Rosół to tradycyjna polska zupa, której nie sposób niczym podrobić. Dobry rosół jest aromatyczny, klarowny, żółtawy i przepięknie pachnie. Czy zdarzyło wam się, że przygotowaliście rosół, podaliście go domownikom, ale nie smakował on tak, jak powinien? Być może wszyscy sięgali wtedy po solniczkę i pieprzniczkę, by spróbować wydobyć z zupy jeszcze trochę smaku. Niestety, wtedy jest już za późno. Następnym razem upewniajcie się, że nie popełnicie tego błędu przy gotowaniu rosołu. Będzie miał on dużo smaku i wszystkich zadowoli.

Jak przygotować aromatyczny rosół?

Rosół to wywar warzywno-mięsny. By przygotować pyszny rosół, trzeba więc użyć do niego odpowiednio dużo warzyw w różnych proporcjach i odpowiednio dużo mięsa. Obydwa składniki będą składały się na ostateczny smak rosołu i mogą go też skutecznie popsuć.

Warzywa do rosołu

W rosole na pewno musi znaleźć się:

  • Pietruszka
  • Marchewka
  • Seler
  • Por

Niektórzy twierdzą, że koniecznie dodać trzeba też:

Zobacz także:

  • Opaloną cebulę
  • Kapustę włoską
  • Natkę pietruszki
  • Lubczyk

By dodać innego smaku rosołowi, można umieścić w nim też niekonwencjonalne dodatki: imbir, kurkumę, suszone grzyby czy czosnek.

Mięso do rosołu

Warzywa faktycznie formują smak rosołu, ale głównie odpowiada za to mięso. Jeśli wasz rosół smakuje jak woda, najpewniej użyliście do niego za dużo wody w stosunku do ilości użytego mięsa. To właśnie mięso jest nośnikiem smaku umami, za który tak kochacie rosół.

Ile mięsa do rosołu?

Nie popełniajcie już tego błędu. Zawsze dodawajcie do rosołu odpowiednio dużo mięsa. By przygotować przepyszny rosół, potrzebujecie ok. 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody. Pamiętajcie też, że nie ma przeszkód w tym, by wzbogacić rosół aromatem liści laurowych i ziela angielskiego.

Jeśli chcecie uzyskać naprawdę głęboki smak rosołu, dodawajcie do niego różne rodzaje mięsa. Możecie mieszać ze sobą na przykład drób i wołowinę - tak mówią klasyczne przepisy i to właśnie jest najczęstsza mieszanka mięs do rosołu. Jeśli macie baraninę lub cielęcinę, też możecie przygotować rosół z ich udziałem.