Rozbijanie jajek
Adobe Stock
Newsy

Rozbijacie jajka o krawędź miski? Ten sposób jest o wiele lepszy. Koniec ze skorupkami w jedzeniu

O krawędź miski, o blat, a może o jeszcze coś innego? W jaki sposób rozbijacie jajka? Jeśli macie problemy z kawałkami skorupek, służymy radą.

Chyba wszyscy widzieliście w programach telewizyjnych jak Karol Okrasa czy inny szef kuchni rozbija jajko jedną ręką. Na telewizyjnym ekranie dla wielu na pewno jawi się to niczym czarna magia. Sztuczki sztuczkami, ale mamy na to lepsze i bezpieczniejsze sposoby.

Takie, dzięki którym białko nie zostanie wam w rękach, a skorupka nie wpadnie na patelnię czy do miski lub garnka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo rozbić jajko?

Większość z was przyzwyczajana jest do rozbijania jajek o krawędź, rant miski lub naczynia, do którego zamieracie wlać jajka.

Nie do końca wiadomo skąd wzięło się to przyzwyczajenie milionów Polaków. Bezpieczniejszą płaszczyzną do stuknięcia o nią jajkiem będzie zdecydowanie płaski blat.

Nada się także każda inna płaska powierzchnia. Dlaczego? Takie rozbicie jajka nie powinno skutkować roztrzaskaniem skorupki w drobny mak.

Czasem zdarza się, że po uderzeniu jajkiem w krawędź garnka, w środku po chwili lądują cząsteczki skorupki.

Uderzenie w płaską powierzchnie powinno ograniczyć ryzyko wpadki. To tylko jeden ze sposobów na zminimalizowanie strat.

Są jeszcze inne, wydaje się, że nawet skuteczniejsze. Sekretem rozbijania jajka w jednym ręku nie jest jego uderzenie, a raczej łamanie.

Jak rozbić jajko nożem?

Po takim przełamaniu, jajko należy po prostu delikatnie rozdzielić na dwie części i wylać zawartość. Nie ma mowy o żadnym kruszeniu!

Jeżeli taki scenariusz brzmi dla was zbyt odważnie, można ograniczyć się do użycia noża kuchennego lub innego narzędzia.

Lekkie uderzenie w bok jajka i po krzyku. Wystarczy zagłębić się wewnątrz jajka o jakieś pół cm, by potem bez trudu dobrać się żółtka i białka.

To bezpieczniejsza droga do rozbicia jajka, niż uderzanie jednym o drugie. Dość już chrupania podczas jedzenia jajecznicy!

Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Nurek to sprawdził, gdy słyszał że dzieje się coś wyjątkowego.
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Pewien nurek postanowił to sprawdzić. Efekt zaskakuje
Na drugim końcu świata ktoś wykonał niecodzienny eksperyment z... jajkiem w oceanie. Dzięki temu wiemy jak rozbite jajko zachowuje się na dnie morza i komu w takiej postaci może smakować.

Mówi się, że nawet wirtualne podróże uczą i wzbogacają. Tak też się stało w tym przypadku. Bo przecież gdyby ten nurek z Hawajów nie rozbił jajka na dnie oceanu, nigdy byście nie dowiedzieli się, co się wówczas dzieje. A dzieją się rzeczy doprawdy spektakularne. Zwykłe jajko pod wodą zmienia się w... meduzę Shane Brown, nurek z Hawajów postanowił przeprowadzić eksperyment z jajkiem. W tym celu zaopatrzył się w zwykłe, surowe, kurze jajko i kamerę podwodną, którą chciał utrwalić efekt testu. Na początku krótkiego filmiku, który następnie udostępnił na Tik-Toku zdradził, skąd wziął się pomysł rozbijania jajka na dnie oceanu: - Słyszałem, że jeśli rozbijesz jajko na dnie oceanu, stanie się coś naprawdę szalonego - opowiadał o swoich niecodziennych próbach Brown.   @shangerdanger My egge friend ❤️🥚 ♬ original sound - CEO of the Ocean Shane Brown zanurkował na głębokość ponad 13 m, a gdy już był na dnie, rozbił skorupkę jajka i wydobył zawartość tak, że zaczęła się unosić w wodzie. To, jak jajko zachowuje się w wodzie to wprost fantastyczny widok. Jajko dryfowało w nienaruszonym stanie: w środku widoczne było okrągłe żółtko, zamknięte w falującej otoczce z białka. Białko unosiło się i wachlowało jak ciało meduzy dryfujące w wodzie. Mogłoby pewnie tak płynąć dalej, jednak gdy nurek na chwile spuścił je z oczu i wypłynął na powierzchnię, żeby zaczerpnąć powietrza... Do jajka podpłynęła wówczas ryba i je pożarła. Łupem ryby nie padła parząca meduza, tylko zwykłe kurze jajko pełne wartości odżywczych. Pewnie rzadkie rybie pożywienie w tych stronach... Jak prawidłowo rozbijać jajko, gdy następnie planujecie je zjeść? Jeśli zwykle rozbijacie skorupkę jajka o krawędź naczynia czy...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...

jajko
Pixabay
Przepisy
Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty
Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.  Jak je przygotować? Podpowiadamy! Będziesz potrzebować następujących rzeczy: garnek patelnia do grillowania miseczka papierowe ręczniczki Składniki na 1 porcję: jedno jajko pół świeżej bułeczki kilka plastrów ulubionej szynki kilka liści roszponki łyżka octu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek. Teraz pora na dodatki Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   Czytaj także: Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...