Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan. 

Jak zrobić flaczki jak dawniej?

Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.  

Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych.

Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym, by mięso wołowe (flaki) idealnie było zgrane w smaku z bazą zupy. Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę. Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.  

Zobacz także:

To jednak nie wszystko. Niektórzy do flaków dodają koncentrat pomidorowy, który wpływa nie tylko na barwę zupy, ale i nieco zakwasza całe danie. Jeżeli przygotowaliście jednak pyszny, pełny smaku wołowy bulion i dysponujecie świeżymi, dobrej jakości flakami, lepiej nie zakwaszajcie zbyt mocno całej potrawy - to właśnie sprawi, że niejako przykryjecie smak mięsa, nie pozwalając na pełne docenienie oryginalnego aromatu i smaku flaków.

Przepis na tradycyjne flaki wołowe 

Składniki: 

  • około 4 l bulionu wołowego
  • 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Flaki myjemy, gotujemy. Pierwszą wodę odlewamy, nalewamy świeżej i ponownie gotujemy. Czynność proponujemy powtórzyć kilka razy. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy.
  3. Podsmażamy wszystko razem dłuższą chwilę do zeszklenia cebuli i wlewamy bulion wołowy. 
  4. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Zagotowujemy.
  5. Do gotującej się zupy dodajemy dokładnie oczyszczone i obgotowane, pokrojone drobno flaki.
  6. Gotujemy razem około 40 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem.

Do flaków idealnie pasuje pajda domowego chleba. Smacznego!