Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy

Przepis na flaczki jak u babci. Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie

Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Flaczki jak u babci

Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.  

Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych.

W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie!

Przepis na tradycyjne flaki wołowe 

Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.  

Zobacz także
flaki jak łajno gessler restauracja

Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?

Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd

Składniki: 

  • około 4 l bulionu wołowego
  • 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć 4 razy. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
  3. Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion. 
  4. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
  5. Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
  6. Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.

Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy
Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Miękkie flaczki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Flaki wyszły twarde? Przy ich gotowaniu zapewne popełniliście błąd, który robi większość Polaków
Pamiętajcie, żeby nigdy nie popełniać tego błędu przy gotowaniu flaków.

Macie ochotę na aromatyczne i delikatne flaki? Przy ich gotowaniu obowiązują pewne zasady, które czynią tę potrawę wyjątkową i rozpływającą się w ustach. Jeśli uwielbiacie miękkie i rozpływające się w ustach flaki, najważniejsze jest, by nie popełnić bardzo prostego, choć niezwykle częstego błędu. Flaczki Flaki lub flaczki, to tradycyjna potrawa z mięsa, którą jada się w formie gęstej zupy. Ma wielu zwolenników, ale jest też sporo osób, które nie zbliżają się do tej potrawy na krok! Flaki przygotowuje się też w krajach innych niż Polska, choć zamawiając je w restauracji w innym kraju, możecie się mocno zdziwić. Smak tych potraw w Czechach, Austrii, Francji, czy w Niemczech na pewno będzie inny niż w tradycyjnej polskiej kuchni. Mięso na flaczki Głównym składnikiem flaczków jest żołądek wołowy. By przygotować tę potrawę, jest on porządnie oczyszczany i krojony w cienkie, poprzeczne paski. Czasem flaki przygotowuje się też z żołądków innych zwierząt. Dopuszczalne są flaki wieprzowe, a nawet flaki jelenia czy łosia! Na flaki przeznacza się wszystkie części żołądka, czyli żwacz, księgi, czepiec i trawieniec. Niektórzy kucharze, chcąc ugotować flaczki w wersji premium, przygotowują je tylko z dwóch części żołądka: ze żwacza i trawieńca. Uznaje się, że to one mają najlepszy smak i są najbardziej cenione w kuchni. Miękkie flaczki Aby mięso we flakach było miękkie, przede wszystkim musicie gotować je przez długi czas. To nic dziwnego, że flaczki będą potrzebowały ok. 2 godzin gotowania na małym ogniu, by zrobiły się miękkie. Po drugie, bardzo często popełnianym błędem, przez który flaczki pozostają twarde, jest to, że solicie wodę do gotowania mięsa! Flaki powinny być doprawione solą dopiero po gotowaniu, inaczej mięso twardnieje i trzeba...