
Rosół nie skwaśnieje, jeśli po jego ugotowaniu nie zrobicie 1 błędu. Genialny trik babć
Czy rosół to najprostsza zupa, jaka istnieje? Bynajmniej! W końcu wystarczy zalać wodą mięso, warzywa, dodać przyprawy i gotowe. A jednak ugotowanie smacznego rosołu jest pewną sztuką i warto znać sposoby, dzięki którym bulion wyjdzie idealny. Zebraliśmy poniżej sposoby naszych mam i babć, które najlepiej wiedzą jak ugotować przepyszny rosół!
Sposoby na smaczny rosół
Jeżeli będziecie trzymać się tych wskazówek, to na pewno wasz rosół zawsze wyjdzie smaczny.
- Mięso – dobry rosół musi mieć solidną bazę! Najlepszy to taki gotowany na kilku rodzajach mięsa. Absolutnie nie odcinajcie kawałków tłuszczu! To właśnie jemu zupa zawdzięcza doskonały smak. Rosół warto ugotować np. na drobiowych korpusach i udkach, żeberkach wołowych albo szyi czy golonce z indyka. Możecie eksperymentować i zrobić także rosół z kaczki lub królika. Pamiętajcie, że nie gotuje się rosołu na mięsie wieprzowym!
- Czas gotowania – co prawda rosół nadaje się do jedzenia już po około godzinie od zagotowania, ale najlepszy jest gdy gotuje się na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
- Lubczyk – to tej przyprawie rosół zawdzięcza genialny smak i aromat! Co więcej, popularna przyprawa do zup na literę M zawiera właśnie wywar z lubczyku. Po co doprawiać jedzenie sztucznymi dodatkami, gdy można wsypać świeży i zdrowy lubczyk?
Dlaczego rosół szybko kwaśnieje?
Zdarzyło się wam kiedyś, że ugotowany rano rosół już wieczorem zaczął nieprzyjemnie pachnieć? Popełnianie jednego prostego błędu sprawia, że nawet szybkie schowanie zupy do lodówki nie uratuje jej przed skwaśnieniem. Winnym jest… cebula! To warzywo powoduje, że zupa zaczyna szybko kwaśnieć i nawet po upłynięciu kilkunastu godzin od przygotowania rosół będzie już do wyrzucenia. Jak temu zaradzić? Wystarczy po ugotowaniu bulionu od razu wyciągnąć z niego warzywa i zostawić w garnku samo mięso. Jeżeli zostawicie w nim cebulę i pora, to niestety zupa się zepsuje.