Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy

Jak rozbić kotlety schabowe bez „pryskania”?  Łatwiej się już nie da

Ubijanie mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Są sposoby, by zaoszczędzić sobie nerwów i bałaganu.

Czy wyobrażacie sobie polską kuchnię bez kotletów? To pytanie retoryczne, bo przecież to jedno z podstawowych dań głównych, którzy Polacy serwują nie tylko od święta. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozbić i przyrządzić kotlety?

Najlepiej zacząć od zaprzyjaźnionego rzeźnika, który pomoże wam wybrać odpowiednie mięso. Sztuka na kotlety powinna być świeża i sprężysta. Możecie poprosić ekspedientkę o pokrojenie gotowych porcji. Kolejną ważną rzeczą jest dokładne umycie mięsa. Najlepiej pod zimną, bieżącą wodą.

Niektórzy mięso na kotlety moczą w mleku z dodatkiem cebuli, inni marynują w przyprawach. Mięso schabowe lubi wyrazisty posmak. Możecie podczas jego przyprawiania puścić wodze wyobraźni. Wystarczy dobrze zapełniona szafka z przyprawami, czasem miód, imbir, a nawet sos sojowy.

Mięso na kotlety należy także oprawić. Jeśli nie poprosiliście rzeźnika o podzielenie na porcje waszego zakupu, przyda się ostry i cienki nóż. Każdy kotlet trzeba też solidnie rozbić. Najlepiej zrobić to w sposób, który nie zostawi w waszej kuchni najmniejszych śladów po tej niewdzięcznej robocie.

Jak rozbijać kotlety, żeby nie pobrudzić kuchni?

  • podczas tłuczenia kotletów zabezpieczcie płytki ręcznikiem kuchennym, możecie też założyć fartuch kuchenny lub przewiązać większą ścierkę wokół pasa

  • włóżcie kotleta do folii spożywczej i obijajcie go przez nią, wszystkie niepotrzebne elementy zostaną w jej środku bez konieczności martwienia się o jasne fronty kuchni

  • włóżcie kotlety do bardziej wytrzymałego woreczka do pieczenia i dopiero po jego utłuczeniu macerujcie je przyprawami

Zobacz także
Na czym smażyć schabowe? Od tego

Na czym smażyć schabowe? Od tego zależy, czy kotlety się udadzą

Doprawiacie schabowego przed czy po ubijaniu? Jedna z metod jest o wiele lepsza i podkręca jego smak

Doprawiacie schabowego przed czy po ubijaniu? Jedna z metod jest o wiele lepsza i podkręca jego smak

Kotlet schabowy 

Najczęściej spożywanym w Polsce kotletem jest ten zrobiony ze schabu. Można go podawać jako codzienne danie, ale pasuje również na bardziej uroczyste okazje. Najlepiej smakuje, jeśli przygotujecie go na smalcu lub maśle klarowanym. Obydwa tłuszcze wydobędą z niego doskonały smak. 

Kotlet z piersi kurczaka lub indyka

Jeżeli jesteście na diecie lub powoli rezygnujecie z czerwonego mięsa, dużo częściej sięgacie z pewnością po kotlety z drobiu. Mają mniej kalorii i są stosunkowo niedrogie. Zaspokoją kulinarne potrzeby również najmłodszych. Smażone mięso drobiowe można także dorzucać do sałatek i kanapek.

Z czym podawać kotlety?

Kotlet to klasyczna potrawa mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety mogą być także ziemniaczane, warzywne, sojowe, jajeczne czy rybne. Dużą popularnością cieszą się mielone, ale i sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volaille.

W zupełności mogą stanowić główne danie, szczególnie jeśli lubicie najeść się do syta. Dodatki do kotletów są w zasadzie nieograniczone. Zwyczajowe dodatki, które pasują do kotletów wszelkiej maści to ziemniaki, marchewka z groszkiem, mizeria jak u babci oraz dobrze przyprawiona, kiszona kapusta.

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Moczycie schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie te przyprawy, a kotlety zyskają niepowtarzalny smak
Tradycyjny kotlet schabowy to ulubieniec większości Polaków, jednak przygotowany z wcześniejszą marynatą i sekretną przyprawą jest zdecydowanie smaczniejszy. Gdy spróbujecie tej wersji, nigdy więcej nie wrócicie do poprzedniej!

