Z biegiem lat moda na jakiekolwiek galarety w ogóle niemalże przeminęła, zwłaszcza wśród ludzi młodszych.
Ci, co znają się na dobrym smaku i na dobrych przystawkach nie usunęli ze swoich notesów przepisu i na galaretę, i na tymbaliki.
Z jakiego gatunku mięsa robi się tymbaliki?
Te właśnie apetyczne małe galaretki to fantastyczne rozwiązanie nie tylko na suto zakrapianą imprezę.
Świetnie sprawdzą się także podczas rodzinnych spotkań, imienin i przy setkach innych okazji. Pamiętajcie jedynie, że niektórzy lubią pokropić je delikatnie octem!
Zobacz także:
Do przygotowania tymbalików nie będzie potrzebna żelatyna. Wszystko to za sprawą kolagenu zawartego w kościach z mięsem. Dlatego też niezwykle ważny jest dobór odpowiednich kawałków golonki wieprzowej, indyczego podudzia i skrzydełek z indyka.
Jeżeli nie dysponujecie indykiem, spokojnie możecie zamienić go kurą. Dobrze byłoby, gdyby drób był dość tłusty.
Przepis na tymbaliki
Składniki:
- Golonka wieprzowa
- Podudzie z indyka
- 2 skrzydła z indyka
- 1-2 marchewki
- Ćwierć selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 jajka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotujcie na twardo.
- Mięso oczyśćcie, przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.
- Gotujcie przez ok. 2-3 godziny, zbierając tzw. szumowiny.
- Pół godziny przed końcem gotowania dodajcie obraną włoszczyznę.
- Przecedźcie wywar z mięsa i warzyw i doprawcie go do smaku.
- Do naczyń – np. do misek – nakładajcie groszek, pokrojone w ósemki jajka i warzywa, a także mięso.
- Zalewajcie naczynia przygotowanym wywarem i odstawcie w zimne miejsce do ostygnięcia.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl