Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu
Adobe Stock
Newsy

Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu

Czasem mamy w kuchni niesamowite produkty, których nie jemy tak często jak na to zasługują. Oto jeden z nich.

Produkt, który chcemy wam przedstawić jest znany w słowiańskiej kuchni od wieków. To niezwykła kasza, która ze względu na swoje właściwości nazywana jest „królową kasz”. Jeśli podpowiemy, że to kasza z prosa, pewnie tylko nieliczni znajdą ją na półce w sklepie. Ale, gdy dodamy, że to kasza jaglana, wszystko już stanie się jasne.

Dobrze ją znamy, choć nie wszyscy ją lubimy i włączamy do jadłospisu, z powodu lekkiej goryczki wyczuwalnej w smaku. Sprawdzamy, dlaczego kasza jaglana jest tak zdrowa i jak pozbyć się gorzkiego posmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej

Jest produkowana z prosa, to łuskane ziarna prosa zwyczajnego. Nazywana jest też jagłami, co w języku starosłowiańskim oznaczało właśnie „proso”. Kasza jaglana jest pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ma ich znacznie więcej niż popularna pszenica, żyto czy jęczmień.

Jagły, są dobre zarówno na letnie upały, jak i zimowy chłód. W czasie upałów nawadnia, bo podczas gotowania charakterystyczne żółte kuleczki chłoną dużo wody. Latem potrafi poprawić nam samopoczucie dzięki właściwościom rozgrzewającym, które doprowadzają do wyrównywania temperatury pomiędzy naszym organizmem, a otoczeniem. Jedzenie kaszy jaglanej w gorące dni, np. w postaci schłodzonych deserów, pomaga nam łatwiej znosić upały.

Z kolei w chłodnych miesiącach, te same właściwości ocieplające, wzmacniają wychłodzony organizm, jednocześnie wspierając go, jeśli jest wycieńczony chorobą.

Zobacz także
bogracz

Rozgrzewający węgierski bogracz idealny na zimowe chłody. Syci lepiej niż inne dania

forszmak

Z kuchni babci: rozgrzewający, pikantny forszmak. Podzielicie się tym przepisem ze znajomymi

Pozostałe właściwości kaszy jaglanej

Jagły odkwaszają organizm, dzięki czemu czujemy przypływ energii i mamy lepsze samopoczucie.

Mają dużą zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Dostarczają nam błonnika pokarmowego i minerałów takich jak potas, magnes, wapń i sód. Do tego zawierają łatwo przyswajalne białko i węglowodany złożone.

Kaszy jaglanej przypisuje się szerokie działanie, między innymi:

  • Rozgrzewa
  • Działa przeciwwirusowi i wzmacnia odporność
  • Redukuje stany zapalne w organizmie
  • Poprawia przemianę materii i przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • Wspiera procesy mineralizacji kości i zębów
  • Poprawia przemianę materii
  • Wpływa na poprawę koncentracji i zdolność zapamiętywania

Jak pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej?

Popularność kaszy jaglanej nie dorównuje tej, którą cieszy się choćby kasza jęczmienna. Powodem między innymi jest goryczka, odczuwalna podczas jedzenia ugotowanej kaszy.

Jest jednak prosty sposób na pozbycie się jej. Przed gotowaniem przesypcie kaszę na sitko i dokładnie przelejcie wrzątkiem. Sparzona kasza straci gorzki posmak i będzie już tylko cieszyła smakiem i wartościami odżywczymi.

Źródło: wprost.pl, gazeta.pl

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść
To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż. Zdrowotne działanie kaszy bulgur Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne: Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy Chroni serce . Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga przemianę materii . Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy
Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 
Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.  Właściwości kaszy jaglanej  Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!  Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami  Składniki:  160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)  100 g masła  garść orzechów włoskich  Masa serowa  300 g twarogu  200 g kaszy jaglanej  4 szklanki mleka  100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)  1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)  4 łyżeczki żelatyny  Owoce w galarecie  450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)  2 galaretki wiśniowe  Sposób przygotowania:  Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.  Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem....

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...