Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy

Rosół to najzdrowsza zupa na świecie. Wyleczy kaca, grypę, a także pewien poważny problem zdrowotny

Słynny bulion z makaronem to nie tylko smak i aromat. To także rozgrzewające i prozdrowotne właściwości. Na co pomaga rosół?

Wszyscy kochamy rosół. O jego właściwościach rozgrzewających dobrze wiedzą osoby chorowite. To właśnie dla nich często gotuje się wywar z mięsa i warzyw.

Porcją gorącego rosołu z makaronem nie pogardzą nigdy także i osoby cierpiące na tak zwanego kaca. Oprócz wartości odżywczych zupa zapewnia im także odpowiednie nawodnienie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół nie tylko na grypę i kaca

Talerz ciepłej zupy świetnie wpływa na przemęczony i osłabiony organizm człowieka. Lekkostrawna, ale bogata w tłuszcze zupa dostarcza choremu niezbędnych składników odżywczych.

Oprócz tego ciepły, tłusty rosół to także doskonały balsam na zbolałe gardło przeziębionej osoby. Naukowcy dowiedli także, że spożywanie rosołu pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych u chorych ludzi. W ten sposób złocista zupa pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. O tym wszystkim z pewnością słyszeliście. Ale czy wiedzieliście o tym, że rosół może pomagać w walce z nadciśnieniem?

Takie zaskakujące odkrycia odnotowali japońscy naukowcy. Pod lupę wzięto wywar z kury, a właściwie z kurzych nóżek i ich kości.

Tajemnica kurzego kolagenu

Niezwykłe zdrowotne właściwości rosołu tkwią w tym, co zawarte jest w kurzych kościach. Są one bogate w kolagen, a więc białko strukturalne, które odpowiada za nadawanie tkankom odporności na rozciąganie.

Co to wszystko ma wspólnego z nadciśnieniem tętniczym? Otóż kolagen dzięki swoim właściwościom działa ponoć blokująco na enzym w organizmie człowieka odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych.

Blokowanie rozszerzania naczyń krwionośnych to z kolei rezultat działania wielu popularnych leków na nadciśnienie tętnicze.

Można zatem dojść do wniosku, że leki wykorzystują schemat działania kolagenu. Osoby będące w grupie ryzyka powinny mieć to na uwadze. Od teraz radzimy częściej gotować rosół na kurzych udkach!

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść
Niektórzy z was będą zszokowani. Właściwości rosołu są przereklamowane. W praktyce nie powinno się go za często jadać.

Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył. Skład rosołu Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół . Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza , bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak . Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu ? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte… W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie: Ok. 80 kcal 3 g białka 6 g tłuszczu 3 g węglowodanów Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół. Czy rosół jest zdrowy? Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem: Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu. W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego . Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu....

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących
Adobe Stock
Newsy
Wrzuciliście do rosołu mięso niedokładnie wypłukane z krwi? To fatalny błąd wielu początkujących
Potrawy z domieszką krwi nie są obce polskiej kuchni. Kaszanka, czernina – owszem, ale co z rosołem? Czy mięso na tę zupę może zawierać nieco krwi?

Zdarza się, że świeże kawałki mięsa, zwłaszcza tego wiejskiego pochodzenia, mogą zawierać w sobie nieco cząstek krwi. Wegetarianie pewnie z trudem wytrzymują nawet tego typu rozważania, ale przyrządzanie mięsnych potraw po prostu musi wiązać się z obcowaniem ze zwierzęcą krwią. Czy powinno się płukać mięso do rosołu? Krew wieprzowa czy gęsia, jak już wspominaliśmy, może być ważnym składnikiem w potrawach kuchni polskiej, ale akurat nie tym razem. Przed zalaniem mięsa obowiązkową zimną wodą na rosół, należy je dokładnie oczyścić i wypłukać kilkukrotnie z pozostałości krwi. Niestety, nie ominie was ta procedura zwłaszcza wtedy, gdy rozmrażaliście mięso na zupę w garnku wypełnionym wodą. Taki płyn trzeba koniecznie wylać do zlewu i przepłukać kawałek drobiu raz jeszcze. W ten sposób będziecie mieli pewność co do tego, że wasz rosół wyjdzie jak należy. Dlaczego? Nie do końca wypłukane mięso z krwi w rosole, może poskutkować mętnym wywarem, któremu nie pomoże nawet skrupulatne wyławianie szumów. Eksperci twierdzą także, że zupa będzie bardziej klarowna i przejrzysta, gdy zostanie ugotowana ze świeżego mięsa. Podobno mrożenie może również spowodować delikatne zmętnienie bulionu. Czasem jednak nie ma wyjścia i trzeba wykorzystać takie mięso. Jak gotować rosół na kości? Najważniejsze, żeby było solidnie wypłukane ze wspomnianej krwi. Czerwony, zwierzęcy płyn ustrojowy oczywiście odpada, ale mięso drobiowe na rosół powinno zawierać za to kości. Kolagen zawarty w kościach kury ma naprawdę ogromny wpływ, nie tylko na charakterystyczny smak rosołu, ale także na jego wartość zdrowotną. Podobno spożywanie takiego rosołu z kury rosołu, wspomaga organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym. Więcej o fantastycznych właściwościach rosołu gotowanego kilka godzin na kurze z kośćmi,...

jak poprawić kolor rosołu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sekretny składnik zmieni smak rosołu nie do poznania. Wystarczy dodać 1-2 łyżki tego płynu
Wasz rosół jest smaczny, ale brakuje mu głębi? Jeśli zastosujecie ten jeden trik, to zupa będzie znacznie bardziej gęsta i treściwa!

Chłodny wiatr, mróz i śnieg w połączeniu z wysoką wilgotnością powietrza to gotowy przepis na przeziębienie. Jak temu zapobiegać? Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby, których nauczył się od mamy i babci. Ciepła czapka i szalik, grube skarpety i porządna dieta. Zimą koniecznie musimy się rozgrzewać i podnosić swoją odporność. A cóż nie robi tego lepiej niż domowy, aromatyczny rosół? Udowodniono, że faktycznie wywar z mięsa i kości wspomaga organizm w walce z chorobami oraz skutecznie wzmacnia odporność . Babcia miała rację. W dodatku rosół po prostu fantastycznie smakuje i stanowi bardzo dobrą bazę innych zup, np. pomidorowej, pieczarkowej czy jarzynowej. Nadaje się także do sosów, które dzięki bulionowi zyskują głębszy smak. Właściwości zdrowotne rosołu Właściwości zdrowotne rosołu znane są ludziom od wieków. Zalecany jest m.in. na: przeziębienie, osłabienie, kaca. Niewiele osób jednak wie, że rosół ma świetny wpływ również na kości i stawy . Dobrze wpływa na jelita , a dokładniej na ich szczelność. Rosół ma również działanie przeciwzapalne , a dokładniej jeden ze składników tej popularnej zupy - glicyna. Glicyna chroni m.in. przed wrzodami wywołanymi stresem. Kobiety z pewnością ucieszą się, że rosół na również korzystny wpływ na skórę . Jedzenie rosołu sprawia, że skóra jest bardziej nawilżona i elastyczna. Jakby tego było mało, zmniejsza również tendencję do powstawania zmarszczek. Wszystko za sprawą peptydów i aminokwasów powstałych z rozpadu kolagenu. Jak wzmocnić smak rosołu? Aby rosół nie tylko był skuteczny w walce z chorobą ale i smaczny. Konieczne jest jednak jego odpowiednie przygotowanie. Częstym problemem jest jego zbyt delikatny smak i mało...