Na mroźne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż kubek rozgrzewającego grzańca! Dzięki aromatycznym składnikom przypomni wam klimat świąt i wprawi w doskonały nastrój. Choć picie grzańca kojarzy się raczej z górskim krajobrazem, to nie trzeba wcale jechać w góry, by go spróbować! Bardzo łatwo można przygotować grzane wino w domowym zaciszu. Wspaniale odpręża i rozgrzewa po ciężkim dniu, a także stanowi ciekawą alternatywę dla piwa czy wina pitego podczas spotkań z przyjaciółmi. Zwłaszcza zimą grzaniec w trakcie kameralnego przyjęcia zrobi prawdziwą furorę!

Przepis na grzane wino

Bardzo ważne jest to, jakiego wina użyjecie do przygotowania grzańca. Tak naprawdę nada się każde wino czerwone, a nawet białe! Jednak od tego, co wybierzecie będzie zależał smak grzańca. Z wytrawnego wina wyjdzie wam dość gorzki trunek, który trzeba będzie dosłodzić. Na szczęście to, czy wybrane przez was wino będzie drogie lub nieco tańsze nie ma większego znaczenia.

Do przygotowania domowego grzańca potrzebne są poniższe składniki:

  • ¾ kubka czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 plaster pomarańczy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 suszone goździki
  • 2 plastry imbiru
  • Miód do słodzenia

Przygotowanie

  1. Do emaliowanego garnuszka wlejcie wino i podgrzejcie do temperatury około 50 stopni Celsjusza. Absolutnie nie doprowadzajcie do wrzenia!
  2. Gdy wino osiągnie temperaturę 50 stopni, dodajcie do niego wszystkie wymienione w przepisie dodatki. Wymieszajcie delikatnie i podgrzewajcie cały czas uważając, by temperatura nie wzrosła.
  3. Kiedy składniki się połączą, przelej wino przez sitko do kubka.

I gotowe! Z podanych składników wyjdzie porcja dla jednej osoby. Możecie dowolnie zmieniać ilość dodatków zależnie od waszych preferencji. Jeśli grzaniec jest zbyt gorzki, to dodajcie do niego miód lub syrop malinowy.

Zobacz także: