pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym…

Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem

Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek.

Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie.

Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem.

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek

W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami.

Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać.

A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki.

Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze”

Składniki:

  • 4-6 kromek czerstwego chleba
  • Kieliszek białego lub czerwonego wina
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • Kilka łyżek masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż nasiąkną.
  2. Jajka roztrzepcie z dodatkiem cukru i cynamonu.
  3. Obtoczcie kromki w mące, następnie w jajku z cynamonem i cukrem, a na końcu możecie obtoczyć je także w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzejcie sporo masła. To właśnie ten tłuszcz nada „pijanym rycerzom” sporo delikatności.
  5. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawajcie posypane dodatkowo cukrem.
  7. Smacznego!
chleb w jajku
AdobeStock
Newsy
Zróbcie chleb smażony w jajku z 2 dodatkami. Będziecie się głowili, czemu wcześniej tak nie robiliście
Dla wielu osób smażony chleb w jajku jest smakiem dzieciństwa. To klasyczne danie można przygotować w nieco zmienionej formie. Będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.

Chleb w jajku jest bardzo szybką i prostą w przyrządzeniu potrawą. Nie potrzebujecie do niej również wielu składników. Jest to idealny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza, gdy akurat nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Zamiast klasycznej wersji chleba w jajku, możecie wybrać tę nieco bardziej urozmaiconą. Jak przygotować pyszny chleb w jajku? Żeby chleb w jajku był jeszcze lepszy, zastosujcie się do kilku następujących wskazówek. Przede wszystkim do rozbitego jajka dodajcie odrobinę tłustego mleka. Płyn lepiej wniknie wówczas w chleb i grzanki staną się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze. Z kolei gdy pieczywo będzie już obtoczone w mieszance, smażcie je na maśle, nie zaś na smalcu czy oleju rzepakowym – dzięki temu będzie idealnie chrupiące, a przede wszystkim zyska fantastyczny delikatny maślany smak. Jeśli macie ochotę, żeby odrobinę poeksperymentować – możecie na górę chleba położyć ser. Zróbcie to pod koniec smażenia, by chleb z tym dodatkiem leżał na rozgrzanych chlebkach dosłownie przez chwilę (do momentu aż ser się lekko stopi). Przepis na chleb w jajku z serem Potrzebne składniki: 4 kromki białego chleba pszennego 2 jajka  2 łyżki masła sól żółty ser mleko Sposób przygotowania: Rozbijcie jajka do talerza, posólcie i dolejcie odrobinę mleka. Całość wymieszajcie.  Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Do talerza z jajkami włóżcie kromkę chleba, dociśnijcie do dna i odwróćcie na drugą stronę. Chleb obtoczony w jajku ułóżcie na patelni. To samo zróbcie z dwoma pozostałymi kromkami chleba. Smażcie z obu stron na małym gazie, na koniec dodajcie żółty ser.

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje 4
Instagram/Adobe Stock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje
Kotlety mielone zna każdy, ale w tej wersji są po prostu rewelacyjne. Jakub Kuroń zrewolucjonizował przepis na tradycyjne mielone. Koniecznie musicie przetestować ten trik!

Mielone są równie popularne co kotlety schabowe . Oba dania wysoko plasują się w rankingu ulubionych tradycyjnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Klasyczny przepis jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jakub Kuroń postanowił trochę odświeżyć tę potrawę i nadać jej innej otoczki. Oprócz tradycyjnej bułki tartej do obtoczenia kotletów, Kuroń proponuje wykorzystać czerstwe pieczywo, które zostało w domu. Dzięki niemu danie przybiera inny smak. Z wierzchu mielone są chrupiące, a mięso w środku jest niezwykle soczyste i aromatyczne. To ciekawa propozycja podania tradycyjnego kotleta mielonego, która z pewnością mile zaskoczy domowników bądź gości podczas niedzielnego obiadu. Przepis na kotlety mielone w grzankach Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól pieprz  Wykonanie: Cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Podsmażcie ją na dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia się. Następnie odstawcie ją do ostudzenia. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w cienkie paseczki. Mięso mielone przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie podsmażoną i przestudzoną cebulę, jajko, musztardę, majonez, a także 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli przygotowana masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trzecią łyżkę bułki tartej. Wymieszajcie wszystko ponownie na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie, zgrabne kotlety. Najpierw obtoczcie jest w przygotowanym pieczywie, delikatnie dociśnijcie, aby...

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci
Flickr
Newsy
Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie
Czerstwy chleb lub bułka zalegające w waszych chlebakach to częsty widok i problem. Bo przecież ile można robić bułki tartej lub karmić kaczki? Zobaczcie, jak wykorzystać czerstwe pieczywo do pysznego śniadania. 

Świeży i pachnący chleb na pierwszy posiłek to ideał. Można oczywiście odświeżyć go w piekarniku lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Jeżeli jednak macie ochotę na pyszne i słodkie śniadanie, do którego doskonale przyda się czerstwe pieczywo – koniecznie wypróbujcie tę propozycję.  W dobie inflacji, gdy ceny pieczywa pną się w górę i pojawia się widmo jego braku, należy bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na wykorzystywanie do końca tego produktu. Czerstwy chleb można zużyć na kilka sposobów, np. zrobić z nich pyszne tosty francuskie ze słodkim twarożkiem i sezonowymi owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu każdy dzień będzie wspaniały. I nic się nie zmarnuje.  Z czego zrobić słodkie i tanie śniadanie w stylu zero waste  Taki posiłek jest iście królewski. Możecie go wykonać zawsze wtedy, gdy zauważycie w swoim domu resztki czerstwego pieczywa, gdyż takie nadaje się do tego celu najlepiej.   Możecie wykorzystać również dowolny twarożek, serek mascarpone, twaróg do serników lub ser biały, który akurat macie w domu. A dodatkowo owoce, których obecnie nie brakuje na straganach i działkach.  Jest to śniadanie, które smakuje i wygląda jak milion dolarów, a zrobione jest z tego, co macie w lodówce i chlebaku.  Przepis na tosty francuskie z twarożkiem i owocami    Składniki:  6 kromek czerstwego chleba lub chałki  200 g twarożku (może być śmietankowy lub serek mascarpone)  100 g sezonowych owoców, np. malin, borówek, jagód lub śliwek  2 jajka  2 łyżki mleka  2 łyżki masła  2 łyżki cukru  esencja z wanilią  szczypta soli  Sposób przygotowania:  W...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...