Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie
Adobe Stock
Newsy

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 

Czosnek zamiast antybiotyków? Jest bardziej naturalny, a do tego bakterie nie uodparniają się na niego tak szybko, jak na antybiotyki. Zobaczcie jak go jeść, żeby działał.

Nie każdy może jeść surowy czosnek nawet jeśli wie, że jest świetny na przeziębienia. Są osoby, które muszą z tego zrezygnować ze względu na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Z kolei dietetyczni specjaliści odradzają poddawanie obróbce cieplnej warzyw powtarzając, że pod wpływem temperatury tracą swoje właściwości.

Zobaczcie, jakie procesy zachodzą w ząbku czosnku, które pozwalają cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, nawet po podgrzaniu. Pamiętajcie tylko o zasadzie 10 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób wydziela się z czosnku naturalny antybiotyk?

Jeśli słyszeliście o zdrowotnych właściwościach czosnku, to pewnie też wiecie, że jest nazywany naturalnym antybiotykiem, dzięki allicynie w nim zawartej.

Allicyna to substancja wytwarzana między innymi w czosnku. Nie występuje w nim jednak w formie pierwotnej. Powstaje dopiero w określonych okolicznościach. Pełni w roślinach funkcję ochronną, jej zadaniem jest ochrona uszkodzonej rośliny przed chorobami i szkodnikami.

Obronne funkcje allicyny w czosnku ujawniają się dopiero wtedy, gdy ścianki ząbka czosnku zostają uszkodzone. W momencie naruszenie tkanek, powstaje dla rośliny zagrożenie, że zaatakują ją bakterie chorobotwórcze. Wtedy broniąc się, wytwarza substancję, która ma z kolei silne właściwości bakteriobójcze.

Żeby wydobyć z czosnku funkcje obronne w postaci allicyny, musicie zmiażdżyć ząbek i pozostawić go na około 10 minut. A potem możecie już bez przeszkód korzystać z jego zdrowotnego działania.

Właściwości allicyny z czosnku:

  • Działa przeciwbakteryjnie
  • Działa przeciwgrzybiczo
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Działa odkażająco na drogi oddechowe
Zobacz także
Lubicie czosnek, ale obawiacie się zapachu z ust? Ten sposób użycia wydaje się niedorzeczny, ale jest skuteczny

Lubicie czosnek? Ten sposób jego kulinarnego użycia zaskoczy nawet największych fanów tego warzywa

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Dlaczego nie powinno się podgrzewać czosnku zaraz po obraniu?

Podgrzewanie czosnku zaraz po obraniu, a nawet po pokrojeniu powoduje, że allicyna nie zdąży się wytworzyć. Ponieważ substancja potrzebuje tylko kilku minut na to, żeby się wydzielić od momentu uszkodzenia ścianek ząbka czosnku, zawsze warto te kilka minut odczekać, zanim wrzucicie zgniecione ząbki na gorący tłuszcz.

Jeśli pokroicie ząbek lub jeszcze lepiej zgnieciecie je, odłożycie na 10 minut, a powstanie wartościowy związek działający jak antybiotyk, którego nie zniszczy ani smażenie, ani pieczenie.

Jakie warzywa zawierają jeszcze allicynę?

W 1 ząbku czosnku znajduje się od 7 do 15 miligramów tej substancji. Pod względem właściwości bakteriobójczych jest 15 razy silniejsza od penicyliny. Co prawda, ta moc nie przekłada się bezpośrednio na skuteczność działania po jej spożyciu, mimo to wskaźnik pokazuje jak wielka jest lecznicza moc czosnku.

Do tego bakterie nie potrafią tak łatwo uodpornić się na działanie allicyny w czosnku, jak uodporniają się na antybiotyki. To dodatkowo zwiększa wartość dla zdrowia tego naturalnego antybiotyku.

Rośliny, które zawierają allicynę lub substancje podobnie działające to także:

  • Cebula,
  • Dziki por
  • Papryka,
  • Szałwia,
  • Anyż,
  • Jałowiec,
  • Czarna porzeczka.

Źródło: parenting.pl, gazeta.pl, baranowscy.eu

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?
Własne
Newsy
Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?
O tym, że czosnek ma wiele zalet, wiedzą wszyscy. Ale czy słyszeliście o takim zastosowaniu tego niezwykłego warzywa?

