Robiliście kiedyś sernik z… ryżu? W tym przepisie nie znajdziecie ani grama sera
Adobe Stock
Newsy

Robiliście kiedyś sernik z… ryżu? W tym przepisie nie znajdziecie ani grama sera

Podstawowym składnikiem każdego sernika jest oczywiście biały ser. A co powiecie na sernik bez grama sera?

Marzy wam się sernik zupełnie inny niż wszystkie? Przygotujcie ten przepyszny, przypominający w smaku cukierki Rafaello sernik, który powstaje z ryżu, wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.

Ciasto jest całkowicie wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe, więc śmiało mogą je spożywać alergicy i osoby z różnymi nietolerancjami. 

Sernik jest kremowy, delikatny i ma przyjemny posmak kokosa. Przepis jest naprawdę prosty. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik z ryżu

Składniki:

  • 0,5 kg ryżu
  • 2 litry wody
  • 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa (ok. 70% ekstraktu z kokosa)
  • 450 g wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • aromat kokosowy (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę
Zobacz także
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Upieczcie go według tych zasad, a na pewno wam wyjdzie

Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato

Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato

Przygotowanie:

  1. Ryż całkowicie zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu. Róbcie to tak długo, aż wchłonie cały płyn i odpowiednio zmięknie.
  2. Kiedy będzie już gotowy, połączcie go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem.
  3. Składniki zmiksujcie na gładką masę.
  4. Formę lub tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie ją też posmarować masłem.
  5. Włóżcie na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadźcie.
  6. Blaszkę wstawcie na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta.
  7. Jeśli nie lubicie ciast bez spodu, wyłóżcie blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju lub roślinnej margaryny.
  8. Sernik posypcie wiórkami kokosowymi.
  9. Możecie również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami.

Zaskoczcie tym sernikiem swoich bliskich. Na pewno będą wniebowzięci.

Z czym podawać sernik?

Sernik to ciasto, które wyśmienicie komponuje się z czarną kawą lub z herbatą.

Jeśli sernik nie ma na wierzchu lukru lub czekolady, możecie go podać z gorącą czekoladą lub sosem owocowym.

Źródło: msn.com 

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy
Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet? Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek. Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 100 g mąki ryżowej 100 g bezglutenowej mąki owsianej 30 g skrobi ziemniaczanej 70 ml miodu lub syropu klonowego 80 ml klarowanego masła 1 szklanka daktyli 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka migdałów Kilka jagód goji Garść chipsów kokosowych Przygotowanie: Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka...

ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...

Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek . Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone . Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem . Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe. Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe 1, 5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru) 1 szklanka wiórków kokosowych 1/3 kostki masła 3 jajka ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-2 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta. Wierzch ciasta udekorujcie...

Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...