Rosół zawsze jecie z makaronem? Polacy chętnie wybierają także i te dodatki do tej zupy
Gotujmy.pl
Newsy

Rosół zawsze jecie z makaronem? Polacy chętnie wybierają także i te dodatki do tej zupy

W większości regionów Polski najbardziej popularnym rosołowym dodatkiem jest makaron. Do tej zupy można jednak dodać o wiele więcej dodatków niż wam się wydaje. Bulionowe kombinacje nie mają końca, a jedną z dziwniejszych propozycji jest ta zakładająca wykorzystanie… ziemniaków.

Mówi się, że jeśli kucharz nie umie zrobić dobrego rosołu to tak naprawdę nie umie gotować. Mamy więc nadzieję, że każdy z was opanował tę trudną sztukę do perfekcji. Bowiem, przyrządzany na bazie mięsa i warzyw bulion stanowi znakomitą bazę nie tylko dla większości zup, ale również sosów czy marynat. Powszechnie wykorzystuje się go zarówno w kuchni polskiej, jak i japońskiej.

Znana od pokoleń zupa tak mocno zakorzeniła się w naszej tradycji, że praktycznie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Jada się ją nie tylko w niedzielę, ale także dzień po imprezie czy podczas choroby. W końcu nic nie smakuje i nie leczy tak dobrze jak gorący rosół z… kluskami? No właśnie, okazuje się, że nie każdy jada go w ten sposób. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z ziemniakami

Ślązacy mają nie tylko swoją gwarę, ale również własny sposób jedzenia rosołu. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę mieszkańcy południowo-zachodniej Polski spożywają bulion z ziemniakami. Te gotuje się osobno w osolonej wodzie i umieszcza na koniec w już gotowym wywarze. Warzywo sprawia, że rosół jest przede wszystkim bardziej sycący. Koniecznie spróbujcie tego połączenia.

Zobacz także
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Pasztet domowy

Zostało wam mięso i warzywa po rosole? Zróbcie z nich ten wyborny, idealnie doprawiony pasztet

Rosół z lanymi kluskami

Tradycyjny, sklepowy makaron nie może się równać z wiejskimi, lanymi kluseczkami. Większości z was z pewnością kojarzą się one z pobytem u babci. Niektórzy pokochali ten smak na tyle, że nie potrafią już zjeść rosołu z żadnym innym dodatkiem. Nic dziwnego. Przygotowane na bazie jajek i mąki kluseczki to prawdziwe niebo w gębie.

Rosół z kaszą

Ulubionym przysmakiem królowej Anny Jagiellonki była kasza. Nic więc dziwnego, że do sklepów wprowadzono produkt nazywany kaszą krakowską. I choć może was to zdziwić, fanów połączenia tejże z rosołem nie brakuje. Z dodatkiem koperku smakuje naprawdę wybornie. Jeśli nigdy nie jedliście bulionu w ten sposób, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Rosół z naleśnikami

Najbardziej zwariowaną propozycję podania rosołu proponują Austriacy. Okazuje się bowiem, że w Wiedniu powszechnie spożywa się rosół z suchym, pokrojonym w paski naleśnikiem. Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, to przecież w Polsce również serwuje się „naleśnikowe makarony”.

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Uwielbiacie rosół? Czy przygotowywaliście już go kiedyś w wersji z parmezanowymi kluseczkami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie!

Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd , lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut?  Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek. Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne. Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę! Składniki: 35 dag szpondra wołowego 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki 1/3 pora (biała część) 1 malutka cebulka 1 suszony grzybek 2...

Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem i świnki morskie przy tym, to nic"
ONS.pl/Gotujmy.pl
Newsy
Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu: „Próbowałem i świnki morskie przy tym, to nic”
Robert Makłowicz słynie z tego, że nie przebiera w słowach, gdy coś nie przypadnie mu do gustu. Tym razem na celownik wziął kulinarne zwyczaje niektórych Polaków w kwestii gotowania rosołu.

58-latek nie wzburzył się o to, z jakiego gatunku mięsa Polacy gotują swój wywar. Podróżnik nie miał na myśli także nie takiego, jak trzeba doboru warzyw czy przypraw i ziół. Kto by pomyślał, że poszło o ziemniaki… Według słów uwielbianego przez publiczność showmana Polacy lubują się ponoć w jedzeniu bulionu z kartoflami. Czym zaszokował się Robert Makłowicz? - Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju – powiedział Robert Makłowicz w programie „Drugie śniadanie mistrzów” na antenie TVN 24.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Robert Makłowicz (@robertmaklowicz_official) Skąd czerpie takie informacje popularny gwiazdor telewizji kulinarnych i podróżniczych? Nawet dzieci z przedszkola wiedzą przecież o tym, że do rosołu dodaje się tylko i wyłącznie makaron ! Wielojajeczne nitki, najlepiej własnej roboty – tylko z nimi ukochana zupa wszystkich Polaków smakuje, jak należy. Zupa na bazie bulionu z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw może uchodzić już za to za zupełnie inne danie. Czy Robert Makłowicz przesadził? Zaskoczenia słowami Roberta Makłowicza nie ukrywała nawet Magda Gessler . Uczestnicząca w rozmowie restauratorka nie powstrzymała się od zadania pytania słynnemu podróżnikowi. Gessler, nie ukrywając zaskoczenia i rozbawienia, dopytywała, gdzie pan Robert miał okazję skosztować takiego dania. - Ja tego nie jem. Widziałem to parę razy. Tak się jada w Polsce centralnej nawet,...

rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo
Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny! Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy! Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie! Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu. Przepis na rosół z czosnkiem Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja korpusu z kurczaka 1 udko z kurczaka 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Odrobina świeżego lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka posiekanego koperku Pieprz czarny mielony 1 kostka rosołowa Przygotowanie Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez...

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...