Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy

Rozbijanie kotletów bez "pryskania"? To bardzo proste. Wystarczy, że...

Ubijanie mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Są sposoby, by zaoszczędzić sobie nerwów i zachodu.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Czy wyobrażacie sobie polską kuchnię bez kotletów? To pytanie retoryczne, bo przecież to jedno z podstawowych dań głównych, którzy Polacy serwują nie tylko od święta. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kotlet schabowy 

Najczęściej spożywanym w Polsce kotletem jest ten zrobiony ze schabu. Można go podawać jako codzienne danie, ale pasuje również na bardziej uroczyste okazje. Najlepiej smakuje, jeśli przygotujecie go na smalcu lub maśle klarowanym. Obydwa tłuszcze wydobędą z niego doskonały smak. 

Kotlet z piersi kurczaka lub indyka

Jeżeli jesteście na diecie lub powoli rezygnujecie z czerwonego mięsa, dużo częściej sięgacie z pewnością po kotlety z drobiu. Mają mniej kalorii i są stosunkowo niedrogie. Zaspokoją kulinarne potrzeby również najmłodszych. Smażone mięso drobiowe można także dorzucać do sałatek i kanapek.

Z czym podawać kotlety?

Kotlet to klasyczna potrawa mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety mogą być także ziemniaczane, warzywne, sojowe, jajeczne czy rybne. Dużą popularnością cieszą się mielone, ale i sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volaille.

W zupełności mogą stanowić główne danie, szczególnie jeśli lubicie najeść się do syta. Dodatki do kotletów są w zasadzie nieograniczone. Zwyczajowe dodatki, które pasują do kotletów wszelkiej maści to ziemniaki, marchewka z groszkiem, mizeria jak u babci oraz dobrze przyprawiona, kiszona kapusta.

Jak rozbić i przyrządzić kotlety?

Najlepiej zacząć od zaprzyjaźnionego rzeźnika, który pomoże wam wybrać odpowiednie mięso. Sztuka na kotlety powinna być świeża i sprężysta. Możecie poprosić ekspedientkę o pokrojenie gotowych porcji. Kolejną ważną rzeczą jest dokładne umycie mięsa. Najlepiej pod zimną, bieżącą wodą.

Niektórzy mięso na kotlety moczą w mleku, inni marynują w przyprawach. Mięso lubi wyrazisty posmak. Możecie podczas jego przyprawiania puścić wodze wyobraźni. Wystarczy dobrze zapełniona szafka z przyprawami, czasem miód, imbir, a nawet sos sojowy.

Mięso na kotlety należy także oprawić. Jeśli nie poprosiliście rzeźnika o podzielenie na porcje waszego zakupu, przyda się ostry i cienki nóż. Każdy kotlet trzeba też solidnie rozbić. Najlepiej zrobić to w sposób, który nie zostawi w waszej kuchni najmniejszych śladów po tej niewdzięcznej robocie.

Bez zabrudzenia kuchni kotlety można ubijać na 3 sposoby:

  • podczas tłuczenia kotletów zabezpieczcie płytki ręcznikiem kuchennym, możecie też założyć fartuch kuchenny lub przewiązać większą ścierkę wokół pasa

  • włóżcie kotleta do folii spożywczej i obijajcie go przez nią, wszystkie niepotrzebne elementy zostaną w jej środku bez konieczności martwienia się o jasne fronty kuchni

  • włóżcie kotlety do woreczka do pieczenia i dopiero po jego utłuczeniu macerujcie przyprawami

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Rosół
Wikipedia commons
Newsy Czym przyprawić rosół? Te przyprawy nadadzą mu wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku
Warzywa obrane, mięso wybrane, makaron w garnku. Pozostaje jeszcze jeden element do całej układanki. Jakie przyprawy wybrać do rosołu?
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Podstawą smacznego rosołu jest długo gotowany wywar na dobry kawałku mięsa. To żadna tajemnica. Dobrze wiemy, że bez długiego gotowania na wolnym ogniu np. udek z kurczaka czy też szyi indyka wraz z dodatkiem choćby wołowiny, nie uda nam się wymarzona zupa. Żeby rosół smakował jak u mamy, ważne są także proporcje. Na 4 litry wody powinno przypadać około 1 kg mięsa. Jakie przyprawy dodać do rosołu? Nie możemy przeholować za to z warzywami. Za dużo marchewki sprawi, że nasza zupa stanie się zbyt słodka w smaku. Nadmiar pietruszki i selera skończy się z kolei tym, że rosół będzie cierpki w smaku i do niczego się nie nada. Kiedy już wybierzemy swój ulubiony makaron rosołowy – a najlepiej, gdy będziemy mieli już przygotowany swój własny – czas przystąpić do doprawiania zupy. Podstawą jest żelazny duet, czyli ziele angielskie i liść laurowy. Kilka ziarenek ziela i parę listków należy wrzucić do zupy na początku gotowania. Aromat ziela i liści to nie wszystko. Oprócz tego oczywiście pieprzymy i solimy nasz bulion. To oczywiście tuż przed końcem gotowania. Blady rosół? Nadajcie mu złotego koloru A jak sprawić, by uzyskać klasyczną barwę rosołu? Pójściem na łatwiznę będzie użycie kostki rosołowej. Tego typu przyprawa rzeczywiście „zafarbuje” nam zupę na żółto, ale na tym kończą się jej zalety. Jej skład to w dużej mierze po prostu sól i wzmacniacze smaku takie jak glutaminian sodu. Zamiast używać nienaturalnych dodatków, wybierzcie suszony lubczyk. To właśnie ta przyprawa odpowiada nie tylko za smak, ale za kolor waszego wywaru. Skoro mowa już o lubczyku, przejdźmy do świeżych, zielonych dodatków do waszego rosołu. Lubczyku używamy do zupy także w świeżej postaci. Nie można zapomnieć jednak o pietruszce. Drobno...

Przeczytaj