grzaniec przepis
kloruś / gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewający góralski grzaniec z kilku składników. Dzięki niemu poczujesz się jak w górach

Tęsknicie za górskim klimatem i romantycznymi wieczorami przy kominku? Przygotujcie pyszny, domowy grzaniec!

Na mroźne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż kubek rozgrzewającego grzańca! Dzięki aromatycznym składnikom przypomni wam klimat świąt i wprawi w doskonały nastrój. Choć picie grzańca kojarzy się raczej z górskim krajobrazem, to nie trzeba wcale jechać w góry, by go spróbować! Bardzo łatwo można przygotować grzane wino w domowym zaciszu. Wspaniale odpręża i rozgrzewa po ciężkim dniu, a także stanowi ciekawą alternatywę dla piwa czy wina pitego podczas spotkań z przyjaciółmi. Zwłaszcza zimą grzaniec w trakcie kameralnego przyjęcia zrobi prawdziwą furorę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grzane wino

Bardzo ważne jest to, jakiego wina użyjecie do przygotowania grzańca. Tak naprawdę nada się każde wino czerwone, a nawet białe! Jednak od tego, co wybierzecie będzie zależał smak grzańca. Z wytrawnego wina wyjdzie wam dość gorzki trunek, który trzeba będzie dosłodzić. Na szczęście to, czy wybrane przez was wino będzie drogie lub nieco tańsze nie ma większego znaczenia.

Do przygotowania domowego grzańca potrzebne są poniższe składniki:

  • ¾ kubka czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 plaster pomarańczy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 suszone goździki
  • 2 plastry imbiru
  • Miód do słodzenia

Przygotowanie

  1. Do emaliowanego garnuszka wlejcie wino i podgrzejcie do temperatury około 50 stopni Celsjusza. Absolutnie nie doprowadzajcie do wrzenia!
  2. Gdy wino osiągnie temperaturę 50 stopni, dodajcie do niego wszystkie wymienione w przepisie dodatki. Wymieszajcie delikatnie i podgrzewajcie cały czas uważając, by temperatura nie wzrosła.
  3. Kiedy składniki się połączą, przelej wino przez sitko do kubka.

I gotowe! Z podanych składników wyjdzie porcja dla jednej osoby. Możecie dowolnie zmieniać ilość dodatków zależnie od waszych preferencji. Jeśli grzaniec jest zbyt gorzki, to dodajcie do niego miód lub syrop malinowy.

pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy
Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój
Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym… Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach. „Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek. Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie. Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem. Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami. Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać. A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki. Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze” Składniki: 4-6 kromek czerstwego chleba Kieliszek białego lub czerwonego wina 2 jajka Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Pół łyżeczki zmielonego cynamonu Kilka łyżek masła do smażenia Przygotowanie: Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż...

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie
AdobeStock
Newsy
Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 
Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie po miesiącu oczekiwania na ukiszoną kapustę, że wyszła zbyt gorzka. Dowiedzcie się, jak można temu zaradzić!

Ukiszona kapusta sprawdzi się zawsze – zarówno jako surówka, jak i składnik zup i bigosu. W dodatku można ją przyrządzać cały rok, a włożona do słoików będzie bardzo długo zdatna do spożycia. Czasami niestety wyjdzie zbyt gorzka. Jak temu zaradzić? Sprawdźcie prosty sposób! Co zrobić, by kapusta kiszona nie wyszła gorzka? Jeśli wasza kapusta po ukiszeniu wychodzi gorzka w smaku, to możecie temu zaradzić stosując prosty trik. Nie przyrządzajcie kapusty od razu po przyniesieniu świeżych główek ze sklepu! Należy zostawić je w ciemnym i dość chłodnym pomieszczeniu na 3-4 dni, na przykład w spiżarni. Ważne, by temperatura wynosiła około 15 stopni. W takich warunkach, bez dostępu światła z kapusty zniknie chlorofil oraz siarka, które odpowiadają za jej zapach i gorzki smak po ukiszeniu. Dopiero po tym czasie możecie ją poszatkować i przygotować do kiszenia. Przepis na kiszoną kapustę: Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 kg świeżej kapusty Kilogram marchwi 2 jabłka Szklanka soli do przetworów 2 łyżeczki kminku Przygotowanie: Zgodnie z podaną wskazówką, świeże główki kapusty zamknijcie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na kilka dni. Po tym czasie umyjcie kapustę, oderwijcie wierzchnie liście i przekrójcie każdą główkę na 4 części. Wytnijcie głąb, a ćwiartki drobno poszatkujcie. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpcie z jabłkami. Dodajcie do kapusty. Całość przełóżcie do dużej miski i wsypcie szklankę soli oraz 2 łyżeczki kminku. Całość wymieszajcie i ugniećcie mocno tak, by kapusta wypuściła soki. Powtórzcie ugniatanie dwa razy, co pół godziny. Kapustę włóżcie do dużego,...

rozczyn ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Drożdże do ciasta drożdżowego zalewacie gorącym czy chłodnym mlekiem? Uważajcie, bo nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe to jeden z lepszych wypieków. Gwarancją jego udania jest dobrze przygotowany rozczyn, co dla wielu może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, jak go przyrządzić by wyszedł idealnie!

Bułeczki, ciasta drożdżowe, kapuśniaczki czy pizza to dania powstałe na bazie rozczynu drożdżowego. Są idealne delikatne w środku, a z wierzchu lekko chrupiące. Swoją formę zawdzięczają właśnie drożdżom, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, wkomponowują się w cały wypiek. Ciasto drożdżowe - co można z niego zrobić? Ten rodzaj wypieku wyróżnia się na arenie wśród innych ze względu na swoją delikatną strukturę. Obowiązkowym składnikiem tego ciasta są drożdże. Dzięki nim dochodzi do spulchniania masy, która w konsekwencji wyrasta na niezwykle puszysty wypiek. Drożdżowy rozczyn jest podstawą do wielu ciast. Można na jego bazie przygotować różnego rodzaju drożdżówki, pączki, ciasta z owocami i kruszonką, wigilijne kapuśniaczki, chałkę, pizzę, bułeczki cynamonowe czy klasyczną babkę. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez tego produktu. Jak przygotować rozczyn do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe jest dla wielu osób zagadką, a rozczyn trudnym zadaniem, które zniechęca do przygotowania tego wypieku. Wbrew pozorom jego przyrządzenie nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek należy pamiętać o pewnych zasadach oraz składnikach. Do zrobienia rozczynu należy przygotować, takie produkty jak świeże drożdże, mąka, cukier oraz mleko. Z tych kilku składników powstanie masa będąca wstępem do dalszych czynności. Jaką temperaturę powinno mieć mleko dodane do drożdży?  Przed rozpoczęciem przygotowywania rozczynu trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, zaś mleko należy podgrzać. Idealną temperaturą dla niego jest około 37 stopni, wówczas będziecie mieć pewność iż rozczyn wyjdzie idealnie. Jeśli jednak mleko będzie zbyt zimne to fermentacja będzie zbyt powolna, a za gorący napój sparzy...

tatar jakie mięso
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać mięso na tatar? Tylko takie zagwarantuje, że danie powali smakiem na kolana
Czy wiecie, jakie mięso sprawi, że tatar będzie naprawdę dobry? Dowiecie się z tego artykułu!

Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar. Jakie mięso na tatar? Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego. To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać. Przepis na podstawowy tatar Do przygotowania tatara potrzebne wam będą poniższe składniki: 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4...