Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
cris/Gotujmy.pl
Newsy

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Sezon na szparagi nie potrwa długo. Wykorzystajcie go maksymalnie wypróbowując nowe przepisy z ich udziałem!

Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami, szparagi zapiekane z parmezanem, risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim

Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami

Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę)
  • 4 grube zielone szparagi
  • sok z cytryny
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

Szparagi

Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?

Przygotowanie:

  1. Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min.
  2. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne. 
  3. Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia. 
  4. Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty. 
  5. Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.
  6. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym. 
  7. Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka. 
  8. Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony do chwili, aż będą ładnie przyrumienione. 
  9. Zwiększcie ogień, wlejcie wino i podduście mięso przez kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu. 
  10. Roladki podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
Te roladki wymagają bardzo mało pracy i robi się je błyskawicznie. Do tego fantastycznie smakują!

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
thegrooba/Gotujmy.pl
Newsy
Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
Tradycyjna lasagne od lat niezmiennie jest jednym z najczęściej powielanych przepisów na świecie. Można ją także przygotować w wersji wiosennej – ze szparagami! 

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem.  Jak przyrządzić idealną lasagne ? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie. Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g filetu z piersi kurczaka 450 g szparagów (waga bez końcówek) 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów 400 ml białego, wytrawnego wina 300 g sera mozzarella 1 biała cebula 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Przygotowanie:  Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie).  Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut.  Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką.  Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie...

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
Jajka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli jeszcze dodacie do nich szparagi, macie wykwintne i zdrowe śniadanie w kilka minut!

Jajka są nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także ogromnych ilości białka czy wapnia. Są one polecane absolutnie wszystkim – jednak w rozsądnych ilościach.  Szparagi z kolei są jednym z najbardziej wartościowych warzyw, po które możecie sięgnąć wiosną. Warto wykorzystać dość krótki sezon na nie i dodawać je do wielu potraw, także tych śniadaniowych. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi bogate są w kwas foliowy oraz wiele witamin (A, B, C oraz E). Zawierają także wapń, fosfor i potas. Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, mają w sobie niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, dlatego zalecane jest sięganie po nie na diecie – także tej redukcyjnej.  Przepis na jajecznicę z szynką i szparagami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 2 plastry boczku 2 plastry szynki ok. 8 białych szparagów łyżka masła klarowanego 1 pomidor łyżka cukru sól czarny pieprz tymianek szczypiorek Przygotowanie: Szparagi umyjcie, dokładnie obierzcie i ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę z nich pokrójcie na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawcie w całości do dekoracji.  Pomidora pokrójcie w grube plastry. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Smażcie plastry pomidora z obu stron, doprawicie solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem.  Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażcie krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odłóżcie na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażcie pokrojona w kostkę szynkę i boczek.  Dodajcie pokrojone szparagi, a następnie wbijcie jajka. Doprawcie sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę udekorujcie smażonymi pomidorami i szparagami i posypcie posiekanym szczypiorkiem.  Serwujcie z kromką...