Mówi się, że gdy człowiek jest zakochany, to zawsze przesoli zupę. Podobne przesądy dotyczą gotowania i pieczenia przy pełni księżyca albo podczas burzy. Ile w tym prawdy? Niektóre z tych wierzeń nie wzięły się znikąd! Wiele wskazuje na przykład na to, że wyładowania elektryczne w trakcie burzy, mają wpływ na większe wydzielanie się kwasów ze składników znajdujących się w zupie. Dlatego właśnie rosół gotowany w momencie, gdy za oknem szaleje burza z piorunami szybciej kwaśnieje.

Zwykle jednak zbyt słony lub ostry rosół nie wynika z warunków atmosferycznych, a zwykłej nieuwagi lub niewiedzy. Na szczęście można go łatwo uratować!

Jak uratować zbyt ostry lub słony rosół?

Za ostry albo za słony rosół, to prawdziwa zmora każdego kucharza. Ugotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, dlatego żal ją wylewać gdy nie wyjdzie! Poznajcie łatwe triki na złagodzenie smaku rosołu:

Dodajcie warzywa

Do zupy wystarczy wrzucić jednego ziemniaka i gotować go chwilę w rosole, a następnie wyrzucić. Warzywo powinno „wsiąknąć” całą sól! Innym sposobem jest wrzucenie do rosołu dodatkowych marchewek które sprawią, że zupa będzie słodsza. Nie wszystkim jednak odpowiada słodki smak rosołu, dlatego lepiej wypróbować trik z ziemniakiem.

Zobacz także:

Dolejcie wody

Najprostszy i najszybszy sposób. Po prostu część rosołu przelejcie do drugiego garnka i uzupełnijcie go gorącą wodą.

Przepis na dobry rosół

By mieć pewność, że rosół nie wyjdzie zbyt ostry ani słony, róbcie go z zachowaniem odpowiednich proporcji:

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (cały kurczak albo jego części, czyli skrzydełka, udka albo korpus)
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Natka pietruszki
  • Pół łyżki soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 gałązka lubczyku

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Zbierzcie łyżką szumowiny z powierzchni wody.
  2. Warzywa obierzcie i dodajcie do rosołu. Cebulę podpieczcie na suchej patelni i wrzućcie do zupy.
  3. Wsypcie do rosołu 4 ziarna ziela angielskiego, dwa liście laurowe i 10 ziarenek pieprzu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie przed 2 godziny.
  4. Po tym czasie wsypcie do rosołu pół łyżeczki soli, dodajcie gałązkę lubczyku i natkę pietruszki. Gotujcie jeszcze pół godziny.