Sok z ziemniaka
Newsy

Robiliście kiedyś sok z ziemniaka? To niebywałe, na co pomaga

Przeczytajcie jak można wykorzystać sok z tego uniwersalnego warzywa!

Ziemniaki to bezsprzecznie niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni! Na pewno często gotujecie je do obiadu, wykorzystujecie do różnych dań: pyz, kopytek, klusek śląskich czy farszu do pierogów ruskich. Ta niesamowita bulwa, a konkretnie jej sok, ma też inne zastosowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok z ziemniaków

Ziemniaki kryją w sobie całkiem dużo wody. Na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, gdy tarliście ziemniaki na placki ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej można wtedy odcisnąć naprawdę sporo soku ziemniaczanego. Czy taki sok jest jednak użyteczny? Okazuje się, że włożenie ziemniaka do sokowirówki i wyciśnięcie z niego soku, może być całkiem dobrym pomysłem.

Sok z ziemniaka w medycynie ludowej

Chociaż na pierwszą myśl wyciskanie soku z ziemniaków może wydawać się niedorzecznym pomysłem, sok z ziemniaka wyciskali też nasi przodkowie. W medycynie ludowy był on często stosowany na różne schorzenia przewodu pokarmowego.

Skład soku z ziemniaka

Sok z ziemniaka, jak inne soki warzywne, składa się głównie z wody. Oprócz tego znajdziecie tam też:

  • Witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 i B3
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Sporą ilość potasu
  • Substancje przeciwzakrzepowe

Sok z ziemniaka zawiera w zasadzie wszystkie witaminy i minerały obecne w całych ziemniakach, ale nie zawiera skrobia i błonnika, które zostały oddzielone w trakcie wyciskania soku.

Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Właściwości soku z ziemniaka

  • Pomaga na wrzody i zgagę
  • Wspomaga pracę jelit
  • Ogranicza powstawanie kamieni nerkowych
  • Jest korzystny w dnie moczanowej
  • Zawiera antyoksydanty opóźniające starzenie i poprawiające wygląd skóry

Sok z ziemniaka niebezpieczny?

Każdy wie, że nie poleca się jedzenia surowych ziemniaków, dlaczego sok z surowych ziemniaków miałby być więc zdrowy? Surowe ziemniaki zawierają substancje zwane chakoninami i solaninami, które w wyższych dawkach nie są korzystne dla organizmu człowieka. W niższych nie są jednak szkodliwe, a według niektórych badań, mogą być nawet zdrowe. Na pewno nie można więc przesadzić z piciem soku z ziemniaka, nie sprawdza się tu zasada, że im więcej, tym lepiej i zdrowiej. Maksymalny dzienny limit spożycia soku z ziemniaka, to sok z jednego średniego warzywa. Nie przekraczajcie tej dawki!

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...