
Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak, kwaśnica i bigos. Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany!
Rosyjska zupa szczi – przepis
Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów.
Składniki na zupę szczi
- 500 g kapusty kiszonej
- Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu
- marchewka
- pietruszka
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej
- śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi
- Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku.
- Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
- Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut.
- Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę.
- Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku.
- Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę.
- Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę.
- Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta.
- Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem.
- Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki.
Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne. Wtedy najlepiej podać ją z ziemniakami lub pajdą świeżego chleba.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: