Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
ONS.pl
Newsy

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Podobno są powody takiej ceny. Sprawdźcie, jak uzasadnia ją Magda Gessler.

Wszyscy na pewno wiecie jak ugotować rosół. Wystarczy do tego włoszczyzna, dobre mięso, przyprawy i sól. Cały gar rosołu da się przygotować pewnie za mniej niż 10 zł. Magda Gessler wyceniła swój rosół w restauracji Słodki Słony Familia na 50 zł i zaciekle broni tej ceny. Twierdzi, że jest wart każdej złotówki. Jeszcze drożej jest w innej jej restauracji - tam zupa pomidorowa i rosół kosztują nawet 75 zł!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drogi rosół u Magdy Gessler

Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że słoik z rosołem kosztuje u Magdy Gessler od 50 do 60 zł. Restauratorka uważa, że jest on wyjątkowy i zdecydowanie wart swojej ceny. Restauratorka zdradziła nawet, co dokładnie dodaje do swojego rosołu. W rozmowie z jedną z gazet skrytykowała robienie rosołu na kurczaku. Twierdzi ona, że najlepszy rosół to taki, który go nie zawiera.

U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. – rozpoczyna Magda Gessler.

Zrozumiałe, że Magda Gessler krytykuje używanie kostki rosołowej, ale co jest złego w rosole gotowanym na kurczaku? Jaki jest idealny rosół według Magdy Gessler?

Rosół według Magdy Gessler

Magda Gessler zdradziła niemal cały przepis na swój drogocenny rosół.

Ja daję:

  • pół kapusty,
  • osiem marchewek,
  • siedem pietruszek,
  • dwa duże selery,
  • 10 opalonych cebul,
  • cztery pory,
  • ogony wołowe,
  • kaczkę.

Ale na pewno nie kurczaki. – ciągnie gwiazda telewizji podając niemal gotowy przepis na rosół.

Ilość użytych przez Magdę Gessler warzyw robi wrażenie. Na pewno przygotowuje ona jednak ogromne porcje rosołu. Wszystkie te składniki nie kosztują razem 50 zł, a tyle życzy sobie Gessler za litr wywaru!

Zobacz także
Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię

Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię

Były kucharz zdradził ile zarabiał u Magdy Gessler. Kwota zwala z nóg

Magda Gessler ma na pieńku z mafią. Poszło o haracz za jej restaurację

Jak uzasadnia swoje działania Magda Gessler?

Znana restauratorka nie widzi najmniejszego problemu w takiej cenie rosołu. Uważa, że skoro i ona i część klientów chcą zapłacić tyle za rosół, cena jest uczciwa.

Magda twierdzi, że kupno rosołu przyczynia się do wspierania polskich biznesów. Zapewne chodzi jej o dostawców jej składników na rosół. Nie ma wyrzutów sumienia z powodu takiej ceny.

Wielkie sieci fast foodowe zarobiły na pandemii koszmarne pieniądze. Dlaczego my, Polacy, mamy nie zarabiać na rosole?

Cała dyskusja rozpoczęła się po tym, jak ktoś sfotografował słoik rosołu w restauracji Magdy Gessler, obok którego widniała jego cena. Oprócz rosołu, u Magdy można kupić też zupę pomidorową w słoiku, która kosztuje 60 zł.

Magda podsumowuje całe zajście dwoma zdaniami.

Ten rosół tkwi mi w głowie, bo ktoś sfotografował cenę litra, że kosztuje 50 zł. Może wydawać się drogo, tyle ze takich rosołów jak u nas nigdzie nie ma.– dodaje restauratorka

Czytaj także:

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ceny potraw na wynos z restauracji Magdy Gessler zwalają z nóg. Ile życzy sobie za schabowego?
Postanowiliśmy rzucić okiem na menu w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”. Gwiazda TVN-u słono liczy sobie za swoje dania na wynos.

Restauracja  „U Fukiera” to prawdziwe oczko w głowie Magdy Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” jest właścicielką tego miejsca od 1991 roku. Na stronie internetowej knajpy czytamy, że to najstarsza restauracja w Warszawie, tradycjami sięgająca aż XVI stulecia. Czy to jednak tłumaczy tak wysokie ceny? Wiele o historii i procesie tworzenia tego miejsca Gessler opowiada w swojej autobiografii , którą właśnie promuje. Dlaczego ceny w knajpie Magdy Gessler są tak wysokie? Restauracja „U Fukiera” może się pochwalić całą listą laurów, nagród i odznaczeń od wielu organizacji badających punkty gastronomiczne na całym świecie. Nic więc dziwnego w tym, że słynna restauratorka nawet za klasyczne polskie zupy liczy sobie naprawdę słono. Niedawno pisaliśmy o tym, że rosół u Magdy Gessler może kosztować nawet 75 zł! Pierogi, żur, rosół czy kotlet schabowy – komplet takich dań zjecie w barze mlecznym za mniej niż łącznie 40 zł. Tymczasem w tej cenie u Magdy Gessler nie zobaczycie nawet słoika rosołu! Aż trudno sobie to wyobrazić… A oto mała próbka z menu „U Fukiera” na wynos. Uwaga, poniższe ceny nie dotyczą porcji dla całej rodziny, a tylko dla jednej osoby! Jedyny wyjątek stanowi deska polski, kozich serów, którą Magda Gessler proponuje dwóm osobom, na przykład do wina. Ceny na wynos w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera” Podczas lockdownu restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler zaczęła oferować swoim klientom specjalną selekcję potraw dostępnych na wynos. Wśród nich znalazły się m.in.: Pierogi ruskie z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną: 36 zł Żur na prawdziwkach z białą kiełbasą – słoik 0,9 l: 50 zł Rosół na wielu mięsach, czysty – słoik 0,9 l: 49 zł Barszcz...

	Czy to już koniec "Kuchennych Rewolucji"? Magda Gessler odpowiedziała
ONS.pl
Newsy
Czy to już koniec "Kuchennych Rewolucji"? Magda Gessler odpowiedziała
Pandemia i napięty grafik utrudniają Magdzie Gessler prowadzenie „Kuchennych rewolucji”. Czy to oznacza koniec programu?

Jedni ją uwielbiają, a inni nienawidzą. Przez ponad 10 lat prowadzenia programu „Kuchenne rewolucje” Magda Gessler zdobyła w Polsce olbrzymią popularność. Restauratorka pomaga upadającym restauracjom na antenie telewizji TVN już tak długo, że zaczęły się pojawiać pytania o przyszłość programu. Jak długo Gessler będzie w nim jeszcze występować? Czy planuje emeryturę? Sprawdźcie. Program „Kuchenne rewolucje” Pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji” został wyemitowany 6 marca 2010 roku. Od tego czasu powstało aż 299 odcinków w 21. sezonach programu! Magdzie Gessler należy się uznanie za tak ogromne pokłady kreatywności, które pozwoliły jej odmienić prawie 300 restauracji. W każdym odcinku Magda Gessler odwiedza jedną restaurację, która z różnych powodów bardzo kiepsko sobie radzi. Restauratorka próbuje różnych dań serwowanych przez upadający lokal, sprawdza zaplecze i rozmawia z załogą, starając się poznać przyczynę niepowodzenia danej restauracji. Czasami musi wejść w rolę psychologa rozwiązując konflikty między właścicielami i załogą lub wspierając właścicieli, którzy nie radzą sobie z prowadzeniem restauracji ze względu na problemy osobiste. Następnie Gessler wymyśla nową nazwę lokalu, zmienia zupełnie wystrój i uczy kucharzy jak gotować wymyślone przez nią dania. Po kilku tygodniach Magda Gessler ponownie odwiedza restaurację by sprawdzić, jak sobie radzi po „Kuchennych rewolucjach”. Koniec „Kuchennych rewolucji”? Program emitowany jest od ponad 10 lat i cieszy się dużą oglądalnością. Jednak przez pandemię koronawirusa realizacja odcinków była utrudniona. Ciężko też mówić o rewolucjach, gdy nawet najlepsze lokale upadają przez obostrzenia. Sporo się też dzieje w życiu osobistym Magdy Gessler....

Katarzyna Bosacka o Magdzie Gessler: „Każdy orze, jak może”. O co poszło?
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Bosacka o Magdzie Gessler: „Każdy orze, jak może”. O co poszło?
Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat cen w restauracjach Magdy Gessler. Za wysokie?

