Marzy wam się sernik zupełnie inny niż wszystkie? Przygotujcie ten przepyszny, przypominający w smaku cukierki Rafaello sernik, który powstaje z ryżu, wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.

Ciasto jest całkowicie wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe, więc śmiało mogą je spożywać alergicy i osoby z różnymi nietolerancjami. 

Sernik jest kremowy, delikatny i ma przyjemny posmak kokosa. Przepis jest naprawdę prosty. Sprawdźcie sami!

Przepis na sernik z ryżu

Składniki:

  • 0,5 kg ryżu
  • 2 litry wody
  • 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa (ok. 70% ekstraktu z kokosa)
  • 450 g wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • aromat kokosowy (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę

Przygotowanie:

  1. Ryż całkowicie zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu. Róbcie to tak długo, aż wchłonie cały płyn i odpowiednio zmięknie.
  2. Kiedy będzie już gotowy, połączcie go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem.
  3. Składniki zmiksujcie na gładką masę.
  4. Formę lub tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie ją też posmarować masłem.
  5. Włóżcie na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadźcie.
  6. Blaszkę wstawcie na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta.
  7. Jeśli nie lubicie ciast bez spodu, wyłóżcie blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju lub roślinnej margaryny.
  8. Sernik posypcie wiórkami kokosowymi.
  9. Możecie również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami.

Zaskoczcie tym sernikiem swoich bliskich. Na pewno będą wniebowzięci.

Zobacz także:

Z czym podawać sernik?

Sernik to ciasto, które wyśmienicie komponuje się z czarną kawą lub z herbatą.

Jeśli sernik nie ma na wierzchu lukru lub czekolady, możecie go podać z gorącą czekoladą lub sosem owocowym.

Źródło: msn.com