Rosół Anny Lewandowskiej
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

„Magiczny” rosół Ani Lewandowskiej to prawdziwa petarda. Już nigdy nie będziecie chcieli zjeść innego

Kto jak kto, ale małżeństwo Lewandowskich wie, co powinni jeść prawdziwi mistrzowie. Tym razem zdradzimy, jak wygląda i smakuje rosół dla aktywnych ludzi według Ani Lewandowskiej.

Anna Lewandowska podbija serca i podniebienia Polek. Robi to w podobnym tempie w jakim jej mąż Robert zdobywa kolejne laury na europejskich boiskach. Wciąż szukamy sekretu wspaniałej formy tej pary, a Ania wcale tego nie ukrywa, tylko dzieli się swoimi pomysłami i refleksjami.

Jednym z tych pomysłów jest jej wyjątkowe podejście do rosołu – wszyscy dbający o formę powinni zredukować nieco zawartość tłuszczu w swoich wersjach rosołu. Tak samo zrobiła Ania Lewandowska, która zainspirowała się z kolei przepisem Anny Ciesielskiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rosół od Ani Lewandowskiej

Poniższy przepis na „magiczny rosół Anny Lewandowskiej” będzie doskonałym wyborem nie tylko dla sportowców – tę lekką, ale pożywną i zdrową zupę dobrze przyjmie każdy osłabiony chorobą organizm.
Podstawą rosołu Lewandowskiej będzie dobrego gatunku mięso na wywar – wybierzcie wołowinę, cielęcinę, a nawet wartościową dziczyznę. Na koniec bulion warto wzbogacić kawałkiem smacznego drobiu.

Zobacz także
Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!

Ten typ sałaty świetnie odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/2 kg mięsa dobrej jakości (wołowina lub cielęcina)
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz cayenne
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1/2 kurczaka

Przygotowanie:

  1. Gotujcie przez 1,5 godziny wywar z mięsa z dodatkiem tymianku, kurkumy, ziela angielskiego, kminku, octu i liścia laurowego.

  2. Następnie do zupy dodajcie: warzywa, imbir, paprykę, resztę przypraw, a także 1/2 kurczaka

  3. Na sam koniec wyjmijcie jarzyny i mięso z bulionu. Podawajcie go z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Źródło: hpba.pl

Anna Lewandowska, rosół
ONS/Gotujmy.pl, bogusia82
Newsy
Anna Lewandowska podała przepis na rosół. Gotuje go zupełnie inaczej niż wszyscy
Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Możemy zagwarantować, że będzie smakował wszystkim i wzmocni waszą odporność.

Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny. Różnorodne obyczaje Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo.  Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Jak ugotować smaczny rosół? Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.  Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu. Rosół Anny Lewandowskiej Trenerka i jej magiczny rosół Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku. Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować. Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i...

Lewandowska barszcz
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co proponuje dodać do wigilijnego barszczu Anna Lewandowska. Przesadziła?
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? W większości domów na wigilię przyrządza się zupę z buraków czerwonych. Podobnie jest w domu państwa Lewandowskich.

Chudy barszcz czerwony z dodatkiem octu, a do niego uszka lub pierogi z grzybami i kapustą kiszoną. Tak prezentuje się wigilijny standard dla większości Polaków. Anna Lewandowska, żona piłkarza reprezentacji Polski i Bayernu Monachium Roberta, nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła w wigilijnym barszczu pewnej innowacji. Buraki nie tylko od święta Pani Ania słynie z tego, że dba z całych sił o jak najzdrowsze odżywianie swojego męża i całej rodziny. Dieta bezglutenowa, małe ilości cukrów, słowem – samo zdrowie na talerzu. Tymczasem do świątecznego barszczu Anna Lewandowska postanowiła dodać coś zupełnie nieoczekiwanego. O czym mowa? Chodzi tutaj o czerwone wino! Zanim przejdziemy do sposobu przyrządzania barszczu byłej zawodniczki karate, warto dodać słówko o jej żywieniowych przyzwyczajeniach. Lewandowska na swoim kulinarnym blogu zachęcała do zdrowego gotowania także w trakcie wigilii. Żona słynnego sportowca reklamowała buraki, które ze względu na swoje zdrowotne właściwości są podobno jej ulubionymi.  Dwa wywary i wino Celebrytka proponuje dość specyficzny sposób gotowania barszczu. Zamiast gotować wszystko w jednym garnku, pani Ania wybiera w swoim domu gotowanie wywaru warzywnego i buraczanego w dwóch osobnych garnkach. Dopiero później łączy zawartość obu naczyń i dodaje przyprawy i między innymi wino. Oprócz tego, zamiast octu Lewandowska dolewa do barszczu sok z cytryny i dosładza go miodem. Chcielibyście wypróbować przepis Anny Lewandowskiej na barszcz czerwony? Czy jednak dodawanie tak luksusowych dodatków do postnych, wigilijnych potraw to już przesada? Nasz przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony znajdziecie klikając w ten link: KLIK!  

rosół z jajkiem przepis
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Dodajcie 1 składnik pod koniec gotowania rosołu, a padniecie z wrażenia. Takiej wersji na pewno nie próbowaliście
Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora, a jeszcze kolejni dodają pod koniec gotowania… jajko.

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce.  Jeśli dopiero raczkujecie w kuchni, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na rosół według Anny Lewandowskiej, który znajdziecie tutaj . Okazuje się jednak, że nawet tę recepturę można nieco ulepszyć, dodając pod koniec gotowania jeden składnik. Mowa tu oczywiście o jajku. Rosół z jajkiem Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się próbować rosołu w takim niecodziennym wydaniu, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje zupełnie nowy smak, a na dodatek jest bardziej aksamitna. Z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Tak naprawdę do rosołu z jajkiem nie musicie już dodawać makaronu. Ten składnik doskonale go imituje. Jeśli jednak uwielbiacie kluski i chcecie zapełnić swoje brzuchy na wiele godzin, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w zupie umieścić tak jak zawsze makaron. Przepis na rosół z jajkiem Będziecie potrzebować 2 litrów przygotowanego wcześniej rosołu  3 jajek 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczki masła 1 świeżej natki pietruszki Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie ugotowany wcześniej bulion wraz z mięsem i warzywami (najlepiej będzie jeśli je rozdrobnicie). Całość podgrzejcie. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajka, mąkę pszenną oraz masło, a następnie połączcie składniki. Najlepiej to zrobić przy pomocy widelca, rózgi kuchennej lub specjalnej, kuchennej trzepaczki. Kiedy bulion będzie wrzeć, zacznijcie do niego wlewać przygotowaną wcześniej jajeczną mieszankę. Musicie to robić...

Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy
Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com