Rozbijanie jajek
Adobe Stock
Newsy

Rozbijacie jajka o krawędź miski? Ten sposób jest o wiele lepszy. Koniec ze skorupkami w jedzeniu

O krawędź miski, o blat, a może o jeszcze coś innego? W jaki sposób rozbijacie jajka? Jeśli macie problemy z kawałkami skorupek, służymy radą.

Chyba wszyscy widzieliście w programach telewizyjnych jak Karol Okrasa czy inny szef kuchni rozbija jajko jedną ręką. Na telewizyjnym ekranie dla wielu na pewno jawi się to niczym czarna magia. Sztuczki sztuczkami, ale mamy na to lepsze i bezpieczniejsze sposoby.

Takie, dzięki którym białko nie zostanie wam w rękach, a skorupka nie wpadnie na patelnię czy do miski lub garnka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo rozbić jajko?

Większość z was przyzwyczajana jest do rozbijania jajek o krawędź, rant miski lub naczynia, do którego zamieracie wlać jajka.

Nie do końca wiadomo skąd wzięło się to przyzwyczajenie milionów Polaków. Bezpieczniejszą płaszczyzną do stuknięcia o nią jajkiem będzie zdecydowanie płaski blat.

Nada się także każda inna płaska powierzchnia. Dlaczego? Takie rozbicie jajka nie powinno skutkować roztrzaskaniem skorupki w drobny mak.

Czasem zdarza się, że po uderzeniu jajkiem w krawędź garnka, w środku po chwili lądują cząsteczki skorupki.

Uderzenie w płaską powierzchnie powinno ograniczyć ryzyko wpadki. To tylko jeden ze sposobów na zminimalizowanie strat.

Są jeszcze inne, wydaje się, że nawet skuteczniejsze. Sekretem rozbijania jajka w jednym ręku nie jest jego uderzenie, a raczej łamanie.

Jak rozbić jajko nożem?

Po takim przełamaniu, jajko należy po prostu delikatnie rozdzielić na dwie części i wylać zawartość. Nie ma mowy o żadnym kruszeniu!

Jeżeli taki scenariusz brzmi dla was zbyt odważnie, można ograniczyć się do użycia noża kuchennego lub innego narzędzia.

Lekkie uderzenie w bok jajka i po krzyku. Wystarczy zagłębić się wewnątrz jajka o jakieś pół cm, by potem bez trudu dobrać się żółtka i białka.

To bezpieczniejsza droga do rozbicia jajka, niż uderzanie jednym o drugie. Dość już chrupania podczas jedzenia jajecznicy!

jajko
Pixabay
Przepisy
Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty
Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.  Jak je przygotować? Podpowiadamy! Będziesz potrzebować następujących rzeczy: garnek patelnia do grillowania miseczka papierowe ręczniczki Składniki na 1 porcję: jedno jajko pół świeżej bułeczki kilka plastrów ulubionej szynki kilka liści roszponki łyżka octu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek. Teraz pora na dodatki Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   Czytaj także: Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a...

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Jest genialny trik by jajka nie pękały podczas gotowania. Będą się także łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi? Białko jak żadne inne Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Wcale nie takie łatwe Gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Przez ubytki w skorupach trudno je potem obrać. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to w sposób sprawny i zachowując spokój! Skorupka w kawałkach Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia, musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Nakłucie, które ma znaczenie Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki....

przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy
Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...