tymbaliki
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na wyśmienite tymbaliki jak z PRL-u. Wyjdą najlepiej, gdy połączycie te 2 gatunki mięsa

Przed laty dobra prywatka czy huczna impreza w zakładzie pracy nie mogła obyć się bez tych miniaturowych, mięsnych galaretek.

Z biegiem lat moda na jakiekolwiek galarety w ogóle niemalże przeminęła, zwłaszcza wśród ludzi młodszych.

Ci, co znają się na dobrym smaku i na dobrych przystawkach nie usunęli ze swoich notesów przepisu i na galaretę, i na tymbaliki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z jakiego gatunku mięsa robi się tymbaliki?

Te właśnie apetyczne małe galaretki to fantastyczne rozwiązanie nie tylko na suto zakrapianą imprezę.

Świetnie sprawdzą się także podczas rodzinnych spotkań, imienin i przy setkach innych okazji. Pamiętajcie jedynie, że niektórzy lubią pokropić je delikatnie octem!

Do przygotowania tymbalików nie będzie potrzebna żelatyna. Wszystko to za sprawą kolagenu zawartego w kościach z mięsem. Dlatego też niezwykle ważny jest dobór odpowiednich kawałków golonki wieprzowej, indyczego podudzia i skrzydełek z indyka.

Jeżeli nie dysponujecie indykiem, spokojnie możecie zamienić go kurą. Dobrze byłoby, gdyby drób był dość tłusty.

Przepis na tymbaliki

Składniki:

  • Golonka wieprzowa
  • Podudzie z indyka
  • 2 skrzydła z indyka
  • 1-2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 jajka
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Galaretka wieprzowa czy drobiowa, która lepsza?

Galaretka wieprzowa czy drobiowa? Jedną z nich szczególnie często podawano w PRL-u

zimne nóżki

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Mięso oczyśćcie, przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.
  3. Gotujcie przez ok. 2-3 godziny, zbierając tzw. szumowiny.
  4. Pół godziny przed końcem gotowania dodajcie obraną włoszczyznę.
  5. Przecedźcie wywar z mięsa i warzyw i doprawcie go do smaku.
  6. Do naczyń – np. do misek – nakładajcie groszek, pokrojone w ósemki jajka i warzywa, a także mięso.
  7. Zalewajcie naczynia przygotowanym wywarem i odstawcie w zimne miejsce do ostygnięcia.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Pulpety ugotowane na parze.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik
Macie ochotę na pyszne i miękkie pulpety? Przygotujcie je w ten sposób, a już od zawsze będziecie gotować je tylko tak.

Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi. Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu? Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze. Co dodać do pulpetów z drobiu? Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać: Cebulę Jajka Bułkę tartą Sól i pieprz Inne dodatki smakowe Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować? Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze. W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie. Jakie są pulpety gotowane na parze? Pulpety są miękkie i soczyste Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały Są zdrowe – brak...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać
Nadziewane koperty z indyka zachwycają smakiem. Farsz sprawia, że mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Są idealnym daniem na rodzinny obiad.

Doskonały przepis dla fanów drobiu. Jeśli lubicie mięso z indyka, ale często wychodzi wam zbyt suche, koniecznie przetestujecie je w tej wersji. Dzięki nadzieniu mięso pozostaje bardzo soczyste, a jego smak zachwyca. Przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów. Zamiast klasycznych panierowanych kotletów podajcie te mocno nadziane koperty z indyka. Przepis na nadziewane kotlety  z indyka Składniki 1kg fileta z indyka 100g sera topionego do smarowania 100g szynki w plastrach 130g sera topionego w plastrach Papryka konserwowa Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Przygotowanie Mięso umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Indyka oczyśćcie z błonek i pokrójcie w plastry. Rozbijcie je tłuczkiem. Każdy kotlet doprawcie solą i pieprzem. Kotlety rozłóżcie płasko i każdy posmarujcie cienką warstwą topionego sera. Na wierzchu ułóżcie po plasterku szynki i sera topionego oraz kawałku papryki konserwowej (jeśli macie większe plastry to przetnijcie je na mniejsze kawałki). Mięso złóżcie w koperty. Przygotujcie 2 miseczki: do jednej wsypcie bułkę tartą, a w drugiej roztrzepcie jajka widelcem. Każdy kotlet panierujcie w bułce, jajku i ponownie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie koperty w indyka na złoty kolory z każdej strony. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Z czym podawać kotlety z indyka? Najprostsze dodatki w tym przypadku będą najlepsze. Gotowane, smażone albo pieczone ziemniaki, mizeria ze świeżych ogórków albo prosta surówka z kiszonej kapusty . Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, wypróbujcie 30-dniową surówkę z białej kapusty , szwedzką sałakę z...