Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan.
Jak zrobić flaczki jak dawniej?
Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru tak, jak coś pysznego.
Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych.
Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym, by mięso wołowe (flaki) idealnie było zgrane w smaku z bazą zupy. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę. Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.
Zobacz także:
To jednak nie wszystko. Niektórzy do flaków dodają koncentrat pomidorowy, który wpływa nie tylko na barwę zupy, ale i nieco zakwasza całe danie. Jeżeli przygotowaliście jednak pyszny, pełny smaku wołowy bulion i dysponujecie świeżymi, dobrej jakości flakami, lepiej nie zakwaszajcie zbyt mocno całej potrawy - to właśnie sprawi, że niejako przykryjecie smak mięsa, nie pozwalając na pełne docenienie oryginalnego aromatu i smaku flaków.
Przepis na tradycyjne flaki wołowe
Składniki:
- około 4 l bulionu wołowego
- 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 łyżki majeranku
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- listek laurowy
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć kilka razy.
- W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
- Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion wołowy.
- Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
- Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
- Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.
Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!