syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą

Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność!

Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop z cytryny

Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny!

Składniki

  • 10 cytryn
  • Ok. 20 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku.
  2. Wyciśnij sok z trzech cytryn. Resztę pokrój w plastry i usuń pestki. Plasterki ułóż w słoikach.
  3. Wlej do garnka pół litra wody, sok z cytryn i dodaj goździki oraz cynamon. Całość zamieszaj i zagotuj. Gdy wywar się zagotuje, wsyp szklankę cukru i gotuj przez dziesięć minut.
  4. Następnie wyjmij z garnka goździki i cynamon. Dodaj je do słoików wyłożonych plastrami cytryny.
  5. Zalej słoiki gotującym się syropem, mocno je zakręć i postaw do góry dnem. Gotowe!
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj
karp po żydowsku przepis
ons/Adobe Stock
Newsy Karp po żydowsku z rodzynkami. To ulubione wigilijne danie Maryli Rodowicz
Karp po żydowsku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W tym temacie tradycjonalistką okazuje się również znana piosenkarka, Maryla Rodowicz. Kobieta przyznaje, że święta nie mogą się obejść bez przepysznej ryby w rodzynkach!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz w rozmowie z jednym z polskich portali zdradziła, że w jej rodzinnym domu nigdy nie brakuje karpia po żydowsku. - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! W kwestii smakowitości przyznajemy rację i udostępniamy przepis na tę niezwykłą potrawę. Przepis na karpia po żydowsku Będziesz potrzebować 1 świeży karp w całości lub gotowe dzwonki 3 cebule 120 gramów rodzynek 250 ml półwytrawnego, białego wina 2 cytryny 50 gramów masła Przyprawy: sól, cynamon, 10 goździków Przygotowanie Cytryny umyj, a następnie, przy pomocy specjalnego narzędzia lub zwykłej tarki, zetrzyj z nich skórkę. Tą umieść w małej miseczce.  Tak przygotowane cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok wprost do czystej miseczki. Jeśli zakupiony przez ciebie karp jest w całości, najpierw musisz go sprawić, a następnie podzielić na nieduże dzwonki. Tak przygotowaną rybę natrzyj solą i polej sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość odstaw na ok. 30 minut do zamarynowania. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach na patelni umieść również cynamon, goździki oraz rodzynki. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Na patelnie wlej swoje ulubione, półwytrawne wino. W powstałej miksturze zanurz zamarynowanego karpia wraz z sokiem. Całość duś pod pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby danie mogło nieco odparować. Gotowe!

Przeczytaj
sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

Przeczytaj
seler naciowy sok
Adobe Stock
Newsy Rozmiar mniej w 10 dni. W mig usuwa toksyny. Ten napój zdziała cuda 
Po świętach nie możecie się dopiąć w spodnie? Szybki sokowy detoks jest bardzo kuszący, ale trzeba uważać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Odważyliście się wejść na wagę po świętach? Pewnie wielu z was odkryło z przerażeniem dodatkowy kilogram albo dwa! Niestety, świąteczne obżarstwo bardzo szybko zaczyna się mścić i już w okolicach Sylwestra ulubione spodnie zaczynają uwierać w pasie. Z odchudzaniem lepiej poczekajcie do Nowego Roku – w końcu kto chciałby sobie odmawiać pysznych przekąsek w trakcie sylwestrowej imprezy? Jednak gdy nadejście Nowego Roku oficjalnie zakończy świąteczny sezon, możecie powrócić do racjonalnego odżywiania się, do czego szczerze zachęcamy! Jednak jeżeli szczególnie wam się śpieszy i chcecie jak najszybciej odzyskać zgrabną sylwetkę, możecie spróbować pewnej ciekawej metody na zbędne kilogramy. Dieta Hollywood Jakiś czas temu niezwykle dużą popularność w świecie gwiazd zyskała dieta… cytrynowa. Podobno ma wspaniale odchudzać i oczyszczać organizm z toksyn. Na czym polega? Otóż założenie diety cytrynowej jest takie, że należy codziennie, pół godziny przed posiłkiem pić sok z cytryny, a ilość soku jest zwiększana każdego dnia. I tak: 1 dzień – sok z 1 cytryny 2 dzień – sok z 2 cytryn 3 dzień – sok z 3 cytryn I tak dalej aż do piątego dnia, gdy należy wypić sok z 5 cytryn. Natomiast w szósty dzień pije się sok z 4 cytryn i proporcjonalnie zmniejsza tę ilość, aż do 10 dnia gdy sok powinien być zrobiony z tylko 1 cytryny. Cytryny a zdrowie Choć obietnica zrzucenia kilogramów tylko dzięki piciu soku z cytryn brzmi bardzo kusząco, to taka „dieta” nie jest zbyt zdrowa. Po pierwsze, może działać źle na osoby cierpiące na alergię na cytrusy – a ta jest dość częsta, zwłaszcza wśród Polaków. Kolejny powód do negatywny wpływ soku z cytryny na żołądek, szczególnie jeśli pije się go często i w dużych ilościach....

Przeczytaj