Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy

Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak, kwaśnica i bigos. Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany!

Kotlety mielone

Rosyjska zupa szczi – przepis

Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów.

Składniki na zupę szczi

  • 500 g kapusty kiszonej
  • Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • śmietana
  • natka pietruszki
Zobacz także
Kwaśnica kontra kapuśniak. Czym się różnią? To bardzo znaczące

Wiecie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Różnica w smaku jest kolosalna

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki

Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi

  1. Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku.
  3. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
  4. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut.
  5. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę.
  6. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku.
  7. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę.
  8. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę.
  9. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta.
  10. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem.
  11. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki.

Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne. Wtedy najlepiej podać ją z ziemniakami lub pajdą świeżego chleba.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...