rosół przepis
Flickr
Newsy

Rosół zawsze jecie z makaronem? Spróbujcie podać go tak, a zakochacie się w tym połączeniu

W większości regionów Polski najbardziej popularnym rosołowym dodatkiem jest makaron. Do tej zupy można jednak dodać o wiele więcej dodatków niż wam się wydaje. Bulionowe kombinacje nie mają końca, a jedną z dziwniejszych propozycji jest ta zakładająca wykorzystanie… ziemniaków.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Mówi się, że jeśli kucharz nie umie zrobić dobrego rosołu to tak naprawdę nie umie gotować. Mamy więc nadzieję, że każdy z was opanował tę trudną sztukę do perfekcji. Bowiem, przyrządzany na bazie mięsa i warzyw bulion stanowi znakomitą bazę nie tylko dla większości zup, ale również sosów czy marynat. Powszechnie wykorzystuje się go zarówno w kuchni polskiej, jak i japońskiej.

Znana od pokoleń zupa tak mocno zakorzeniła się w naszej tradycji, że praktycznie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Jada się ją nie tylko w niedzielę, ale także dzień po imprezie czy podczas choroby. W końcu nic nie smakuje i nie leczy tak dobrze jak gorący rosół z… kluskami? No właśnie, okazuje się, że nie każdy jada go w ten sposób. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rosół z ziemniakami

Ślązacy mają nie tylko swoją gwarę, ale również własny sposób jedzenia rosołu. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę mieszkańcy południowo-zachodniej Polski spożywają bulion z ziemniakami. Te gotuje się osobno w osolonej wodzie i umieszcza na koniec w już gotowym wywarze. Warzywo sprawia, że rosół jest przede wszystkim bardziej sycący. Koniecznie spróbujcie tego połączenia.

Lane kluski

Tradycyjny, sklepowy makaron nie może się równać z wiejskimi, lanymi kluseczkami. Większości z was z pewnością kojarzą się one z pobytem u babci. Niektórzy pokochali ten smak na tyle, że nie potrafią już zjeść rosołu z żadnym innym dodatkiem. Nic dziwnego. Przygotowane na bazie jajek i mąki kluseczki to prawdziwe niebo w gębie.

Kasza krakowska

Ulubionym przysmakiem królowej Anny Jagiellonki była kasza. Nic więc dziwnego, że do sklepów wprowadzono produkt nazywany kaszą krakowską. I choć może was to zdziwić, fanów połączenia tejże z rosołem nie brakuje. Z dodatkiem koperku smakuje naprawdę wybornie. Jeśli nigdy nie jedliście bulionu w ten sposób, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Naleśnik

Najbardziej zwariowaną propozycję podania rosołu proponują Austriacy. Okazuje się bowiem, że w Wiedniu powszechnie spożywa się rosół z suchym, pokrojonym w paski naleśnikiem. Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, to przecież w Polsce również serwuje się „naleśnikowe makarony”.

Komentarze
Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy 5 sposobów na intensywny smak rosołu. Już nigdy więcej nie sięgniecie po kostkę rosołową
Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego aromatu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, a efekt i bez jej użycia będzie powalający. Zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią. Jakie mięso do rosołu? Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Raczej nie znajdziecie go w supermarkecie. Poszukajcie więc w swojej okolicy zaufanych dostawców i wyspecjalizowanych sklepów. Najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka. Warzywa Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw w całości, to błąd. Lepiej będzie kiedy je pokroicie. Dzięki podzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa zyska słodszy, delikatniejszy i niesamowicie warzywny smak. Kostka rosołowa będzie wam wtedy zbędna. Grzyby w rosole Choć w tradycyjnym przepisie na rosół nie znajdziecie grzybów, warto je w nim umieścić. Bowiem, podobnie jak przypalana cebula, nadają niesamowitego i wyrazistego smaku. Nie bójcie się więc wrzucić do wywaru kilku kapeluszy podgrzybków czy borowików, najlepiej tych, które sami zebraliście. Jak długo gotować rosół? Gotowany w 40 minut rosół nigdy nie będzie dobry. Powinniście dać mu więcej czasu. Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach tak zwanego „pyrkania” czy jak kto woli „mrugania” na wolnym ogniu. Jeśli w tym czasie na jego powierzchni pojawi się szara piana, nie usuwajcie jej. Zdecydowanie lepiej będzie ją posolić, dzięki czemu opadnie na dno, a zupa zachowa wszystkie cenne wartości odżywcze. Przyprawy...

Przeczytaj