Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach.
Co zrobić z młodej kapusty?
Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe.
Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą?
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/3 główki kapusty młodej
- 1 papryka czerwona
- Olej do smażenia
- 2 jajka
- Bułka tarta do panierki
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry.
- Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.
- Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.
- Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli.
- Młodą kapustę drobno pokrójcie.
- Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę oczyśćcie z nasion i pokrójcie w drobną kostkę.
- Do podsmażonej cebuli dodajcie pokrojona kapustę, startą marchew oraz pokrojoną paprykę.
- Warzywa doprawcie octem jabłkowym, pieprzem, cukrem oraz solą i duście przez 10 minut.
- Gotowy farsz warzywny nałóżcie na każdy plaster mięsa.
- Następnie mięso zwińcie w roladki.
- Tak przygotowane roladki panierujcie kolejno w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
- Opanierowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
Źródło gotujmy.pl
Czytaj także:
Zobacz także:
- Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
- Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
- Dlaczego kapuśniak od Karola Okrasy jest taki pyszny? Kucharz dodaje do niego pewien tajemniczy składnik