdrę. Po kilku godzinach jedzenie w środku nadal było ciepłe! W ten sposób radzono sobie z problemem, jaki stanowiło ciągłe rozpalanie pieca. Była to też oczywiście duża oszczędność. A po drugie, był to sposób przygotowywania potraw. Lekko podgotowane ziemniaki zawinięte w koc lub kołdrę „dochodziły” w cieple i były później smaczniejsze. Jak stosować technikę chowania jedzenia pod pierzynę lub kołdrę? Jeżeli nigdy nie...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...