Macie problem z rodzynkami albo innymi bakaliami, które ciągle opadają na dno waszego wypieku? Takie ciasto po przekrojeniu będzie wyglądało mało atrakcyjnie. Ale można temu zapobiec w naprawdę łatwy sposób. Gdy poznacie i wykorzystacie ten prosty trik, już nigdy więcej nie będziecie musieli się obawiać, że rodzynki znajdą się na dole sernika.
Czym są bakalie?
Bakalie to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy:
- Orzechy włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie, macadamia itp.
- Migdały
- Rodzynki – sułtańskie, kalifornijskie, damasceńskie królewskie
- Suszona żurawina
- Suszone morele
- Suszone śliwki
- Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny
- Suszone daktyle
- Suszone figi
- Suszone egzotyczne owoce, takie jak banany, ananasy czy mango
Co zrobić, żeby rodzynki i bakalie nie opadały na dno ciasta?
Musicie przygotować?
- Rodzynki
- Bakalie np. orzechy, suszone morele i śliwki
- Wodę lub mleko
- Mąkę pszenną albo ziemniaczaną
Jak to zrobić?
Orzechy, suszone owoce i rodzynki powinniście najpierw dobrze namoczyć. Wykorzystajcie do tego ciepłe mleko albo ciepłą wodę. Dopiero gdy nasiąkną, możecie otworzyć je w mące i dodać do ciasta. Dzięki temu nie opadną na dno, a równomiernie rozłożą się w cieście.
Kolejnym sposobem jest przygotowanie po prostu ciasta o gęstszej konsystencji, które utrzyma w sobie ciężkie bakalie. Możecie również dodać bakalie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika lub lekko je podpiec i dodać je na wierzch.
Zobacz także:
Dlaczego warto moczyć suszone owoce?
Nie tylko po to, aby nie opadały na dno. Część bakalii jest twarda, co jest oczywiście normalne, gdyż w trakcie suszenia tracą wodę. Jeśli je dobrze namoczycie, staną się przyjemnie miękkie i będą lepiej smakować.
Zamiast wody możecie wymoczyć je w alkoholu (rodzynki świetnie komponują się z rumem albo koniakiem) albo soku z cytryny. Do mąki możecie dodać cukru waniliowego lub cukru aromatyzowanego cynamonem. Nadadzą one bakaliom doskonałego, wyjątkowego smaku.