Rosół to chyba najbardziej klasyczna zupa w Polsce. Podaje się go podczas wielu uroczystości, a także w wielu polskich domach, zwykle je się rosół na niedzielny obiad. Rosół ma naprawdę wielu wielbicieli. Niektórzy chętnie zajadaliby się nim pewnie codziennie. Koniecznie musicie poznać niepokojące zmiany w rosole, które zwiastują, że nie jest już świeży i nie powinniście go jeść!

Kiedy zabieracie się za gotowanie rosołu, od razu robicie ogromny gar, który macie zamiar jeść przez kilka dni? To dobrze, rosół może być składnikiem wielu pysznych dań. Pamiętajcie jednak, że ma on ograniczoną przydatność do spożycia. Lepiej zaproście na niedzielny rosół rodzinę lub znajomych, zamiast przechowywać go zbyt długo, bo może okazać się, że rosół będzie nieświeży szybciej niż wam się wydaje!

Jak rozpoznać zepsuty rosół?

Rosół, który jest wywarem mięsnym i warzywnym, stanowi wręcz idealną pożywkę dla bakterii. Mikroby rozwijają się w rosole bardzo szybko. Musicie używać wszystkich zmysłów, by rozpoznać już pierwsze objawy zepsutego rosołu.

Smak nieświeżego rosołu

Najlepszym zmysłem do rozpoznania nieświeżego rosołu, będzie zmysł smaku. Niepokojąca jest każda zmiana smaku zupy. Nie jedzcie rosołu, gdy kwaśnieje (nawet lekko!) lub staje się gorzkawy. Może skończyć się to poważnymi problemami żołądkowymi. Bądźcie wyczuleni na wszystkie zmiany smaku rosołu.

Zobacz także:

Wygląd nieświeżego rosołu

Rozpoznanie nieświeżego rosołu po wyglądzie, może nie być takie proste. Na pewno znakiem, który powinien wzbudzić wasze podejrzenia, jest jednak pienienie się rosołu. Jeśli podczas podgrzewania wytwarza się w rosole piana, posmakujcie go, bo może nie być już świeży.

Jak długo można przechowywać rosół?

Rosół najlepiej przechowywać w lodówce do trzech dni. Najlepiej przechowujcie oddzielnie mięso i warzywa z rosołu. Pamiętajcie, żeby schłodzić rosół jak najszybciej po ugotowaniu. Przechowywanie go na gorącej płycie, skraca znacznie jego przydatność do spożycia!

Co zrobić z psującym się rosołem?

Został wam rosół, który już niedługo się zepsuje? Oto co możecie z nim zrobić:

  • Zawekować
  • Zamrozić
  • Przygotować na jego bazie zupę, sos mięsny lub grzybowy
  • Zrobić risotto z rosołem jako bulionem