rolada wieprzowa z serem przepis
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Rolada z mięsa mielonego z sekretnym dodatkiem. Czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jedliście

Ta rolada podbije serca nawet największych niejadków. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie 5 składników i kilku przypraw.

Nie macie pomysłu na obiad? Serwowane do tej pory potrawy już wam się znudziły i przejadły? To najlepszy czas, by sięgnąć po przepis na roladę z mięsa wieprzowego. Choć danie jest znane, a receptura stara jak świat, wzbogacona o sekretny składnik w postaci żółtego sera, będzie smakować po prostu wybornie. Ponadto, jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, a składniki bajecznie tanie.

Zobacz także
73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco

Do odwzorowania tego przepisu będziecie potrzebować elastycznej stolnicy, która pozwoli wam na perfekcyjne zwinięcie mięsa w rulon. Jeśli jednak nie macie takowej wśród swoich kuchennych przyborów, równie dobrze możecie wykorzystać zwykłą deskę, którą uprzednio wyłożycie folią spożywczą. W ten sposób wieprzowina nie przyklei się do spodu i łatwiej będzie ją zwinąć. Powodzenia!

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladę z mięsa mielonego

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • Kilku plastrów szynki
  • Kilku plastrów żółtego sera
  • 1 czerwonej papryki
  • 2 jajek
  • 1 łyżki masła
  • Przypraw i ziół: soli, pieprzu, suszonej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie mięso, jajka, sól, pieprz i suszoną pietruszkę. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przy pomocy dłoni.
  2. Tak przygotowane mięso, wyłóżcie i rozprowadźcie na elastycznej stolnicy. Jeśli takiej nie macie wyłóżcie na normalną, pamiętając, by rozwinąć na niej wcześniej folię spożywczą. Ułatwi to proces późniejszego zwinięcia w rulon.
  3. Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, usuńcie gniazdo nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  4. Na środku wyrównanego i rozprowadzonego na grubość ok. 2 cm mięsa, zacznijcie układać dodatki w kolejności – ser, szynka, papryka. Dobrze, jeśli pokryją jak największą powierzchnię.
  5. Tak przygotowane mięso, zwińcie ściśle w rulon, a następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem, podłużnej foremki (takiej jak na pasztet).
  6. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.

Gotowe!

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie
Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior.  Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła. Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem Będziecie potrzebować: 1 główki kalafiora 150 gramów ulubionego żółtego sera 2 jajek 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki) Przygotowanie: Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni). Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie...

polonezy schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe polonezy schabowe z pysznym nadzieniem. W PRLu zajadali się nimi wszyscy
Polonezy schabowe zna chyba każdy, kto pamięta czasy PRLu. Przysmak do dzisiaj pieści podniebienia Polaków. Przepis jest banalny.

Polonezy schabowe to nic innego jak roladki z mięsa schabowego wypełnione przepysznymi dodatkami. Niektórzy wypełniają je pieczarkami, inni boczkiem. My proponujemy wam chyba najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym i serem żółtym. To idealna propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe.  Receptura jest dziecinnie prosta. Próżno w niej szukać skomplikowanych elementów. Z racji, że danie wywodzi się z PRLu, składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i naprawdę łatwo dostępne. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Przepis na polonezy schabowe Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 6 ogórków kiszonych 1 cebuli 200 gramów żółtego sera w kostce 3 łyżek mąki 3 łyżek oleju ½ szklanki bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Z podanych proporcji uzyskacie sześć polonezów schabowych. Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju. Każdego ogórka kiszonego podzielcie na 6-8 w miarę równych słupków. Ser żółty również pokrójcie w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Schab oprószcie z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóżcie kilka słupków ogórka kiszonego, kilka słupków sera żółtego oraz łyżeczkę zeszklonej cebuli.  Tak przygotowane mięso z dodatkami zwińcie w rulony. Aby się nie rozpadły, przebijcie je wykałaczką lub obwiążcie kawałkiem nitki albo sznurka. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem zdjąć je z mięsa. Do głębokiego talerza wsypcie mąkę, a...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...