Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami, szparagi zapiekane z parmezanem, risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim

Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób?

Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami

Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę)
  • 4 grube zielone szparagi
  • sok z cytryny
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min.
  2. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne. 
  3. Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia. 
  4. Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty. 
  5. Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.
  6. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym. 
  7. Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka. 
  8. Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony do chwili, aż będą ładnie przyrumienione. 
  9. Zwiększcie ogień, wlejcie wino i podduście mięso przez kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu. 
  10. Roladki podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: