Nie macie pomysłu na obiad? Serwowane do tej pory potrawy już wam się znudziły i przejadły? To najlepszy czas, by sięgnąć po przepis na roladę z mięsa wieprzowego. Choć danie jest znane, a receptura stara jak świat, wzbogacona o sekretny składnik w postaci żółtego sera, będzie smakować po prostu wybornie. Ponadto, jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, a składniki bajecznie tanie.
Do odwzorowania tego przepisu będziecie potrzebować elastycznej stolnicy, która pozwoli wam na perfekcyjne zwinięcie mięsa w rulon. Jeśli jednak nie macie takowej wśród swoich kuchennych przyborów, równie dobrze możecie wykorzystać zwykłą deskę, którą uprzednio wyłożycie folią spożywczą. W ten sposób wieprzowina nie przyklei się do spodu i łatwiej będzie ją zwinąć. Powodzenia!
Przepis na roladę z mięsa mielonego
Będziecie potrzebować:
- 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- Kilku plastrów szynki
- Kilku plastrów żółtego sera
- 1 czerwonej papryki
- 2 jajek
- 1 łyżki masła
- Przypraw i ziół: soli, pieprzu, suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W dużej misce umieśćcie mięso, jajka, sól, pieprz i suszoną pietruszkę. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przy pomocy dłoni.
- Tak przygotowane mięso, wyłóżcie i rozprowadźcie na elastycznej stolnicy. Jeśli takiej nie macie wyłóżcie na normalną, pamiętając, by rozwinąć na niej wcześniej folię spożywczą. Ułatwi to proces późniejszego zwinięcia w rulon.
- Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, usuńcie gniazdo nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.
- Na środku wyrównanego i rozprowadzonego na grubość ok. 2 cm mięsa, zacznijcie układać dodatki w kolejności – ser, szynka, papryka. Dobrze, jeśli pokryją jak największą powierzchnię.
- Tak przygotowane mięso, zwińcie ściśle w rulon, a następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem, podłużnej foremki (takiej jak na pasztet).
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.
Gotowe!