Macie problem z rodzynkami albo innymi bakaliami, które ciągle opadają na dno waszego wypieku? Takie ciasto po przekrojeniu będzie wyglądało mało atrakcyjnie. Ale można temu zapobiec w naprawdę łatwy sposób. Gdy poznacie i wykorzystacie ten prosty trik, już nigdy więcej nie będziecie musieli się obawiać, że rodzynki znajdą się na dole sernika.

Czym są bakalie?

Bakalie to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy:

  • Orzechy włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie, macadamia itp.
  • Migdały
  • Rodzynki – sułtańskie, kalifornijskie, damasceńskie królewskie
  • Suszona żurawina
  • Suszone morele
  • Suszone śliwki
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny
  • Suszone daktyle
  • Suszone figi
  • Suszone egzotyczne owoce, takie jak banany, ananasy czy mango

Co zrobić, żeby rodzynki i bakalie nie opadały na dno ciasta?

Musicie przygotować?

  • Rodzynki
  • Bakalie np. orzechy, suszone morele i śliwki
  • Wodę lub mleko
  • Mąkę pszenną albo ziemniaczaną

Jak to zrobić?

Orzechy, suszone owoce i rodzynki powinniście najpierw dobrze namoczyć. Wykorzystajcie do tego ciepłe mleko albo ciepłą wodę. Dopiero gdy nasiąkną, możecie otworzyć je w mące i dodać do ciasta. Dzięki temu nie opadną na dno, a równomiernie rozłożą się w cieście.

Kolejnym sposobem jest przygotowanie po prostu ciasta o gęstszej konsystencji, które utrzyma w sobie ciężkie bakalie. Możecie również dodać bakalie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika lub lekko je podpiec i dodać je na wierzch.

Zobacz także:

Dlaczego warto moczyć suszone owoce?

Nie tylko po to, aby nie opadały na dno. Część bakalii jest twarda, co jest oczywiście normalne, gdyż w trakcie suszenia tracą wodę. Jeśli je dobrze namoczycie, staną się przyjemnie miękkie i będą lepiej smakować.

Zamiast wody możecie wymoczyć je w alkoholu (rodzynki świetnie komponują się z rumem albo koniakiem) albo soku z cytryny. Do mąki możecie dodać cukru waniliowego lub cukru aromatyzowanego cynamonem. Nadadzą one bakaliom doskonałego, wyjątkowego smaku.