Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. to świetny sposób na sycący, a jednocześnie lekki w smaku letni obiad!

Chcesz zaskoczyć swoich gości wyrafinowanym daniem, które łączy ze sobą słodkie i słone smaki? Proponujemy przepis na roladki schabowe inspirowane połączeniem kuchni polskiej i włoskiej – tradycyjne schabowe zawijasy nadziewane tu są morelami, a drugie skrzypce gra włoskie mascarpone oraz szynka parmeńska. Schab z morelami to wyjątkowo pyszne połączenie, które można przygotować na wiele sposobów. W podobnym nieco śródziemnomorskim stylu możecie podać także inne przystawki np. szparagi z szynką parmeńską

Tego rodzaju dania doskonale sprawdzą się na przyjęcie na świeżym powietrzu. Mogą być serwowane na gorąco i na zimno.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

To świetna propozycja na imprezowe danie i przystawkę: pokrojone na małe kawałki roladki można pięknie podać na półmisku podczas urodzinowego, imieninowego czy rocznicowego obiadu.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 150 g serka mascarpone
  • 5 moreli
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej melisy cytrynowej
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska do smaku
  • kolorowy pieprz z młynka do smaku
  • 50 ml białego półwytrawnego wina
Zobacz także
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad

Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu

Przygotowanie:

  1. Schab delikatnie rozbijcie przez woreczek foliowy, delikatnie posólcie, posmarujcie utartym serkiem mascarpone, a morele pokrójcie na paski i wyjmijcie pestki. Owoce ułóżcie na mięsie, posypujcie listkami melisy, a całość zwińcie w roladki.
  2. Następnie owińcie roladki plasterkami szynki parmeńskiej i zepnijcie wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, obsmażcie roladki z każdej strony, wlejcie rosół oraz wino i dodajcie pokrojoną w plasterki cebulkę. Przykryjcie i duście aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum. Na końcu doprawcie kolorowym pieprzem.
  4. Serwujcie na gorąco z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. Roladki będą jednak smaczne także na zimno. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty w chrupiącej panierce są idealne na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, ten zdecydowanie jest wart zapamiętania. Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty są przepyszne.

Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach.  Co zrobić z młodej kapusty?  Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład  kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty . Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe.  Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą?  Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 cebula 1 marchew 1/3 główki kapusty młodej 1 papryka czerwona Olej do smażenia 2 jajka Bułka tarta do panierki Sól Pieprz ½ łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru Sposób przygotowania:  Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry. Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.    Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i...

kotlety po mazursku
Gotujmy.pl
Newsy
Super przepis na rozpływające się w ustach kotlety po mazursku. Podajcie je z tym farszem a nikt im się nie oprze
Co powiecie na dania rodem z mazurskiej kuchni? Te smaczne i kolorowe roladki z farszem z jajek i szynki, świetnie się sprawdzą jako danie główne na rodzinny niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest banalne a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Kotlety po mazursku Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek. Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis. Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej! Składniki: Kilogram schabu wieprzowego Sól i pieprz do smaku Farsz: 30 dag szynki konserwowej 3 jajka Pęczek koperku 10 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy drobno świeży koperek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Roladki smażymy na rumiano...