Niedzielny rosół to nieodłączna część życia dla wielu Polaków. Przyjęło gotować się tę właśnie pyszną zupę i podawać ją z makaronem właśnie na najbardziej uroczysty posiłek właściwie każdego tygodnia.

Mało kto jednak o tym wie, ale potrawę tego typu jada się powszechnie niemal na całym świecie. Poczynając od dalekiej Azji (różnego rodzaju zupy typu ramen czy pho), aż po znacznie bliższą nam geograficznie Europę.

Czy Niemcy jedzą rosół?

Różnice między wariantami zup a la rosół dotyczą zwykle kwestii podania czy małych detali odnośnie procesu gotowania. Nie inaczej jest w przypadku rosołu w wersji niemieckiej.

Nie ma co ukrywać, że nasi zachodni sąsiedzi także uwielbiają gotować tego typu zupy. W języku niemieckim zupę najbardziej zbliżoną do naszego rosołu nazywa się Hühnersuppe, co w wolnym tłumaczeniu można przekazać jako zupa kurczakowa.

Zobacz także:

Czym różni się niemiecki rosół od polskiego?

Czym różni się niemiecki patent na niedzielny rosół od polskiego, klasycznego dla nas wariantu? Możemy wskazać na dwie główne różnice. Pierwszą z nich jest wybór mięsa do ugotowania bazy zupy, czyli wywaru. Otóż Niemcy nie stawiają na mieszankę drobiowo-wołową, ale wybierają jedynie całego kurczaka.

Pozbawiony oczywiście wnętrzności kurczak ląduje w garnku z zimną wodą. Po około godzinnym gotowaniu i szumowaniu, pora na dodatki w postaci warzyw. Tutaj brak wielkich zaskoczeń, ale z pewnością nie w każdym polskim domu dodaje się do rosołu seler naciowy, co czynią właśnie Niemcy.

Druga znacząca różnica w odniesieniu do polskiej wersji rosołu to z pewnością sposób podania tej zupy. Obok zwykłego makaronu nasi zachodni sąsiedzi sięgają równie chętnie po okrągłe kluseczki z kaszy manny, masła i mleka o okrągłym kształcie, wielkością przypominające czekoladowe pralinki.

Oprócz tego, w każdym talerzu z Hühnersuppe obowiązkowo powinna się znaleźć mięsna wkładka. Niemcy po długim gotowaniu kurczaka na rosół, wyciągają go z garnka i starannie oddzielają mięso od kości. Części piersi czy udek lądują potem w talerzu, sprawiając że danie staje się znacznie pożywniejsze. 

Przepis na niemiecki rosół

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Seler naciowy
  • Liść laurowy
  • Ziarenka pieprzu czarnego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kurczaka przygotujcie do gotowania i zalejcie wodą. Gotujcie przez ok. 1 godzinę, szumując zawartość garnka.
  2. Cebule, marchewki i seler pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Doprawcie całość przyprawami.
  3. Gotujcie przez ok. 1-2 godziny.
  4. Podawajcie z makaronem lub kluskami z kaszy manny, mleka, masła. Wyróbcie dość gęste ciasto na bazie tych składników, uformujcie kluseczki o kształcie małych kulek i gotujcie je już w rosole przez 1-2 minuty.

Smacznego!

Źródło: REWE Deine Küche