zupa króla Artura
Gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewająca zupa króla Artura jest idealna na mroźne zimowe dni. Dodajcie tę przyprawę a wyjdzie jeszcze lepsza

Za oknem zima w pełni – pada śnieg i skrzypi mróz. Zupa króla Artura to idealna propozycja na chłodne zimowe dni. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Zima zaskoczyła w tym roku wszystkich. Dawno już na zewnątrz nie było tak mroźnie i tak biało. Zimą szczególnie powinniśmy przestrzegać regularnego spożywania posiłków, ponieważ pomagają nam one w utrzymaniu równowagi cieplnej organizmu.

Zima to również czas, gdy jadamy o wiele kaloryczniej niż o innych porach roku. Rozgrzewająca zupa króla Artura będzie w sam raz na mroźne dni. Jest bardzo sycąca - z dodatkiem mięsa, grzybów oraz aromatyczną przyprawą curry. Zróbcie ją a sami się przekonacie, że jest obłędna w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • Pół kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pół szklanki śmietany 12 %
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Mięso kroimy w kostkę, po czym przyprawiamy je curry oraz solą. Filet smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie już rumiane, przekładamy je do garnka z ziemniakami.

Cebulę obieramy z łupin, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki grzyby i paprykę. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i przekładamy do ziemniaków i mięsa. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i chwilkę gotujemy.

Zupę zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką. Danie jest gotowe. 

Smacznego!

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!

wafelkowe mielone
Gotujmy.pl
Newsy
„Wafelkowe” mielone z nieoczekiwanym dodatkiem to danie, które zaskoczy wszystkich. Dacie się skusić?
Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być idealnie równe i okrągłe? Zróbcie zupełnie odmienioną wersję tego dania. Co powiecie na mielone w kształcie wafelków?

Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie. Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić! Składniki: 2 duże wafle tortowe 3 całe jajka 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki 1 cebula 15 dag kapusty kiszonej 15 dag pieczarek 30 dag mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy. Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości. Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym. Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...