Wszyscy na pewno wiecie jak ugotować rosół. Wystarczy do tego włoszczyzna, dobre mięso, przyprawy i sól. Cały gar rosołu da się przygotować pewnie za mniej niż 10 zł. Magda Gessler wyceniła swój rosół w restauracji Słodki Słony Familia na 50 zł i zaciekle broni tej ceny. Twierdzi, że jest wart każdej złotówki. Jeszcze drożej jest w innej jej restauracji - tam zupa pomidorowa i rosół kosztują nawet 75 zł!

Drogi rosół u Magdy Gessler

Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że słoik z rosołem kosztuje u Magdy Gessler od 50 do 60 zł. Restauratorka uważa, że jest on wyjątkowy i zdecydowanie wart swojej ceny. Restauratorka zdradziła nawet, co dokładnie dodaje do swojego rosołu. W rozmowie z jedną z gazet skrytykowała robienie rosołu na kurczaku. Twierdzi ona, że najlepszy rosół to taki, który go nie zawiera.

U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. – rozpoczyna Magda Gessler.

Zrozumiałe, że Magda Gessler krytykuje używanie kostki rosołowej, ale co jest złego w rosole gotowanym na kurczaku? Jaki jest idealny rosół według Magdy Gessler?

Rosół według Magdy Gessler

Magda Gessler zdradziła niemal cały przepis na swój drogocenny rosół.

Zobacz także:

Ja daję:

  • pół kapusty,
  • osiem marchewek,
  • siedem pietruszek,
  • dwa duże selery,
  • 10 opalonych cebul,
  • cztery pory,
  • ogony wołowe,
  • kaczkę.

Ale na pewno nie kurczaki. – ciągnie gwiazda telewizji podając niemal gotowy przepis na rosół.

Ilość użytych przez Magdę Gessler warzyw robi wrażenie. Na pewno przygotowuje ona jednak ogromne porcje rosołu. Wszystkie te składniki nie kosztują razem 50 zł, a tyle życzy sobie Gessler za litr wywaru!

Jak uzasadnia swoje działania Magda Gessler?

Znana restauratorka nie widzi najmniejszego problemu w takiej cenie rosołu. Uważa, że skoro i ona i część klientów chcą zapłacić tyle za rosół, cena jest uczciwa.

Magda twierdzi, że kupno rosołu przyczynia się do wspierania polskich biznesów. Zapewne chodzi jej o dostawców jej składników na rosół. Nie ma wyrzutów sumienia z powodu takiej ceny.

Wielkie sieci fast foodowe zarobiły na pandemii koszmarne pieniądze. Dlaczego my, Polacy, mamy nie zarabiać na rosole?

Cała dyskusja rozpoczęła się po tym, jak ktoś sfotografował słoik rosołu w restauracji Magdy Gessler, obok którego widniała jego cena. Oprócz rosołu, u Magdy można kupić też zupę pomidorową w słoiku, która kosztuje 60 zł.

Magda podsumowuje całe zajście dwoma zdaniami.

Ten rosół tkwi mi w głowie, bo ktoś sfotografował cenę litra, że kosztuje 50 zł. Może wydawać się drogo, tyle ze takich rosołów jak u nas nigdzie nie ma.– dodaje restauratorka

Czytaj także: