Rosół z tym 1 dodatkiem to pogromca bakterii. Dodajcie dopiero pod koniec gotowania
AdobeStock
Newsy

Rosół z tym 1 dodatkiem to pogromca bakterii. Dodajcie dopiero pod koniec gotowania

Co zrobić, by rosół jeszcze skuteczniej pomógł rozprawić się z infekcją? To proste - należy wrzucić do niego dodatek, który wzmocni rozgrzewające działanie tej zupy. Macie go w zasięgu ręki, choć pewnie nigdy nie wpadliście na dodanie go do rosołu.

Od dziecka powtarza nam się, że gorący, domowy rosół to najlepsze remedium na przeziębienie, kaszel i inne dolegliwości. Rzeczywiście, talerz rosołu rozgrzewa i szybko stawia na nogi. To zasługa produktów, z których się składa - różne rodzaje warzyw i gatunki mięs dodawane do rosołu są bogate w witaminy i składniki odżywcze, które wzmacniają organizm i wspomagają go w walce z infekcjami.

Aby ta klasyczna zupa stała się jeszcze bardziej wartościowa, warto wzbogacić ją o jeden, dość nietypowy składnik. 

Czy można dodać chrzan do rosołu?

Zwykle rady dotyczące rosołu odnoszą się do sposobu przygotowania albo dodania do niego różnych produktów jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Tym razem jest inaczej. Składnik, który podkręci tę zupę i sprawi, że będzie bardziej rozgrzewająca, należy dodać dopiero na koniec. Chodzi tutaj o chrzan, a dokładniej jego korzeń. 

Zróbcie rosół tak, jak zwykle. Włóżcie do garnka mięso, warzywa, zalejcie wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie powoli zupę przez co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy dodać do garnka kawałek obranego i startego na tarce (na małych oczkach) chrzanu. Tak wzbogacony rosół będzie zawierał jeszcze więcej witamin i doskonale rozgrzewał. Możecie też dodać szczyptę imbiru, kurkumy lub chili, by wzmocnić ten efekt. 

Zobacz także
 Już nigdy więcej nie wylewajcie szumowin z rosołu do zlewu. Pomogą na 1 nieprzyjemną dolegliwość

Już nigdy więcej nie wylewajcie szumowin z rosołu do zlewu. Pomogą na 1 nieprzyjemną dolegliwość

Przepis na magiczną zupę, czyli rosół kolagenowy. 1 miseczka dziennie zadziała jak eliksir młodości

Przepis na „magiczną zupę”, czyli rosół kolagenowy. 1 miseczka dziennie zadziała jak eliksir młodości

Właściwości chrzanu

Charakterystyczny w smaku, lekko pikantny chrzan to warzywo o wspaniałych właściwościach. Zawiera wiele cennych składników, w tym:

  • witaminę A

  • witaminy z grupy B

  • witaminę C

  • wapń

  • potas

  • fosfor

  • jod

  • magnez

Chrzan zawiera też synigrynę, która odpowiada m.in. za produkcję izotiocyjanianu sodu. To substancja, która rozgrzewa organizm, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wykrztuśnie. 

Czy warto uprawiać chrzan na działce?

Chrzan jak najbardziej można uprawiać na działce lub w ogródku, choć z pewnym zastrzeżeniem. W naturze występuje pospolicie jako chwast i szybko może się stać problemem na przydomowej działce.

Jeżeli zdecydujecie się uprawiać chrzan, pamiętajcie o tym, że po jesiennych zbiorach należy wykopać starannie wszystkie jego korzenie. To, co zostanie w ziemi, szybko zacznie się rozmnażać i zanim się obejrzycie, chrzan opanuje wasze grządki. 

Kotlety mielone

Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli
Przepis na rosół dzieli Polaków. Sprawdźcie, czy należycie do grupy dodającej ten składnik, czy do tej go pomijającej.

Rosół po części łączy Polaków – prawie każdy go lubi i ma jakieś zdanie na temat właściwego sposobu jego podawania lub gotowania. W równym stopniu rosół potrafi jednak podzielić! Okazuje się, że receptura na tę klasyczną zupę nie jest taka oczywista. Dodatki do tego aromatycznego bulionu potrafią być naprawdę różne. Sprawdźcie, co inni dodają do rosołu i czy też go tak przygotowujecie. Jakie mięso wybrać na smaczny rosół? Klasyczny rosół to wywar mięsno-warzywny z przyprawami. Ta klasyczna zupa nie jest niczym zagęszczana. Idealny rosół jest pachnący, klarowny i lekko żółty. Serwowany ciepły, najczęściej z makaronem jajecznym. Składniki dodawane do rosołu kształtują jego smak i aromat. Rosół najczęściej jest gotowany na drobiu, ale można go przygotowywać z różnych rodzajów mięs lub mieszanek mięsnych. Oto mięso najczęściej używane do rosołu: Drób: kura, kurczak lub kapłon Wołowina: kawałek mięsa z kością Dzikie ptactwo: teraz rzadziej, ale dawniej często przygotowywano rosół nawet na gołębiach Mięso w rosole warunkuje rodzaj tłuszczu i bazę smakową. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej gęsty, cięższy rosół o większych oczkach. Jakie warzywa dodawać do rosołu? Klasyczny rosół przygotowuje się z dodatkiem włoszczyzny. W klasycznej mieszance warzyw na rosół znajdują się: Seler Marchew Pietruszka Por Żadnego z tych czterech warzyw nie możecie pominąć, jeśli chcecie przygotować prawdziwy polski rosół. Jest jeszcze jedno warzywo, które dzieli Polaków. Jedna grupa chciałaby je dodać do wymienionej wyżej czwórki, bo twierdzi, że rosół nie może się udać bez jego dodatku. Czy dodawać kapustę do rosołu? Chodzi o włoską kapustę. Jedni dodają do rosołu tylko jeden liść dla wzmocnienia smaku i nadania charakterystycznego zapachu, niektórzy...

Ten produkt z każdej kuchni zawiera ważny składnik, który odpowiada za ostrość. Zabija bakterie, podnosi odporność.
Adobe Stock
Newsy
Ten ostry dodatek do kanapek i dań może pomóc w zwalczaniu bakterii i podnoszeniu odporności
Rośnie w ogrodach, ale też dziko przy drogach. I choć używacie go na co dzień, pewnie nie znacie wszystkich zdrowotnych właściwości tej rośliny.

Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu. I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu. Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść? Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały: Witamina A Witamina C Witaminy z grupy B Wapń Żelazo Fosfor Jod Potas Cynk Mangan Magnez Błonnik pokarmowy Kwas foliowy Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak. Synigryna – ważny składnik chrzanu Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym...

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo
Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny! Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy! Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie! Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu. Przepis na rosół z czosnkiem Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja korpusu z kurczaka 1 udko z kurczaka 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Odrobina świeżego lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka posiekanego koperku Pieprz czarny mielony 1 domowa kostka rosołowa Przygotowanie Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz...