Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami, szparagi zapiekane z parmezanem, risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim.
Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób?
Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami
Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry schabu bez kości
- 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę)
- 4 grube zielone szparagi
- sok z cytryny
- 4 plastry żółtego sera
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min.
- Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.
- Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia.
- Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty.
- Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.
- Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym.
- Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka.
- Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony do chwili, aż będą ładnie przyrumienione.
- Zwiększcie ogień, wlejcie wino i podduście mięso przez kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu.
- Roladki podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: