Z biegiem lat moda na jakiekolwiek galarety w ogóle niemalże przeminęła, zwłaszcza wśród ludzi młodszych.

Ci, co znają się na dobrym smaku i na dobrych przystawkach nie usunęli ze swoich notesów przepisu i na galaretę, i na tymbaliki.

Z jakiego gatunku mięsa robi się tymbaliki?

Te właśnie apetyczne małe galaretki to fantastyczne rozwiązanie nie tylko na suto zakrapianą imprezę.

Świetnie sprawdzą się także podczas rodzinnych spotkań, imienin i przy setkach innych okazji. Pamiętajcie jedynie, że niektórzy lubią pokropić je delikatnie octem!

Zobacz także:

Do przygotowania tymbalików nie będzie potrzebna żelatyna. Wszystko to za sprawą kolagenu zawartego w kościach z mięsem. Dlatego też niezwykle ważny jest dobór odpowiednich kawałków golonki wieprzowej, indyczego podudzia i skrzydełek z indyka.

Jeżeli nie dysponujecie indykiem, spokojnie możecie zamienić go kurą. Dobrze byłoby, gdyby drób był dość tłusty.

Przepis na tymbaliki

Składniki:

  • Golonka wieprzowa
  • Podudzie z indyka
  • 2 skrzydła z indyka
  • 1-2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 jajka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Mięso oczyśćcie, przełóżcie do garnka i zalejcie wodą.
  3. Gotujcie przez ok. 2-3 godziny, zbierając tzw. szumowiny.
  4. Pół godziny przed końcem gotowania dodajcie obraną włoszczyznę.
  5. Przecedźcie wywar z mięsa i warzyw i doprawcie go do smaku.
  6. Do naczyń – np. do misek – nakładajcie groszek, pokrojone w ósemki jajka i warzywa, a także mięso.
  7. Zalewajcie naczynia przygotowanym wywarem i odstawcie w zimne miejsce do ostygnięcia.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl