Anna Lewandowska podbija serca i podniebienia Polek. Robi to w podobnym tempie w jakim jej mąż Robert zdobywa kolejne laury na europejskich boiskach. Wciąż szukamy sekretu wspaniałej formy tej pary, a Ania wcale tego nie ukrywa, tylko dzieli się swoimi pomysłami i refleksjami.
Jednym z tych pomysłów jest jej wyjątkowe podejście do rosołu – wszyscy dbający o formę powinni zredukować nieco zawartość tłuszczu w swoich wersjach rosołu. Tak samo zrobiła Ania Lewandowska, która zainspirowała się z kolei przepisem Anny Ciesielskiej.
Przepis na rosół od Ani Lewandowskiej
Poniższy przepis na „magiczny rosół Anny Lewandowskiej” będzie doskonałym wyborem nie tylko dla sportowców – tę lekką, ale pożywną i zdrową zupę dobrze przyjmie każdy osłabiony chorobą organizm.
Podstawą rosołu Lewandowskiej będzie dobrego gatunku mięso na wywar – wybierzcie wołowinę, cielęcinę, a nawet wartościową dziczyznę. Na koniec bulion warto wzbogacić kawałkiem smacznego drobiu.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- ok. 1/2 kg mięsa dobrej jakości (wołowina lub cielęcina)
- 3 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- seler naciowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz cayenne
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- 1/2 kurczaka
Przygotowanie:
-
Gotujcie przez 1,5 godziny wywar z mięsa z dodatkiem tymianku, kurkumy, ziela angielskiego, kminku, octu i liścia laurowego.
-
Następnie do zupy dodajcie: warzywa, imbir, paprykę, resztę przypraw, a także 1/2 kurczaka
- Na sam koniec wyjmijcie jarzyny i mięso z bulionu. Podawajcie go z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.
Źródło: hpba.pl