Czosnek nie jest warzywem takim jak każde inne. Wszyscy znają jego naturalne właściwości antybiotyczne , przeciwgrypowe i bakteriobójcze. Nieprzypadkowo to właśnie czosnek jako warzywo o jednym z najsilniejszych zapachów był w zamierzchłych czasach uznawany nawet za środek odstraszający złe duchy… Dlaczego babcie wkładały czosnek pod poduszkę przed snem? Walkę z wampirami za pomocą czosnku trzeba ostatecznie włożyć między bajki. Skupmy się na bardziej praktycznych zaletach tego warzywa. Być może część z was pamięta stary sposób babć i dziadków na problemy z zasypianiem, czyli wkładanie pod poduszkę rozgniecionego czosnku? Ten niezwykły ludowy trik mógł działać tylko pod jednym warunkiem – konieczne było rozgniecenie czosnku przed położeniem się do snu. Naruszona skórka pozwalała na uwolnienie czosnkowych olejków eterycznych w powietrze, a w rezultacie spokojny sen. Patent z wkładaniem czosnku pod poduszkę nie został poddany sprawdzianowi w postaci badań naukowych. Tym niemniej osoby, które próbowały tego triku, są święcie przekonane, że silny czosnkowy zapach rzeczywiście pomaga w zasypianiu . Jak działa na sen zapach czosnku? Zastanówmy się więc, co realnie może powodować takie, a nie inne działanie, ostrego przecież, zapachu czosnku w kontekście zasypiania.  Krótkie „śledztwo” podpowiada, że nasenne działanie czosnku ma związek z wydzielaniem się po uszkodzeniu struktury warzywa allicyny – siarkoorganicznego związku chemicznego. Przypuszczalne zalety wkładania czosnku pod poduszkę: Działanie uspokajające allicyny Obniżenie ciśnienia przez allicynę Odblokowywanie zatkanej podczas snu jamy nosowej dzięki intensywnemu zapachowi allicyny Pomysł naszych przodków z pewnością może dla wielu brzmieć...

Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Adobe Stock
Newsy
Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Dieta na odporność to bardzo ważny element walki z infekcjami – nie tylko w okresie pandemicznym. Jedzenie potrafi leczyć, a produkty, po które sięgamy mają znaczny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje bardzo popularna i uwielbiana przez Polaków potrawa, która może służyć jako naturalny antybiotyk!

Trzecia fala pandemii koronawirusa zmusza do zachowania jeszcze większej ostrożności. Pamiętajmy, że odpowiednią odporność zapewni nam przede wszystkim dobra dieta oparta na odżywczych produktach. Czujesz, że coś cię rozkłada? Sięgnij po rosół, który doskonale znany jest w każdym polskim domu! Aby miał jednak właściwości lecznicze, należy dodać do niego naturalne antybiotyki. Jak ugotować leczniczy rosół? Do rosołu, który zwalczy objawy przeziębieniowe i grypopodobne takie jak gorączka, ból gardła, ból mięśni, kaszel czy katar, należy dodać najzdrowsze składniki. Ważne jest także, aby taki leczniczy wywar był długo gotowany – w ten sposób maksymalnie nasiąknie składnikami odżywczymi. Co należy dodać do rosołu, aby miał właściwości zdrowotne? Cebulę – bogata jest w witaminę C, ma także właściwości bakteriobójcze. Odkaża gardło i niweluje stany zapalne.  Czosnek – to niezastąpione warzywo wśród naturalnych metod leczniczych! Ten naturalny antybiotyk ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto obniża ciśnienie i zawiera bardzo wiele witamin (B1, B2, PP, C), a także potas, wapń czy magnez. Imbir – to kolejna cudotwórcza roślina, która często polecana jest w domowych kuracjach na przeziębienie czy grypę. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także działa przeciwzapalnie zwalczając infekcje. Jego właściwości przeciwbakteryjne zwalczają zarazki wywołujące choroby. Może także łagodzić kaszel czy gorączkę. Kurkuma – to silny przeciwutleniacz, który posiada także właściwości przeciwzapalne. Dodana do potraw zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych. Czytaj też: Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem trochę i świnki morskie przy tym, to...