Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy

Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad

Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty w chrupiącej panierce są idealne na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, ten zdecydowanie jest wart zapamiętania. Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty są przepyszne.

Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach. 

Zobacz także
Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z młodej kapusty? 

Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe. 

Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą? 

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 1 papryka czerwona
  • Olej do smażenia
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry.
  2. Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa. 
  3. Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa. 
  4. Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.   
  5. Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli.
  6. Młodą kapustę drobno pokrójcie.
  7. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  8. Paprykę oczyśćcie z nasion i pokrójcie w drobną kostkę. 
  9. Do podsmażonej cebuli dodajcie pokrojona kapustę, startą marchew oraz pokrojoną paprykę.
  10. Warzywa doprawcie octem jabłkowym, pieprzem, cukrem oraz solą i duście przez 10 minut. 
  11. Gotowy farsz warzywny nałóżcie na każdy plaster mięsa.
  12. Następnie mięso zwińcie w roladki.
  13. Tak przygotowane roladki panierujcie kolejno w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
  14. Opanierowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.

Źródło gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
AdobeStock
Newsy
Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
Bardzo prosty w przygotowaniu i zdrowy – zróbcie sok z młodej kapusty sami w domu!

Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej . Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste! Jak zrobić sok z młodej kapusty? Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera. Składniki: 500 g młodej kapusty 0,5 l przegotowanej, zimnej wody Szczypta soli Przygotowanie: Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody). Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe! Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami! Młoda kapusta – witaminy Zarówno w  białej kapuście , jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez. Sok z kapusty – właściwości Ponieważ nie każdy...

Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Adobe Stock
Newsy
Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Kotlet na pierzynce z młodej kapusty to świetny pomysł na pyszny, niedrogi i wcale nie taki skomplikowany obiad.

Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera” . Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami .  Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny! Składniki: 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 pokrojona cebula 4 posiekane drobno ząbki czosnku 800 g poszatkowanej młodej kapusty ok. 540 ml bulionu drobiowego 60 g surowego boczku wędzonego Sól i czarny pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu. Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia. Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie. Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie.  Źródło: beszamel.se.pl Czytaj także: Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu Przepis na zdrową, złotą kapustę. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy,...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...