sernik z rodzynkami
Newsy

Rodzynki i bakalie opadają w wypiekach na dno ciasta? Wypróbujcie ten prosty trik

Podczas zbliżających się świąt wielkanocnych na naszych stołach pojawią się pyszne wypieki. Ale co zrobić, by w sernikach i babkach bakalie nie opadły na dno/ Sprawdźcie, ten prosty trik.
Magda Borucińska
marzec 17, 2021

Macie problem z rodzynkami albo innymi bakaliami, które ciągle opadają na dno waszego wypieku? Takie ciasto po przekrojeniu będzie wyglądało mało atrakcyjnie. Ale można temu zapobiec w naprawdę łatwy sposób. Gdy poznacie i wykorzystacie ten prosty trik, już nigdy więcej nie będziecie musieli się obawiać, że rodzynki znajdą się na dole sernika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są bakalie?

Bakalie to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy:

  • Orzechy włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie, macadamia itp.
  • Migdały
  • Rodzynki – sułtańskie, kalifornijskie, damasceńskie królewskie
  • Suszona żurawina
  • Suszone morele
  • Suszone śliwki
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny
  • Suszone daktyle
  • Suszone figi
  • Suszone egzotyczne owoce, takie jak banany, ananasy czy mango

Co zrobić, żeby rodzynki i bakalie nie opadały na dno ciasta?

Musicie przygotować?

  • Rodzynki
  • Bakalie np. orzechy, suszone morele i śliwki
  • Wodę lub mleko
  • Mąkę pszenną albo ziemniaczaną

Jak to zrobić?

Orzechy, suszone owoce i rodzynki powinniście najpierw dobrze namoczyć. Wykorzystajcie do tego ciepłe mleko albo ciepłą wodę. Dopiero gdy nasiąkną, możecie otworzyć je w mące i dodać do ciasta. Dzięki temu nie opadną na dno, a równomiernie rozłożą się w cieście.

Kolejnym sposobem jest przygotowanie po prostu ciasta o gęstszej konsystencji, które utrzyma w sobie ciężkie bakalie. Możecie również dodać bakalie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika lub lekko je podpiec i dodać je na wierzch.

Dlaczego warto moczyć suszone owoce?

Nie tylko po to, aby nie opadały na dno. Część bakalii jest twarda, co jest oczywiście normalne, gdyż w trakcie suszenia tracą wodę. Jeśli je dobrze namoczycie, staną się przyjemnie miękkie i będą lepiej smakować.

Zamiast wody możecie wymoczyć je w alkoholu (rodzynki świetnie komponują się z rumem albo koniakiem) albo soku z cytryny. Do mąki możecie dodać cukru waniliowego lub cukru aromatyzowanego cynamonem. Nadadzą one bakaliom doskonałego, wyjątkowego smaku.

Komentarze
Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza
Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach.  Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś.  Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu! Suszone owoce Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie. Ciasto z bakaliami Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku. Składniki na ciasto...

Przeczytaj
sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób
Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu.  Sposób na opadające bakalie Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste! Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi. Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler.  Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco! Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą. Jak wam się podobają ich dzieła?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler...

Przeczytaj
blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama
W czasach PRL-u żaden słodycz nie mógł się równać z domowej roboty blokiem czekoladowym! Dzisiaj, mimo że rynek pęka w szwach od różnego rodzaju słodkości, przepis na ten przysmak wciąż robi furorę.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego! Przepis na blok czekoladowy Będziesz potrzebować ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników 50 g ulubionych posiekanych orzechów Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało). Kiedy składniki się połączą zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do stężenia...

Przeczytaj
Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

Przeczytaj