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. Idealnie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Jest serwowany zarówno na co dzień, jak i podczas wielu uroczystości. Dzięki wyjątkowemu smakowi sprawdza się w każdych warunkach. Właściwe przyprawienie mięsa, usmażenie pozwala cieszyć się świetnym aromatem potrawy. Jakie mięso wybrać na schabowe? Przed przygotowywaniem kotletów schabowych warto szczególną uwagę zwrócić na odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika. Wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso jest świeże i wysokiej jakości. Schab można również zakupić w sklepie mięsnym, gdzie sprzedawczynie mogą pokroić większy kawałek mięsa na plastry, a także jednocześnie je rozbić. Decydując się na taki zakup w markecie, szczególną uwagę należy zwrócić na datę przydatności oraz czy produkt nie zawiera zbędnych konserwantów i dodatków. Jak zrobić kotlety schabowe? Przygotowanie tradycyjnych kotletów nie należy do zbyt skomplikowanych czynności. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Schab trzeba pokroić w plastry, a następnie je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą, pieprzem. Później obtacza się je kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Schabowe powinno się smażyć najlepiej na smalcu bądź maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety idealnie wpisują się na tradycyjny obiad podany z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką czy mizerią.  W czym moczyć schabowe? Aby mięso w kotletach nie było twarde czy gumowate, a idealnie soczyste i z wierzchu z chrupiącą, rumianą panierką wystarczy zastosować podczas przygotowań pewien trik. Po...

Pieczone mięso
Pixabay/Larry White
Newsy
Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa? Prosta metoda, którą znają tylko wasze babcie
Pieczone mięso można podawać gościom na różne okazje. W zależności od rodzaju, będzie się piekło określony czas. Najlepiej by nie było zbyt spieczone, ani za suche.

Pieczone mięsa to także domowe wędliny, pasztety i mięsa, które można podawać na zimno. To przepisy na Święta Wielkanocne i Boże Narodzenie. Choć nie tylko!  Chrupiące, pieczone mięso Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobina czasu i nietuzinkowy pomysł. Przyda się także wiedza o czasie pieczenie mięsa. Triki kulinarne dotyczące mięsa Jeśli chcecie aby skórka z kurczaka była chrupiąca, należy go wcześniej zamarynować. Wystarczy kilka godzin, a najlepiej noc. Mięso należy piec początkowo w dużej temperaturze, później w mniejszej i polewać sosem powstałym podczas pieczenia. Można posmarować je pod koniec pieczenia wodą z solą, śmietaną lub podlać piwem. Innym skutecznym sposobem jest dodanie do marynaty łyżki płynnego miodu, który karmelizuje się i tworzy chrupiącą powłoczkę. Kolejno, aby kotlety mielone nie były zbite, do masy przed wyrabianiem należy dodać do mięsnej łyżkę przegotowanej wody. Podczas przygotowywania kotletów schabowych należy naciąć białe włókna, łatwiej będzie je rozbić. To metody, które znają wasze babcie! Czas pieczenia mięsa Jeśli chcecie określić czas pieczenia mięsa na każdy kilogram jego wagi przeznaczcie około 1 godziny. Mięsa drobiowe pieką się szybciej, wieprzowe i wołowe potrzebują 10-15 minut dłużej na każdy kilogram. To łatwy przelicznik, a znacząco ułatwi wam kulinarną sztukę pieczenia mięsa.  Soczysta i krucha pieczeń Dla tych z was, którym zależy na soczystości pieczonego mięsa można polecić coś jeszcze. Przed pieczeniem daną porcję mięsną można obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia. Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć i posmarować pieczeń wodą z...

 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
unsplash.com/@usmanyousaf
Newsy
Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią. Niestety, w kilku województwa za taką przyjemność trzeba słono zapłacić.

Ceny z dnia na dzień coraz bardziej windują w górę. Dotyczy to wszystkich produktów spożywczych, a zwłaszcza tych podstawowych, w tym mięsa. Na taki stan między innymi ma wpływ trwająca pandemia koronawirusa.  Tradycyjny kotlet schabowy Niedzielny obiad w gronie rodzinnym bez kotleta schabowego? Wiele osób nie wyobraża sobie takiej sytuacji. To tradycyjne polskie danie, które musi cotygodniowo gościć na talerzach. O popularności tej potrawy świadczą między innymi zapachy, jakie unoszą się na klatkach schodowych w blokach, a także charakterystyczne stukanie towarzyszące rozbijaniu mięsa. Kotlet schabowy jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę.  Przygotowanie klasycznego schabowego Przyrządzanie tradycyjnych kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Schab należy pokroić w plastry, a następnie rozbić delikatnie za pomocą tłuczka do mięs pod folią spożywczą. Rozbite mięso trzeba jeszcze przyprawić. Najlepiej sprawdzają się proste i wszystkim znane przyprawy, jak sól oraz czarny pieprz. Schab nie wymaga zbyt dużego kombinowania. Przyprawione plastry należy odłożyć do "zaprzyjaźnienia się" smaków. W międzyczasie dobrze jest przygotować składniki do panierki, czyli mąkę, bułkę tartą oraz rozbite jajko. Do smażenia kotletów idealny jest smalec bądź masło klarowane. Dzięki tym produktom, mięso będzie idealnie delikatne i soczyste. Plastry mięsa powinno kolejno panierować się w mące, jajku oraz bułce tartej, a na koniec układać je na dobrze rozgrzanej patelni z wybranym tłuszczem. Schab należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kotlety schabowe, najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami oraz mizerią.  Idealne...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...