Kiszonki od dawna są prawdziwym hitem, jeśli chodzi o ich działanie prozdrowotne. Jeśli dodatkowo połączy się ich właściwości z rozgrzewającym, odżywczym rosołem – otrzymujecie prawdziwą bombę zdrowia! 

Kiszonki to skarbnica witamin i naturalny probiotyk, który dba o nasze zdrowie, poprawia trawienie, pozbywa się toksyn oraz wzmacnia odporność. To szczególnie istotne w dobie pandemii i może uchronić nas przed wirusami. 

Uwaga! Przepis ten nie jest alternatywą leczenia koronawirusa! Jeśli odczuwacie symptomy podobne do COVID-19, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem. Poniższa zupa może jednak znacząco poprawić odporność i sprawić, że ryzyko zachowania stanie się mniejsze.

Przepis na rosół z sokiem z kiszonej kapusty

Składniki na wywar:

  • 5 litrów wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1 kg kości wołowych
  • 1-2 korpusy kurczaka
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • garść suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub shitake)
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól do smaku

Dodatki:

  • sok z kiszonych ogórków lub kapusty 
  • ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki
  • mięso z wędzonych żeberek
  • cebulki z wywaru
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki takie jak mięso i warzywa płuczecie, w razie potrzeby obieracie i kroicie na mniejsze części. Grzyby wrzucacie suche. Zalewacie 5 litrami wody i zaczynacie nagrzewać. Ważne, żeby płyn znajdował się jakieś 1/3 wysokości garnka nad produktami, żeby było miejsce na zredukowanie płynu. 
  2. Od zagotowania odmierzacie czas ok. 5 godzin. Rosół powinien gotować się na minimalnym grzaniu bez pokrywki. W międzyczasie zbieracie szumy. Po 5 godzinach powinno odparować ok. 1/2 płynu, w razie potrzeby dolejcie trochę wody. Chodzi o uzyskanie dosyć skoncentrowanego płynu, ponieważ na koniec zostanie on rozcieńczony sokiem z kiszonek.
  3. Na godzinę przed podaniem odcedźcie bulion do mniejszego garnka. Zostawcie mięso z żeberek do zupy. Z reszty można zrobić pasztet warzywny. 
  4. Bulion podgrzejcie, ale nie doprowadzając do wrzenia. Doprawcie przyprawami, które powinny być dodane na ostatnią godzinę, kiedy już odcedzicie płyn. Będzie potrzebny gorący, żeby po wymieszaniu z sokiem z kiszonek miał odpowiednią temperaturę. Osobno gotujecie ziemniaki na dodatek do zupy.
  5. W głębokim talerzu ułóżcie wszystkie dodatki, łącznie z ziołami. Wlejcie ok. 100 ml soku z kiszonki i zalejcie to ok. 300 ml bardzo gorącego bulionu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: