
Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan.
Flaczki jak u babci
Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru tak, jak coś pysznego.
Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych.
W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie!
Przepis na tradycyjne flaki wołowe
Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.
Składniki:
- około 4 l bulionu wołowego
- 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 łyżki majeranku
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- listek laurowy
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć 4 razy.
- W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
- Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion.
- Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
- Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
- Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.
Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!