Kruchy schab, aromatyczne przyprawy i obłędnie pyszny musztardowy sos. Czego chcieć więcej, gdy marzy nam się prosty i zarazem wykwintny obiad?

To danie cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Mali i duzi cenią jego aromatyczny i rozpływający się w ustach farsz i lekko pikantny musztardowy sos.

Roladki schabowe w sosie to dokonały pomysł na szybki i niebanalny obiad. Danie powstaje w mig, ale równie dobrze możecie je przygotować dzień wcześniej, a później tylko je odgrzewać. Zdaniem wielu osób, wtedy jest nawet o wiele lepsze. Roladki najlepiej sprawdzają się w duecie z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Jak je przygotować? Czytajcie dalej...

Zobacz także:

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • pół szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 5 kiszonych ogórków
  • pół papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy z łupiny cebulę. Pół cebuli kroimy w cienkie pół-talarki, a pozostałe pół w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki.

Mięso dzielimy na porcje i cienko rozbijamy. Każdy płat mięsa nacieramy rozgniecionym czosnkiem, smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy.

Na mięsie układamy cebulę, ogórki i paprykę, a następnie zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Roladki podsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż całość ładnie się zarumieni.

Po upływie 5-7 minut, dolewamy odrobinę wody i całość dusimy pod przykryciem przez ok 30-40 min, aż mięso będzie idealnie miękkie.

Śmietanę starannie mieszamy z łyżeczką musztardy i mąką. Wlewamy do roladek i zagotowujemy.

Smacznego!