Sok z ziemniaka
Newsy

Robiliście kiedyś sok z ziemniaka? To niebywałe, na co pomaga

Przeczytajcie jak można wykorzystać sok z tego uniwersalnego warzywa!

Ziemniaki to bezsprzecznie niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni! Na pewno często gotujecie je do obiadu, wykorzystujecie do różnych dań: pyz, kopytek, klusek śląskich czy farszu do pierogów ruskich. Ta niesamowita bulwa, a konkretnie jej sok, ma też inne zastosowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok z ziemniaków

Ziemniaki kryją w sobie całkiem dużo wody. Na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, gdy tarliście ziemniaki na placki ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej można wtedy odcisnąć naprawdę sporo soku ziemniaczanego. Czy taki sok jest jednak użyteczny? Okazuje się, że włożenie ziemniaka do sokowirówki i wyciśnięcie z niego soku, może być całkiem dobrym pomysłem.

Sok z ziemniaka w medycynie ludowej

Chociaż na pierwszą myśl wyciskanie soku z ziemniaków może wydawać się niedorzecznym pomysłem, sok z ziemniaka wyciskali też nasi przodkowie. W medycynie ludowy był on często stosowany na różne schorzenia przewodu pokarmowego.

Skład soku z ziemniaka

Sok z ziemniaka, jak inne soki warzywne, składa się głównie z wody. Oprócz tego znajdziecie tam też:

  • Witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 i B3
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Sporą ilość potasu
  • Substancje przeciwzakrzepowe

Sok z ziemniaka zawiera w zasadzie wszystkie witaminy i minerały obecne w całych ziemniakach, ale nie zawiera skrobia i błonnika, które zostały oddzielone w trakcie wyciskania soku.

Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Właściwości soku z ziemniaka

  • Pomaga na wrzody i zgagę
  • Wspomaga pracę jelit
  • Ogranicza powstawanie kamieni nerkowych
  • Jest korzystny w dnie moczanowej
  • Zawiera antyoksydanty opóźniające starzenie i poprawiające wygląd skóry

Sok z ziemniaka niebezpieczny?

Każdy wie, że nie poleca się jedzenia surowych ziemniaków, dlaczego sok z surowych ziemniaków miałby być więc zdrowy? Surowe ziemniaki zawierają substancje zwane chakoninami i solaninami, które w wyższych dawkach nie są korzystne dla organizmu człowieka. W niższych nie są jednak szkodliwe, a według niektórych badań, mogą być nawet zdrowe. Na pewno nie można więc przesadzić z piciem soku z ziemniaka, nie sprawdza się tu zasada, że im więcej, tym lepiej i zdrowiej. Maksymalny dzienny limit spożycia soku z ziemniaka, to sok z jednego średniego warzywa. Nie przekraczajcie tej dawki!

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju
Wasze ziemniaki ciemnieją podczas gotowania? Wiemy, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały w trakcie gotowania? Wystarczy, że dodacie do wody ten produkt. Na pewno macie go w kuchni. Dlaczego ziemniaki ciemnieją? Jak tylko obierzecie ziemniaki ze skórki i pokroicie je na kawałki, rozpocznie się proces utleniania i wasze ziemniaki zaczną powoli brązowieć. Utlenianie to reakcja chemiczna między skrobią i cukrami w ziemniaku a powietrzem, która nie wpływa na jadalność ziemniaka, ale za to zmienia jego kolor na szary lub brązowy. Dlatego, jak tylko obierzecie i pokroicie ziemniaki na kawałki, od razu wstawcie je do gotowania. Jednak nawet podczas gotowania ziemniaki mogą czasem zbrązowieć. Czy da się jakoś temu zaradzić? Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Chcecie, żeby wasze ziemniaki zawsze wyglądały świeżo i apetycznie? Podczas gotowania dodajcie do nich któryś z tych składników. Mleko. Wystarczy, że w czasie gotowania dodacie do wody odrobinę mleka. Dzięki temu ziemniaki zachowają dłużej swój jasny kolor i będą wyglądały bardziej apetycznie. Zakwaście ziemniaki. Spróbujcie dodać do gotujących się ziemniaków sok z cytryny lub ocet. Sok z cytryny lub ocet nie sprawią, że ziemniaki będą smakować jak cytryna czy ocet, ale kwaśny płyn zmieni pH ziemniaków, aby zatrzymać ich utlenianie. Dodajcie do wody sól. Gotujcie ziemniaki w osolonej wodzie, ponieważ połączenie wody i soli zapobiega utlenianiu. Pozostałe wskazówki dotyczące ziemniaków Nie chcecie, żeby wasze ziemniaki szarzały? Skorzystajcie z tych kilku wskazówek. Podczas pieczenia ziemniaków, zawsze używajcie szklanego naczynia. Metale łatwo wchodzą w reakcję z ziemniakami i dlatego trzymanie obranych ziemniaków w metalowych naczyniach to zły pomysł. Najlepszym pojemnikiem na ziemniaki...

Przekrójcie ziemniaka na pół i potrzyjcie nim twarz. Efekt was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Przekrójcie ziemniaka na pół i potrzyjcie nim twarz. Efekt was zaskoczy
Ziemniaki to łatwo dostępne, tanie i smaczne warzywa. Można je jednak wykorzystywać nie tylko do jedzenia. Podpowiadamy, do czego jeszcze można użyć popularnych ziemniaków.

Na pytanie, do czego wykorzystujecie ziemniaki, większość odpowie, że do gotowania. Niektórzy dodadzą, że można je smażyć, piec, a także zetrzeć na tarce na placki. A czy wiedzieliście, że ziemniaki mogą spowodować, że twarz będzie gładka, rozjaśniona i bez przebarwień? Okład z ziemniaka na delikatną skórę twarzy Pielęgnacyjne właściwości ziemniaka można łatwo wykorzystać, krojąc dokładnie umytego ziemniaka na pół i pocierając nim twarz. Innym sposobem wykonania okładów z ziemniaka na twarz jest wyciśnięcie soku ze startego ziemniaka na wacik kosmetyczny i przetarcie twarzy wacikiem. Efekt będzie zaskakujący: skóra twarzy stanie się delikatniejsza i gładsza. Poprawi się jej koloryt, skóra twarzy będzie jaśniejsza i bardziej promienista. Znikną przebarwienia, opuchnięcia, a nawet drobne zmarszczki. Są jednak dwa warunki prawidłowego wykonania tego zabiegu: Ziemniak musi być obrany i dokładnie umyty. Tak przygotujcie jego połówki, żeby nie przenieść na twarz drobnoustrojów z zewnętrznej warstwy skórki. Zakażenie twarzy bakteriami może przynieść odwrotny skutek Należy sprawdzić, czy nie jesteście uczuleni na sok z ziemniaka. W tym celu potrzyjcie ziemniakiem wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu 10-15 minut nie poczujecie swędzenia i nie pojawią się czerwone plamki, możecie użyć ziemniaka do twarzy Inne zastosowanie ziemniaka Inne sposoby wykorzystania ziemniaka mogą ułatwić zabiegi pielęgnacyjne związane z wypadaniem włosów, rozwiązać problem ciasnych butów, czy smug na lustrach i szybach: Ziemniaki są dobre na włosy. Wyciśnijcie sok ze startych ziemniaków i zróbcie z niego okład na włosy i skórę głowy. Zabieg zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost Ziemniaki w roli szewca rozciągającego...

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...