Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy

Przepis na flaczki jak u babci. Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie

Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Flaczki jak u babci

Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.  

Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych.

W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie!

Przepis na tradycyjne flaki wołowe 

Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.  

Zobacz także
flaki jak łajno gessler restauracja

Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?

Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd

Składniki: 

  • około 4 l bulionu wołowego
  • 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć 4 razy. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
  3. Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion. 
  4. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
  5. Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
  6. Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.

Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Wikipedia Commons
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Flaczki mają swoje grono zwolenników, ale i również przeciwników. Ci drudzy za wadę dania podają nieprzyjemny zapach podrobów. To zdecydowanie kwestia, która zniechęca część osób do skonsumowania tej potrawy. Na szczęście są sposoby pozwalające pozbyć się tego niekorzystnego aromatu. Sprawdźcie koniecznie!

Można przyznać, że jest to klasyk polskiej kuchni. Flaczki są potrawą idealną na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewają, a dodatkowo są dosyć treściwe i sycą na dłuższy czas. Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny, bez tego dania. Jak sama nazwa wskazuje, danie jest przyrządzone z podrobów.  Dlaczego niektórzy nie lubią flaków?  Zupa jest przygotowywana na aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw. Główną rolę oczywiście odgrywają tutaj podroby. Mają one swoich fanów, którzy wręcz przepadają za tym daniem, ale również i przeciwników. Druga grupa zazwyczaj jest zniechęcona do tej potrawy poprzez zapach, jaki mają flaki. Jest dość charakterystyczny, a niewiedza czy nieumiejętne przygotowanie dania sprawi, że nieusunięty, przykry aromat zepsuje danie i odbierze nam cała przyjemność z jedzenia.  Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków podczas gotowania? Wszystkie podroby, w tym i flaki, aby były smaczne wymagają odpowiedniego przygotowania. Nie zawsze jednak dobre oczyszczenie pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Decydując się na ugotowanie tej potrawy, przede wszystkim należy kupić świeże wołowe żołądki. Przed właściwym gotowaniem, należy je dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie oprószyć solą dla łatwiejszego oczyszczenia. Części flaków wyglądające niekorzystnie, a także znaczne przyrosty tłuszczu, możecie odciąć nożem. Wówczas podroby powinno się ponownie przepłukać, a później zalać zimną wodą i zagotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Do środka można również dodać skórkę z pomarańczy, która dodatkowo powinna pomóc w zniwelowaniu niekorzystnego aromatu. Taki zabieg pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Jeśli po zagotowaniu nadal jest wyczuwalny, wówczas możecie powtórzyć tą czynność. Niektóre panie domu...

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
Lubicie jeść flaki? Sprawdźcie jak przygotowuje je znany polski kucharz - Jakub Kuroń.

Flaki (nazywane również flaczkami) to tradycyjna, gęsta zupa, która powstaje z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Czasami do ich przygotowania używa się żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Podczas gdy jedni wprost uwielbiają tę potrawę, inni nie mogą wręcz na nią patrzeć. Jeśli lubicie jeść flaczki, koniecznie sprawdźcie jak przygotowuje je Jakub Kuroń. Znany polski kucharz zawsze posypuje je na koniec pewną przyprawą. Jego flaki muszą smakować fenomenalnie. Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podał przepis na flaczki, które przygotowuje z żołądków drobiowych. Kucharz wzbogaca ich smak oryginalnymi przyprawami – mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Na koniec posypuje je mielonym kminkiem. Koniecznie sprawdźcie jego przepis. Składniki: 1,5 l rosołu drobiowego pół ugotowanej kury 250 g ugotowanych żołądków drobiowych 250 g marchewki 150 g selera 1 łyżka majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ostra papryka sól pieprz można dodać szczyptę mielonego kminku Przygotowanie: Jeżeli gotujecie rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupcie 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obierzcie z ugotowanych korpusów. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki pokrójcie w paski. Warzywa obierzcie i również pokrójcie w paski. Imbir zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 15 minut. Późnej zlejcie do zupy tylko wodę imbirową. Na patelni rozgrzejcie masło i przesmażcie pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia oprószcie...