Katarzyna Bosacka to autorka wielu programów o zdrowym żywieniu, a także świadomych zakupach. Kilkukrotnie uświadamiała Polaków jak odpowiednio się odżywiać oraz jak unikać składników i produktów szkodliwych dla zdrowia. Poświęciła także kilka odcinków oraz książek na naukę zdrowego odchudzania się, które przeprowadzała pod okiem doświadczonego dietetyka. Teraz Bosacka została zapytana o opinię na temat cen w restauracjach Magdy Gessler.  Bosacka krytykuje Gessler? Restauracje Magdy Gessler, zwłaszcza flagowa „U Fukiera”, słyną ze swoich wysokich cen. Chociaż restauratorka zapewnia, że ma to przełożenie na wyjątkową jakość produktów, a także przygotowywanie ich przez wykwalifikowanych kucharzy oraz klimatyczną atmosferę w lokalach, wiele osób uważa ceny Gessler za nadmiernie wywindowane. Sałatka Cezar kosztuje w „Fukierze” 58 zł, kotlet schabowy z kapustą 62 zł, a kawałek sernika… 29 zł.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) O ceny w tym konkretnym lokalu dziennikarze zapytali więc Bosacką – ekspertkę od żywienia. „Ja rozumiem, że jeżeli idę do restauracji, kawiarni czy cukierni Magdy Gessler i widzę te ceny, to jakoś na to się godzę, bo jestem jej fanką, bo lubię, bo wierzę, że to jest z prawdziwych, dobrych składników. Ale nikt nikomu nie nakazuje kupowania tych produktów” – powiedziała Bosacka i dodała: „Czasem mi się wydaje, że rzeczywiście te ceny są trochę za wysokie. Ja jestem...

Potrawy na wielkanoc według Gessler
Newsy
Oto, co Magda Gessler uwielbia jeść na Wielkanoc. Zdradziła, że najlepszy żur to ten ze...
Poznajcie ulubione potrawy wielkanocne najsłynniejszej restauratorki w Polsce.

Magda Gessler to celebrytka, ale też autorytet kulinarny i bardzo doświadczona restauratorka. Magda Gessler od wielu lat prowadzi program „Kuchenne Rewolucje”, gdzie pomaga właścicielom restauracji przetrwać w realiach gastronomi. Podrzuca im nowe pomysły na działanie i pomaga w realizacji celów. Magda Gessler jest znana ze swojej stanowczości i bezpośredniości. Chętnie dzieli się przemyśleniami i opiniami na tematy kulinarne. Ostatnio postanowiła opowiedzieć o swoich ulubionych potrawach wielkanocnych. Wielkanoc według Magdy Gessler Magda Gessler twierdzi, że Wielkanoc to najbardziej tradycyjne z obchodzonych w Polsce Świąt. Choć sama deklaruje, że jest wyznania prawosławnego, Święta Wielkanocne  Magdy Gessler są zawsze bardzo tradycyjne i nie różnią się bardzo od świąt spędzanych przez większość Polaków.   Gwiazda w rozmowie z jednym z portali zdradziła, że przygotowania do Wielkanocy zaczęła już ponad miesiąc wcześniej. Pierwszym krokiem było u niej wymyślanie nowych pomysłów na mazurki. Gwiazda będzie przygotowywać wiele różnorodnych kombinacji smakowych i wizualnych.  Magda Gessler co roku sama robi kiełbasę, którą serwuje na Wielkanoc. Uważa ona, że to mięsa są najważniejszym elementem kulinarnym podczas Wielkanocy w Polsce. Magda Gessler namawia Polaków do samodzielnego przygotowywania mięs, wędlin i pasztetów na wielkanocną ucztę. Twierdzi, że to najlepsza okazja na domowe wyroby mięsne. Sama przygotowuje też szynkę i wędzoną kiełbasę. Bardzo ważnym elementem w trakcie Wielkanocy jest dla Magdy dekoracja stołu. Na jej stole wielkanocnym jest zawsze dużo świeżych kwiatów i elementów przywodzących na myśl wiosnę, świeżość i radość. Ulubione potrawy wielkanocne Magdy Gessler Gwiazda wyjawiła, jakie są jej ulubione potrawy, bez których...