
Rosół to klasyk, każdy Polak bardzo dobrze zna jego smak. Dlatego też jeśli podczas jego przyrządzania coś pójdzie nie tak, większość z nas od razu to zauważy, a przede wszystkim poczuje. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że przyczyną mdłego wywaru może być zbyt mała ilość mięsa.
Na szczęście mdły rosół da się uratować. Wystarczy, że wyjmiecie z niego warzywa i dodacie kolejny kawałek mięsa. Po godzinie możecie ponownie umieścić w nim warzywa, również polecamy ich większą ilość. Jednak, jak mówi staropolskie przysłowie – lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego zwróćcie uwagę na odpowiednie proporcje jeszcze zanim zaczniecie gotować.
Przepis na idealny rosół
Będziecie potrzebować
- 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości)
- 500 gramów wołowiny (szpondru lub łopatki)
- Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku
- 5 suszonych podgrzybków
- 1 świeżej natki pietruszki
- Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, lubczyku, sosu sojowego
Przygotowanie
- Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.
- Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie ściszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 1.5 godziny.
- Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz.
- Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. Tę ostatnią dodatkowo opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze.
- Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną pokrywką. Na koniec wyjmijcie z niego mięso i oddzielcie je od kości. Możecie serwować je razem z rosołem lub wykorzystać do przyrządzenia innego dania. Warzywa również wyjmijcie. Te które do niczego wam się nie przydadzą wyrzućcie, resztę zostawcie do innych potraw lub pokrójcie i umieśćcie w rosole.
Smacznego!