Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim tradycyjny bogracz, czyli zawiesistą zupę gulaszową, którą śmiało można wręcz nazwać pełnoprawnym daniem jednogarnkowym.

To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi.

Skąd pochodzi danie bogracz?

W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwego węgierskiego bogracza, ten zakocha się bezpowrotnie.

To jedno z uwielbianych przez Polaków zagranicznych dań już od czasów PRL-u, kiedy to pierwsze wyjazdy zagraniczne do tzw. zaprzyjaźnionych krajów demokracji ludowej zaowocowały pierwszymi kulinarnymi inspiracjami. Bogracz już wtedy można było zjeść w restauracjach. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją i dziś, samodzielnie w domu.

Zobacz także:

Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki, koncentratu albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach.

Przepis na węgierski bogracz

Składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 większe pomidory lub 3 mniejsze
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr wody
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku.
  2. Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę.
  3. Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez godzinę.
  4. Pomidory zalejcie wrzątkiem i obierzcie ze skóry, Pokrójcie w drobną kostkę.
  5. Ziemniaki i papryki pokrójcie w kostkę i wraz z pomidorami wrzućcie do mięsa. Gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie solą i pieprzem. Zagotujcie i gotowe.