zupa króla Artura
Gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewająca zupa króla Artura jest idealna na mroźne zimowe dni. Dodajcie tę przyprawę a wyjdzie jeszcze lepsza

Za oknem zima w pełni – pada śnieg i skrzypi mróz. Zupa króla Artura to idealna propozycja na chłodne zimowe dni. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Zima zaskoczyła w tym roku wszystkich. Dawno już na zewnątrz nie było tak mroźnie i tak biało. Zimą szczególnie powinniśmy przestrzegać regularnego spożywania posiłków, ponieważ pomagają nam one w utrzymaniu równowagi cieplnej organizmu.

Zima to również czas, gdy jadamy o wiele kaloryczniej niż o innych porach roku. Rozgrzewająca zupa króla Artura będzie w sam raz na mroźne dni. Jest bardzo sycąca - z dodatkiem mięsa, grzybów oraz aromatyczną przyprawą curry. Zróbcie ją a sami się przekonacie, że jest obłędna w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • Pół kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pół szklanki śmietany 12 %
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Mięso kroimy w kostkę, po czym przyprawiamy je curry oraz solą. Filet smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie już rumiane, przekładamy je do garnka z ziemniakami.

Cebulę obieramy z łupin, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki grzyby i paprykę. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i przekładamy do ziemniaków i mięsa. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i chwilkę gotujemy.

Zupę zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką. Danie jest gotowe. 

Smacznego!

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!

wafelkowe mielone
Gotujmy.pl
Newsy
„Wafelkowe” mielone z nieoczekiwanym dodatkiem to danie, które zaskoczy wszystkich. Dacie się skusić?
Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być idealnie równe i okrągłe? Zróbcie zupełnie odmienioną wersję tego dania. Co powiecie na mielone w kształcie wafelków?

Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie. Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić! Składniki: 2 duże wafle tortowe 3 całe jajka 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki 1 cebula 15 dag kapusty kiszonej 15 dag pieczarek 30 dag mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy. Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości. Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym. Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień
Flickr
Newsy
Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień
Lubicie jeść bigos, ale nie przepadacie za smakiem boczku i kiełbasy? Przygotujcie ten oto przepyszny wegetariański bigos z dodatkiem podsmażanych na maśle pieczarek. Gwarantujemy, że oczaruje was swoim smakiem.

Bigos to pyszne, rozgrzewające i bardzo syte danie. Większość Polaków uwielbia, gdy bigos ma kawałki wędzonego boczku lub kiełbasy. Bigos z naszego przepisu jest wegeteriański i nie ma w nim nawet kawałka mięsa. Znajdziecie w nim za to podsmażane na maśle aromatyczne pieczarki, marchewkę, cebulę i kompozycję oryginalnych przypraw, m.in. ostrej papryczki chili. Jeśli jednak należycie do grona mięsożerców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić bogaty już bigos wegetariański na pieczarkach w dodatek w postaci mięsa. Kiełbasa podwawelska, dowolnie wybrane kawałki smażonej wieprzowiny - wybierajcie to, co lubicie najbardziej. Tak przygotowany bigos będzie najlepiej smakował na drugi a nawet na trzeci dzień. Potrawa jest jednak tak pyszna, że prawdopodobnie zjecie ją ze smakiem już pierwszego dnia. Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie poniżej. Przepis na bigos bez mięsa Składniki: 1 duża kapusta Kilogram pieczarek 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki mąki 3 łyżki masła Pęczek koperku Sól, pieprz i ostra papryka do smaku liść laurowy Ziele angielskie Kminek Majeranek Przygotowanie: Szatkujemy kapustę, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Kapustę obgotowujemy i odcedzamy.  Ponownie zalewamy kapustę wodą tak, by sięgała ona na nie więcej niż 3/4 ilości kapusty i gotujemy. Dodajemy kostkę rosołową,  startą na tarce marchewkę (grube oczka) i solimy. Do bigosu dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w paski. Przyprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy szczyptę ostrej papryki i koperek. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka minut. Smacznego!