Zima zaskoczyła w tym roku wszystkich. Dawno już na zewnątrz nie było tak mroźnie i tak biało. Zimą szczególnie powinniśmy przestrzegać regularnego spożywania posiłków, ponieważ pomagają nam one w utrzymaniu równowagi cieplnej organizmu.

Zima to również czas, gdy jadamy o wiele kaloryczniej niż o innych porach roku. Rozgrzewająca zupa króla Artura będzie w sam raz na mroźne dni. Jest bardzo sycąca - z dodatkiem mięsa, grzybów oraz aromatyczną przyprawą curry. Zróbcie ją a sami się przekonacie, że jest obłędna w smaku.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • Pół kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pół szklanki śmietany 12 %
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Mięso kroimy w kostkę, po czym przyprawiamy je curry oraz solą. Filet smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie już rumiane, przekładamy je do garnka z ziemniakami.

Cebulę obieramy z łupin, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki grzyby i paprykę. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i przekładamy do ziemniaków i mięsa. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i chwilkę gotujemy.

Zobacz także:

Zupę zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką. Danie jest gotowe. 

Smacznego!