
Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim bogracz, czyli zupę gulaszową. To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi.
Zupa gulaszowa
W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwej węgierskiej zupy, ten zakocha się bezpowrotnie. To jedno z uwielbianych przez Polaków dań, z łatwością możecie zjeść je w każdej restauracji serwującej kuchnię węgierską. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu.
Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach.
Przepis na węgierski bogracz
Składniki
- 700g łopatki wieprzowej
- 200g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 2 duże czerwone papryki
- 2 większe pomidory lub 3 mniejsze
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 litr wody
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku.
- Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę.
- Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez godzinę.
- Pomidory zalejcie wrzątkiem i obierzcie ze skóry, Pokrójcie w drobną kostkę.
- Ziemniaki i papryki pokrójcie w kostkę i wraz z pomidorami wrzućcie do mięsa. Gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie solą i pieprzem. Zagotujcie i gotowe.
Źródło: gotujmy.pl