Rosół
Newsy

Rosół ma taki smak? Pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Możecie mieć problemy ze zdrowiem 

Wypatrujcie tych oznak! Taki rosół może wam bardzo zaszkodzić!

Rosół to chyba najbardziej klasyczna zupa w Polsce. Podaje się go podczas wielu uroczystości, a także w wielu polskich domach, zwykle je się rosół na niedzielny obiad. Rosół ma naprawdę wielu wielbicieli. Niektórzy chętnie zajadaliby się nim pewnie codziennie. Koniecznie musicie poznać niepokojące zmiany w rosole, które zwiastują, że nie jest już świeży i nie powinniście go jeść!

Kiedy zabieracie się za gotowanie rosołu, od razu robicie ogromny gar, który macie zamiar jeść przez kilka dni? To dobrze, rosół może być składnikiem wielu pysznych dań. Pamiętajcie jednak, że ma on ograniczoną przydatność do spożycia. Lepiej zaproście na niedzielny rosół rodzinę lub znajomych, zamiast przechowywać go zbyt długo, bo może okazać się, że rosół będzie nieświeży szybciej niż wam się wydaje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać zepsuty rosół?

Rosół, który jest wywarem mięsnym i warzywnym, stanowi wręcz idealną pożywkę dla bakterii. Mikroby rozwijają się w rosole bardzo szybko. Musicie używać wszystkich zmysłów, by rozpoznać już pierwsze objawy zepsutego rosołu.

Smak nieświeżego rosołu

Najlepszym zmysłem do rozpoznania nieświeżego rosołu, będzie zmysł smaku. Niepokojąca jest każda zmiana smaku zupy. Nie jedzcie rosołu, gdy kwaśnieje (nawet lekko!) lub staje się gorzkawy. Może skończyć się to poważnymi problemami żołądkowymi. Bądźcie wyczuleni na wszystkie zmiany smaku rosołu.

Wygląd nieświeżego rosołu

Rozpoznanie nieświeżego rosołu po wyglądzie, może nie być takie proste. Na pewno znakiem, który powinien wzbudzić wasze podejrzenia, jest jednak pienienie się rosołu. Jeśli podczas podgrzewania wytwarza się w rosole piana, posmakujcie go, bo może nie być już świeży.

Jak długo można przechowywać rosół?

Rosół najlepiej przechowywać w lodówce do trzech dni. Najlepiej przechowujcie oddzielnie mięso i warzywa z rosołu. Pamiętajcie, żeby schłodzić rosół jak najszybciej po ugotowaniu. Przechowywanie go na gorącej płycie, skraca znacznie jego przydatność do spożycia!

Co zrobić z psującym się rosołem?

Został wam rosół, który już niedługo się zepsuje? Oto co możecie z nim zrobić:

  • Zawekować
  • Zamrozić
  • Przygotować na jego bazie zupę, sos mięsny lub grzybowy
  • Zrobić risotto z rosołem jako bulionem

 

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?   Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Znowu wyszedł wam mętny rosół? Nie wylewajcie. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak uratować mętny rosół? Jeśli jednak popełniliście któryś z tych błędów i na waszym rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporacie się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje wam się zbyt czasochłonne istnieje inny sposób, który uratuje waszą zupę. Wystarczy, że do mętnego rosołu dodacie obranego i pokrojonego na ćwiartki ziemniaka. Warzywo w ciągu 30 minut przywróci bulionowi klarowność. Z racji, że ziemniaki to towar deficytowy, który w każdym domu szybko się kończy, proponujemy jeszcze jeden sposób na mętny rosół. Do usunięcia piany możecie bowiem użyć również goździków, a w zasadzie jednego goździka. Problem zniknie, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Jak prawidłowo gotować rosół? Gotując rosół musicie zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętajcie, że mięsa, na bazie którego będziecie gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać...

Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Na jakim mięsie ugotować rosół? Wyjdzie idealny w smaku, jeśli wybierzecie ten rodzaj
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może być serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu , najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  ...

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....