To jedno z tych dań, od których może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym…
Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach.
„Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem
Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek.
Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie.
Zobacz także:
Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem.
Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek
W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami.
Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać.
A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki.
Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze”
Składniki:
- 4-6 kromek czerstwego chleba
- Kieliszek białego lub czerwonego wina
- 2 jajka
- Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- Pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- Kilka łyżek masła do smażenia
Przygotowanie:
- Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż nasiąkną.
- Jajka roztrzepcie z dodatkiem cukru i cynamonu.
- Obtoczcie kromki w mące, następnie w jajku z cynamonem i cukrem, a na końcu możecie obtoczyć je także w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie sporo masła. To właśnie ten tłuszcz nada „pijanym rycerzom” sporo delikatności.
- Smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Podawajcie posypane dodatkowo cukrem.
- Smacznego!