Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy

Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd

Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego rosół wychodzi brązowy?

Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie.

Przepis na rosół drobiowy

Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 – 2 litry wody (zimnej!)
  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Kawałek pora
  • 1 cebula w łupinie
  • Ćwierć selera (korzeń)
  • Świeży lubczyk
  • Natka pietruszki
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z kośćmi.
  2. Wsypcie do garnka ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotujcie rosół, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez ok. 45 minut. Gdy zupa będzie się gotować, zbierajcie z niej szumowiny.
  3. W tym czasie obierzcie pietruszkę, marchew i selera. Dodajcie do zupy wraz z porem.
  4. Cebulę obierzcie z pierwszej, brudnej warstwy. Następnie przekrójcie ją na pół i podpieczcie na suchej patelni. Dodajcie do rosołu.
  5. Gotujcie rosół jeszcze przez godzinę lub dłużej na małym ogniu.
  6. Pod koniec gotowania wsypcie do zupy sól do smaku i dodajcie świeży lubczyk.

Smacznego!

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

jak uratować słony rosół
AdobeStock
Newsy
Rosół wyszedł zbyt ostry? Nie wylewajcie go. Uratujecie go dodając 1 produkt
Jak uratować za ostry rosół? Poznajcie ten prosty sposób!

Mówi się, że gdy człowiek jest zakochany, to zawsze przesoli zupę. Podobne przesądy dotyczą gotowania i pieczenia przy pełni księżyca albo podczas burzy. Ile w tym prawdy? Niektóre z tych wierzeń nie wzięły się znikąd! Wiele wskazuje na przykład na to, że wyładowania elektryczne w trakcie burzy, mają wpływ na większe wydzielanie się kwasów ze składników znajdujących się w zupie. Dlatego właśnie rosół gotowany w momencie, gdy za oknem szaleje burza z piorunami szybciej kwaśnieje. Zwykle jednak zbyt słony lub ostry rosół nie wynika z warunków atmosferycznych, a zwykłej nieuwagi lub niewiedzy. Na szczęście można go łatwo uratować! Jak uratować zbyt ostry lub słony rosół? Za ostry albo za słony rosół, to prawdziwa zmora każdego kucharza. Ugotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, dlatego żal ją wylewać gdy nie wyjdzie! Poznajcie łatwe triki na złagodzenie smaku rosołu: Dodajcie warzywa Do zupy wystarczy wrzucić jednego ziemniaka i gotować go chwilę w rosole, a następnie wyrzucić. Warzywo powinno „wsiąknąć” całą sól! Innym sposobem jest wrzucenie do rosołu dodatkowych marchewek które sprawią, że zupa będzie słodsza. Nie wszystkim jednak odpowiada słodki smak rosołu, dlatego lepiej wypróbować trik z ziemniakiem. Dolejcie wody Najprostszy i najszybszy sposób. Po prostu część rosołu przelejcie do drugiego garnka i uzupełnijcie go gorącą wodą. Przepis na dobry rosół By mieć pewność, że rosół nie wyjdzie zbyt ostry ani słony, róbcie go z zachowaniem odpowiednich proporcji: Składniki: 3 litry wody 1,5 kg mięsa z kurczaka (cały kurczak albo jego części, czyli skrzydełka, udka albo korpus) 2 pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Kawałek pora 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego...

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...

kluski ptysiowe przepis
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Rosół smakuje genialnie z takim dodatkiem. Przełamcie klasykę. Gdy go spróbujecie powiecie „wow”
Jeżeli uwielbiacie rosół z lanymi kluseczkami, to na pewno posmakuje wam ten pomysł na pyszny dodatek do tej zupy. Palce lizać!

Dziś rosół z makaronem to absolutna klasyka polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było! Dawniej przygotowanie domowego makaronu było żmudne i czasochłonne, dlatego w wielu domach używało się innych dodatków do rosołu. W górach często jadano rosół z ziemniakami. Popularny był też bulion z lanymi kluseczkami albo kluskami kładzionymi. A czy znacie kluski ptysiowe?  Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi Składniki na rosół: 1,5 litra wody 1 ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny na rosół 3 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula Pół białej części pora 1 suszony grzyb 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 goździk 4 ziarna pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli Składniki na kluski: ¾ szklanki mąki Pół szklanki wody 50 g masła 2 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli 4 łyżki drobno pokrojonej, świeżej natki pietruszki Przygotowanie rosołu: Umyjcie mięso pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki. Pokrójcie na kawałki i podsmażcie na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Cebulę możecie wcześniej opalić na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka pietruszkę, selera, marchew oraz cebulę, pora i jednego grzybka. Do garnka wsypcie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz i sól. Zalejcie wszystko około 1,5 litra zimnej wody i gotujcie przez około dwie godziny. Po tym czasie wyłówcie z garnka warzywa i mięso. Możecie dodać do rosołu ulubionej przyprawy w płynie, ale nie jest to konieczne. Przygotowanie klusek: W małym garnku zagotujcie pół szklanki wody. Dodajcie 50 g masła i...