rosół przepis
Flickr
Newsy

Rosół nie skwaśnieje, jeśli po jego ugotowaniu nie zrobicie 1 błędu. Genialny trik babć

Ilu kucharzy, tyle sposobów na rosół! Jak ugotować rosół idealny? Sprawdźcie nasze wskazówki!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Czy rosół to najprostsza zupa, jaka istnieje? Bynajmniej! W końcu wystarczy zalać wodą mięso, warzywa, dodać przyprawy i gotowe. A jednak ugotowanie smacznego rosołu jest pewną sztuką i warto znać sposoby, dzięki którym bulion wyjdzie idealny. Zebraliśmy poniżej sposoby naszych mam i babć, które najlepiej wiedzą jak ugotować przepyszny rosół!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposoby na smaczny rosół

Jeżeli będziecie trzymać się tych wskazówek, to na pewno wasz rosół zawsze wyjdzie smaczny.

  • Mięso – dobry rosół musi mieć solidną bazę! Najlepszy to taki gotowany na kilku rodzajach mięsa. Absolutnie nie odcinajcie kawałków tłuszczu! To właśnie jemu zupa zawdzięcza doskonały smak. Rosół warto ugotować np. na drobiowych korpusach i udkach, żeberkach wołowych albo szyi czy golonce z indyka. Możecie eksperymentować i zrobić także rosół z kaczki lub królika. Pamiętajcie, że nie gotuje się rosołu na mięsie wieprzowym!
  • Czas gotowania – co prawda rosół nadaje się do jedzenia już po około godzinie od zagotowania, ale najlepszy jest gdy gotuje się na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
  • Lubczyk – to tej przyprawie rosół zawdzięcza genialny smak i aromat! Co więcej, popularna przyprawa do zup na literę M zawiera właśnie wywar z lubczyku. Po co doprawiać jedzenie sztucznymi dodatkami, gdy można wsypać świeży i zdrowy lubczyk?

Dlaczego rosół szybko kwaśnieje?

Zdarzyło się wam kiedyś, że ugotowany rano rosół już wieczorem zaczął nieprzyjemnie pachnieć? Popełnianie jednego prostego błędu sprawia, że nawet szybkie schowanie zupy do lodówki nie uratuje jej przed skwaśnieniem. Winnym jest… cebula! To warzywo powoduje, że zupa zaczyna szybko kwaśnieć i nawet po upłynięciu kilkunastu godzin od przygotowania rosół będzie już do wyrzucenia. Jak temu zaradzić? Wystarczy po ugotowaniu bulionu od razu wyciągnąć z niego warzywa i zostawić w garnku samo mięso. Jeżeli zostawicie w nim cebulę i pora, to niestety zupa się zepsuje.

Komentarze
jedzenie przywiera
AdobeStock
Newsy Wasze danie przykleja się do patelni? Oto niezawodny sposób, żeby je uratować
Goście zaraz przyjdą, a przypalony obiad klei się do patelni? Można go jeszcze uratować!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Stawiacie pierwsze kroki w kuchni i napotykacie czasami trudności w przygotowywaniu potraw? To normalne! Każdy na początku nie wiedział jak sobie poradzić z różnymi rzeczami, a nawet najbardziej doświadczeni w gotowaniu niektóre kuchenne triki poznają dopiero po wielu latach. Człowiek uczy się przez całe życie i nie inaczej jest w kuchni. Najczęstsze problemy w trakcie gotowania Jeżeli jesteście początkującymi kucharzami, na pewno zdarzyło się wam napotkać przynajmniej jeden z poniższych problemów: Panierka odkleja się od mięsa – zaplanowaliście na obiad kotlety schabowe, a bułka tarta jak na złość nie chce się trzymać mięsa? Sposobem na to jest prosty trik: najpierw obtoczcie mięso w mące, później zamoczcie w jajku i dopiero na koniec posypcie bułką tartą. Jajka się nie ubijają – jeżeli wyciągnęliście jajka z lodówki, może się zdarzyć że będziecie mieli problem z ubiciem białek na sztywno. Jak temu zaradzić? Wystarczy wyjąć jajka 15 minut wcześniej, by nieco się ogrzały! Rosół szybko się psuje – nieprzyjemny zapach i piana w trakcie gotowania to znak, że rosół się zepsuł i nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale co w sytuacji, gdy dzieje się tak nawet kilkanaście godzin po ugotowaniu? Wszystkiemu winna jest cebula! Cebula i por sprawiają, że zupa zaczyna bardzo szybko kwaśnieć. Rozwiązaniem jest wyciągnięcie warzyw od razu po zakończeniu gotowania rosołu. Co robić, gdy jedzenie przywiera się do patelni? Przywieranie spędza sen z powiek wielu początkującym kucharzom. W przypadku smażenia kotletów nie jest to taki wielki problem, ale gdy przygotowujecie na przykład naleśniki, to przywieranie kończy się katastrofą! Jak temu zapobiec? Po pierwsze, kupcie patelnie i rondle z teflonową powłoką. Sprawia ona, że jedzenie dużo mniej się przykleja i będziecie mieli mniej...

Przeczytaj
pieczeń przepis
Pixabay
Newsy Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
W sztuce gotowania każda zasada ma swoje uzasadnienie. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się kroić mięsa zaraz po wyjęciu go z piekarnika!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi! A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca! Jak piec mięso? Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach: Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino. Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie się miękka w środku. Solanka – to alternatywa dla osób, które cenią sobie charakterystyczne smaki każdego z mięs i nie lubią, gdy są one zakłócone różnymi dodatkami i przyprawami. Przygotowywanie pieczeni tylko z pomocą soli pozwala wydobyć smak wyjątkowy dla każdego rodzaju mięsa! W dodatku dzięki moczeniu w solance mięso jest niezwykle soczyste. Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu? Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć...

Przeczytaj