Marzy wam się sernik zupełnie inny niż wszystkie? Przygotujcie ten przepyszny, przypominający w smaku cukierki Rafaello sernik, który powstaje z ryżu, wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.
Ciasto jest całkowicie wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe, więc śmiało mogą je spożywać alergicy i osoby z różnymi nietolerancjami.
Sernik jest kremowy, delikatny i ma przyjemny posmak kokosa. Przepis jest naprawdę prosty. Sprawdźcie sami!
Przepis na sernik z ryżu
Składniki:
- 0,5 kg ryżu
- 2 litry wody
- 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa (ok. 70% ekstraktu z kokosa)
- 450 g wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki cukru
- aromat kokosowy (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe do dekoracji
- opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę
Przygotowanie:
- Ryż całkowicie zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu. Róbcie to tak długo, aż wchłonie cały płyn i odpowiednio zmięknie.
- Kiedy będzie już gotowy, połączcie go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem.
- Składniki zmiksujcie na gładką masę.
- Formę lub tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie ją też posmarować masłem.
- Włóżcie na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadźcie.
- Blaszkę wstawcie na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta.
- Jeśli nie lubicie ciast bez spodu, wyłóżcie blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju lub roślinnej margaryny.
- Sernik posypcie wiórkami kokosowymi.
- Możecie również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami.
Zaskoczcie tym sernikiem swoich bliskich. Na pewno będą wniebowzięci.
Zobacz także:
Z czym podawać sernik?
Sernik to ciasto, które wyśmienicie komponuje się z czarną kawą lub z herbatą.
Jeśli sernik nie ma na wierzchu lukru lub czekolady, możecie go podać z gorącą czekoladą lub sosem owocowym.
Źródło: msn.com