syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy

Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą

Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność!

Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na syrop z cytryny

Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny!

Składniki

  • 10 cytryn
  • Ok. 20 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku.
  2. Wyciśnij sok z trzech cytryn. Resztę pokrój w plastry i usuń pestki. Plasterki ułóż w słoikach.
  3. Wlej do garnka pół litra wody, sok z cytryn i dodaj goździki oraz cynamon. Całość zamieszaj i zagotuj. Gdy wywar się zagotuje, wsyp szklankę cukru i gotuj przez dziesięć minut.
  4. Następnie wyjmij z garnka goździki i cynamon. Dodaj je do słoików wyłożonych plastrami cytryny.
  5. Zalej słoiki gotującym się syropem, mocno je zakręć i postaw do góry dnem. Gotowe!
Komentarze
ewa wachowicz
ONS
Newsy Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Piękna Ewa Wachowicz doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposób Ewy na zdrowie Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Modelka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie ze względu na dbanie o figurę! Cukier bowiem bardzo szkodzi w trakcie przeziębienia, ponieważ jest pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które przecież chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabia układ odpornościowy. Jeżeli chcecie zrobić taki domowy syropek w domu, to sprawdźcie poniższy przepis! Przepis Ewy Wachowicz na miksturę na odporność Jeśli czujecie, że dopada was przeziębienie albo grypa, to przygotujcie ten syrop. Szybko postawi was na nogi! Składniki 700 ml octu jabłkowego 5-6 ząbków czosnku Pół cebuli Mały korzeń imbiru Około ¼ szklanki tartego chrzanu 2 papryczki chilli 1 łyżka kurkumy Przygotowanie Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach. Papryczki umyj i pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki umieść w dużej misce i zalej octem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na dwie doby. Po dwóch dniach wyjmij miskę z lodówki i przecedź przez sitko. Gotowy, czysty płyn przelej do słoików lub szklanych buteleczek, mocno zakręć i trzymaj w lodówce. Sporządzone lekarstwo należy pić dwa razy dziennie, rozcieńczając 1 łyżkę w szklance wody.  ...

Przeczytaj