Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy

Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!
Magdalena Kieblesz
kwiecień 03, 2021

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie. 

Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek. Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem 

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1-1,2 kg 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera 
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 kapelusz suszonego borowika
  • kilka liści lubczyku
  • 1 goździk
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2,5 litra wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Maggi
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 10 dag kurek 
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu.
  2. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw.
  3. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk.
  4. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami.
  5. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia. 
  6. Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny.
  7. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra. 
  8. Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu.
  9. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.  
  10. Następnie ugotujcie ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu ostudźcie je, obierzcie i  pokrójcie na kawałki. 
  11. Do przecedzonego rosołu włóżcie podsmażone kurki i całość zagotujcie. 
  12. Po 5 minutach wyłączcie gaz.
  13. Do talerzy nałóżcie kawałki  ziemniaków, zalejcie je gorącym rosołem z grzybami tak, by na każdą porcje przypadało kilka kurek.

Tak podany rosół posypcie jeszcze posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze