Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy

Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd

Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!
Katarzyna Wyborska
marzec 11, 2021

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dlaczego rosół wychodzi brązowy?

Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie.

Przepis na rosół drobiowy

Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 – 2 litry wody (zimnej!)
  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Kawałek pora
  • 1 cebula w łupinie
  • Ćwierć selera (korzeń)
  • Świeży lubczyk
  • Natka pietruszki
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z kośćmi.
  2. Wsypcie do garnka ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotujcie rosół, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez ok. 45 minut. Gdy zupa będzie się gotować, zbierajcie z niej szumowiny.
  3. W tym czasie obierzcie pietruszkę, marchew i selera. Dodajcie do zupy wraz z porem.
  4. Cebulę obierzcie z pierwszej, brudnej warstwy. Następnie przekrójcie ją na pół i podpieczcie na suchej patelni. Dodajcie do rosołu.
  5. Gotujcie rosół jeszcze przez godzinę lub dłużej na małym ogniu.
  6. Pod koniec gotowania wsypcie do zupy sól do smaku i dodajcie świeży lubczyk.

Smacznego!

Komentarze