Nie macie pomysłu na obiad? Serwowane do tej pory potrawy już wam się znudziły i przejadły? To najlepszy czas, by sięgnąć po przepis na roladę z mięsa wieprzowego. Choć danie jest znane, a receptura stara jak świat, wzbogacona o sekretny składnik w postaci żółtego sera, będzie smakować po prostu wybornie. Ponadto, jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, a składniki bajecznie tanie.

Do odwzorowania tego przepisu będziecie potrzebować elastycznej stolnicy, która pozwoli wam na perfekcyjne zwinięcie mięsa w rulon. Jeśli jednak nie macie takowej wśród swoich kuchennych przyborów, równie dobrze możecie wykorzystać zwykłą deskę, którą uprzednio wyłożycie folią spożywczą. W ten sposób wieprzowina nie przyklei się do spodu i łatwiej będzie ją zwinąć. Powodzenia!

Przepis na roladę z mięsa mielonego

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • Kilku plastrów szynki
  • Kilku plastrów żółtego sera
  • 1 czerwonej papryki
  • 2 jajek
  • 1 łyżki masła
  • Przypraw i ziół: soli, pieprzu, suszonej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie mięso, jajka, sól, pieprz i suszoną pietruszkę. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przy pomocy dłoni.
  2. Tak przygotowane mięso, wyłóżcie i rozprowadźcie na elastycznej stolnicy. Jeśli takiej nie macie wyłóżcie na normalną, pamiętając, by rozwinąć na niej wcześniej folię spożywczą. Ułatwi to proces późniejszego zwinięcia w rulon.
  3. Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, usuńcie gniazdo nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  4. Na środku wyrównanego i rozprowadzonego na grubość ok. 2 cm mięsa, zacznijcie układać dodatki w kolejności – ser, szynka, papryka. Dobrze, jeśli pokryją jak największą powierzchnię.
  5. Tak przygotowane mięso, zwińcie ściśle w rulon, a następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem, podłużnej foremki (takiej jak na pasztet).
  6. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.

Gotowe!