Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak, kwaśnica i bigos. Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany!

Rosyjska zupa szczi – przepis

Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów.

Składniki na zupę szczi

  • 500 g kapusty kiszonej
  • Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi

  1. Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku.
  3. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
  4. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut.
  5. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę.
  6. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku.
  7. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę.
  8. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę.
  9. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta.
  10. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem.
  11. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki.

Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne. Wtedy najlepiej podać ją z ziemniakami lub pajdą świeżego chleba.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: