grzaniec przepis
kloruś / gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewający góralski grzaniec z kilku składników. Dzięki niemu poczujesz się jak w górach

Tęsknicie za górskim klimatem i romantycznymi wieczorami przy kominku? Przygotujcie pyszny, domowy grzaniec!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Na mroźne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż kubek rozgrzewającego grzańca! Dzięki aromatycznym składnikom przypomni wam klimat świąt i wprawi w doskonały nastrój. Choć picie grzańca kojarzy się raczej z górskim krajobrazem, to nie trzeba wcale jechać w góry, by go spróbować! Bardzo łatwo można przygotować grzane wino w domowym zaciszu. Wspaniale odpręża i rozgrzewa po ciężkim dniu, a także stanowi ciekawą alternatywę dla piwa czy wina pitego podczas spotkań z przyjaciółmi. Zwłaszcza zimą grzaniec w trakcie kameralnego przyjęcia zrobi prawdziwą furorę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na grzane wino

Bardzo ważne jest to, jakiego wina użyjecie do przygotowania grzańca. Tak naprawdę nada się każde wino czerwone, a nawet białe! Jednak od tego, co wybierzecie będzie zależał smak grzańca. Z wytrawnego wina wyjdzie wam dość gorzki trunek, który trzeba będzie dosłodzić. Na szczęście to, czy wybrane przez was wino będzie drogie lub nieco tańsze nie ma większego znaczenia.

Do przygotowania domowego grzańca potrzebne są poniższe składniki:

  • ¾ kubka czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 plaster pomarańczy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 suszone goździki
  • 2 plastry imbiru
  • Miód do słodzenia

Przygotowanie

  1. Do emaliowanego garnuszka wlejcie wino i podgrzejcie do temperatury około 50 stopni Celsjusza. Absolutnie nie doprowadzajcie do wrzenia!
  2. Gdy wino osiągnie temperaturę 50 stopni, dodajcie do niego wszystkie wymienione w przepisie dodatki. Wymieszajcie delikatnie i podgrzewajcie cały czas uważając, by temperatura nie wzrosła.
  3. Kiedy składniki się połączą, przelej wino przez sitko do kubka.

I gotowe! Z podanych składników wyjdzie porcja dla jednej osoby. Możecie dowolnie zmieniać ilość dodatków zależnie od waszych preferencji. Jeśli grzaniec jest zbyt gorzki, to dodajcie do niego miód lub syrop malinowy.

Komentarze
Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przeczytaj
Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy Co zrobić, żeby w Sylwestra się szybko nie upić? Znamy skuteczne triki
Mimo najszczerszych chęci zdarzyło się wam skończyć Sylwestra przed północą? Gdy alkohol zbyt szybko uderza do głowy, trzeba wykorzystać stare sposoby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Zbliżający się koniec roku to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznego świętowania. Wprawieni imprezowicze bez problemu wytrwają do rana w dość dobrej formie, jednak jeżeli na co dzień nie pijecie alkoholu, to sylwestrowa noc może się dla was skończyć jeszcze przed północą! Umiar to podstawa, a w Nowy Rok ta zasada naprawdę się sprawdza. Jeśli chcecie dobrze wspominać nadchodzącego Sylwestra i czuć się dobrze w trakcie zabawy, to zastosujcie znane triki, dzięki którym alkohol nie uderzy wam za mocno do głowy! Przedsylwestrowy trening Jakkolwiek by to nie brzmiało, dobrze przed sylwestrową zabawą zrobić sobie… trening w piciu! Powinniście kilka dni przed imprezą zacząć pić alkohol w niewielkich ilościach, żeby organizm mógł się do niego nieco przyzwyczaić. To dobra metoda jeśli na co dzień jesteście raczej abstynentami, a chcecie hucznie powitać Nowy Rok. Dużo wody w trakcie Ponieważ alkohol wypłukuje wodę i zawarte w niej minerały z organizmu, należy w trakcie spożywania alkoholu pić dużo wody. Dzięki temu będziecie mniej odwodnieni oraz dużo wolniej będziecie się upijać dzięki dużej zawartości wody w waszych żołądkach. Przyjmuje się, że powinno się pić niecałą szklankę wody na jeden kieliszek wódki. Pamiętajcie o tym, że ta rada sprawdza się tylko wtedy, gdy pijecie czystą wodę bez dodatków! Jeśli popijacie alkohol słodkimi napojami lub sokami, to efekty będą mizerne. Za to na drugi dzień kac będzie dużo bardziej intensywny przez sporą ilość cukrów zawartych w napojach. Odpowiedni podkład Imprezowi weterani doskonale wiedzą, że grunt to dobry podkład przed piciem. To oznacza oczywiście solidny posiłek, składający się głównie z tłuszczu i białka. Nie ma nic gorszego niż alkohol na pusty żołądek – takie zachowanie gwarantuje, że bardzo szybko się upijecie i...

Przeczytaj