Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce, pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami, schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi.

Z czym podawać roladki ze schabu?

Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym.

Czy faszerować roladki ze schabu?

To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko.

Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego.

Zobacz także:

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis

Składniki

  • 10 plastrów schabu
  • pół czerwonej papryki
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • Przyprawa do mięsa
  • Czosnek granulowany
  • Mielona ostra papryka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania.
  2. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami.
  3. Boczek pokrójcie w plastry.
  4. Czerwoną paprykę pokrójcie w cienkie paseczki.
  5. Na środku każdego rozbitego schabu połóżcie po plastrze boczku i kawałku papryki. Roladki zepnijcie wykałaczkami.
  6. Na rozgrzanym oleju podsmażcie roladki, aż się ładnie zarumienią.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: