bogracz
gotujmy.pl/katarzyna_j
Newsy

Rozgrzewający węgierski bogracz idealny na zimowe chłody. Syci lepiej niż inne dania

Wasi domownicy oszaleją na punkcie smaku tej pysznej zupy. Zróbcie ją koniecznie teraz, gdy za oknem panują wyjątkowo niskie temperatury.

Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim bogracz, czyli zupę gulaszową. To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa gulaszowa

W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwej węgierskiej zupy, ten zakocha się bezpowrotnie. To jedno z uwielbianych przez Polaków dań, z łatwością możecie zjeść je w każdej restauracji serwującej kuchnię węgierską. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach.

Przepis na węgierski bogracz

Składniki

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 większe pomidory lub 3 mniejsze
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr wody
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku.
  • Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę.
  • Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez godzinę.
  • Pomidory zalejcie wrzątkiem i obierzcie ze skóry, Pokrójcie w drobną kostkę.
  • Ziemniaki i papryki pokrójcie w kostkę i wraz z pomidorami wrzućcie do mięsa. Gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie solą i pieprzem. Zagotujcie i gotowe.

Źródło: gotujmy.pl

zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki na węgierską zupę gulaszową 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie zupy gulaszowej W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl

bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie
Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji. Szybka kapusta a’la bigos - przepis Składniki 4kg kiszonej kapusty 0,5kg wieprzowej łopatki 0,5kg kiełbasy 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa 2 cebule 1 duże jabłko 4 garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól do smaku Mąka do zasmażki Przygotowanie Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę). Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...

Leczo
gotujmy.pl/kissandra
Newsy
Podkręć smak lecza 1 składnikiem. Tylko nieliczni się na niego odważą
Miłośnicy tego dania muszą koniecznie wypróbować przepis na leczo z ciekawym dodatkiem!

Zima to czas, gdy chętniej sięga się po rozgrzewające dania. Zupa, gulasz albo leczo to genialny pomysł na obiad, gdy za oknem śnieg i mróz. A poza tym kiedy należy jeść te dania, jak nie teraz? Latem jest za gorąco na jedzenie takich potraw, a przecież są bardzo smaczne i warto je od czasu do czasu przygotować. Na przykład klasyczne leczo, które nie tylko rozgrzewa, ale i jest bardzo zdrowe. Nawet osoby na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia! Sposób na leczo Wiedzieliście, że w Polsce większość ludzi przyrządza leczo ze „złej” papryki? Chodzi o to, że tradycyjne węgierskie leczo powinno być gotowane z dodatkiem konkretnej odmiany papryki, którą trudno jest w Polsce dostać. Pisaliśmy o tym w tym artykule . Jednak to przygotowywane z popularnych w Polsce papryk też jest przecież bardzo smaczne! Przepis na wyjątkowe leczo Jeżeli jesteście miłośnikami tego dania, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu, który zawiera pewien ciekawy dodatek. Mowa o białym winie! Nie musicie się martwić o procenty – wyparują w trakcie gotowania. Za to leczo będzie genialnie smakowało! Przygotujcie sobie poniższe składniki: 1 kg papryki Pół kilo pomidorów 100 g słoniny wędzonej 1 cebula 100 ml białego wina 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Paprykę umyjcie i pokrójcie w kostkę. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie w kosteczkę. Możecie też zamiast tego kupić gotowe pomidory w puszce. Pokrójcie drobno słoninę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim kawałeczki słoniny i cebulę. Dodajcie pokrojoną paprykę i duście pod...