Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy

Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie. Takie flaczki przyrządza wasza babcia

Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.
Magdalena Kieblesz
styczeń 12, 2021

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Flaczki jak u babci

Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.  

Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych. W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie!

Przepis na tradycyjne flaki wołowe 

Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.  

Składniki: 

  • około 4 l bulionu wołowego
  • 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć 4 razy. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
  3. Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion. 
  4. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
  5. Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
  6. Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.

Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!

Komentarze
jajecznica z serem feta przepis
Gotujmy.pl/olmanka
Newsy Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak
Dzień bez jajecznicy, dniem straconym – pod tym stwierdzeniem podpisałaby się większość śniadaniowych łasuchów. Jedni przyrządzają ją z boczkiem, inni z pomidorami, ale czy kiedykolwiek próbowaliście tego dania z dodatkiem sera feta? Jeśli nie to koniecznie sięgnijcie po nasz przepis!
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Pochodzący z Grecji, przyjemnie słony ser feta idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy. Dzięki niemu wasze śniadanie nabierze niezwykłej wyrazistości i niesamowitego smaku. Przepis jest banalnie prosty.  Przyrządzenie tej jajecznicy zajmie wam tyle samo, co zawsze. Jednak, kiedy tylko jej spróbujecie poczujecie znaczącą różnicę. Zapewniamy, że jajka w tym wydaniu na stałe zagoszczą w waszym jadłospisie! Przepis na jajecznicę z serem feta Będziecie potrzebować Jajek Masła Sera fety Roszponki Przypraw: pieprzu i soli Proporcje składników dopasujcie do własnych preferencji oraz ilości osób. Przygotowanie Na gorącej patelni rozpuśćcie masło. W małej miseczce rozkłóćcie jajka, doprawcie je solą i pieprzem, a następnie umieśćcie na patelni. Ser feta podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników.  Całość mieszajcie aż do ścięcia jajek. Tak przygotowaną jajecznicę wyłóżcie na talerz i przyozdóbcie umytymi liśćmi roszponki. Możecie również dodać jeszcze kilka kawałków sera fety. Gotowe! Tego typu śniadanie najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki ze świeżych ogórków, pomidorów i cebuli z dodatkiem oliwy lub, jak kto woli, śmietany.  Źródło: gotujmy

Przeczytaj
kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku
Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.
Magda Borucińska
styczeń 19, 2021

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia. Składniki na mięsne kuleczki 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy gyros Sól Składniki na zapiekankę 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonych mini marchewek 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Przyprawa do ziemniaków 15 dag startego żółtego sera Przygotowanie W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie...

Przeczytaj
forszmak
Gotujmy.pl/MONIKAKOT
Newsy Z kuchni babci: rozgrzewający, pikantny forszmak. Każdy będzie chciał ten przepis
Jeśli nie słyszeliście wcześniej o tym daniu to żałujcie! To gęsty, mięsny gulasz, idealny na zimowe obiady i kolacje na gorąco.
Magda Borucińska
styczeń 12, 2021

Lubicie pożywne, sycące dania, które szybko się robi? W takim razie z pewnością pokochacie ten jednogarnkowy forszmak! Czym jest forszmak? Jego nazwa pochodzi od niemieckiego Vorschmack lub Vorgeschmac. Forszmak lubelski to pyszne jednogarnkowe danie, które ma gęstą konsystencję przypominającą gulasz. Często podawane jest podczas rodzinnych uroczystości, na weselach i poprawinach. Podstawę potrawy stanowi mięso, nieodłącznym elementem jest także ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy. Nigdy nie znajdziecie w nim ziemniaków, dlatego forszmak najlepiej podawać razem z kromką wiejskiego chleba. Dzięki temu nasyci was jeszcze bardziej. W naszej wersji, dzięki ostrej papryce, danie staje się wyjątkowo rozgrzewające, idealne na nadchodzące chłodne dni. Przepis na pikantny forszmak Składniki 300 g kiełbasy 350 g szynki 350 g polędwicy 1 cebula 1/2 kg pieczarek 3 czerwone papryki 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki łagodnej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 kostki rosołowe 1 koncentrat pomidorowy 1/2/ szklanki śmietany 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku nastawcie bulion na kostkach rosołowych lub na warzywach, jeśli tak zazwyczaj robicie. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie dodajcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci przełóżcie wszystko do bulionu. Gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. Dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki, a po 20 minutach paprykę i ogórki kiszone. Całość gotujcie jeszcze przez około 10 minut. Do forszmaku dodajcie śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku przyprawami. Danie jest gotowe, gdy osiągnie gęstą konsystencję....

Przeczytaj