To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym…

Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach.

„Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem

Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek.

Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie.

Zobacz także:

Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem.

Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek

W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami.

Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać.

A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki.

Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze”

Składniki:

  • 4-6 kromek czerstwego chleba
  • Kieliszek białego lub czerwonego wina
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • Kilka łyżek masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż nasiąkną.
  2. Jajka roztrzepcie z dodatkiem cukru i cynamonu.
  3. Obtoczcie kromki w mące, następnie w jajku z cynamonem i cukrem, a na końcu możecie obtoczyć je także w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzejcie sporo masła. To właśnie ten tłuszcz nada „pijanym rycerzom” sporo delikatności.
  5. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawajcie posypane dodatkowo cukrem.
  7. Smacznego!