Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność!

Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby.

Przepis na syrop z cytryny

Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny!

Składniki

  • 10 cytryn
  • Ok. 20 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku.
  2. Wyciśnij sok z trzech cytryn. Resztę pokrój w plastry i usuń pestki. Plasterki ułóż w słoikach.
  3. Wlej do garnka pół litra wody, sok z cytryn i dodaj goździki oraz cynamon. Całość zamieszaj i zagotuj. Gdy wywar się zagotuje, wsyp szklankę cukru i gotuj przez dziesięć minut.
  4. Następnie wyjmij z garnka goździki i cynamon. Dodaj je do słoików wyłożonych plastrami cytryny.
  5. Zalej słoiki gotującym się syropem, mocno je zakręć i postaw do góry dnem. Gotowe!