Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej!

Przepis na roladki drobiowe ze szparagami

Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości
  • 15-20 zielonych szparagów
  • 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej
  • Włoskie zioła
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody.
  2. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła).
  3. Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron.
  4. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki.
  5. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści.
  6. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki. Polejcie je odrobiną oleju.
  7. Naczynie z roladkami wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 25-30 minut w termoobiegu. Podczas pieczenia obróćcie roladki, żeby się równo upiekły. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: