Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pixabay
Newsy

Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie

Pomidory w galarecie to świetny sposób na jesienne wekowanie. Taka przystawka zachwyci waszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. Robi się je w prosty sposób, a efekt powala. 

Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych. 

W jaki sposób można przetwarzać pomidory? 

Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.  

Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy. 

Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.  

Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia. 

Zobacz także
Pomidory też można mrozić. Sprawdźcie, jak zrobić to poprawnie

Wiedzieliście, że pomidory można mrozić? Zróbcie to w ten sposób, by zachować ich smak

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Przepis na pomidory w galarecie 

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe) 

  • 12 łyżeczek żelatyny  

  • kilka ząbków czosnku  

  • 1 cebula 

  • ziele angielskie 

  • ziarna kolorowego pieprzu 

  • goździki (po 1 na słój) 

Zalewa 

  • 2 litry wody 

  • 4 łyżki cukru 

  • 4 łyżeczki soli 

  • 8 łyżeczek octu 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie pozostawić je w całości. W przypadku większych egzemplarzy musicie pokroić je na części. 
  2. Połączcie składniki zalewy i zagotujcie ją.  
  3. Następnie przestudźcie i dodajcie żelatynę. 
  4. Pomidory, cebulę i czosnek i przyprawy włóżcie do czystych, wyparzonych słoików. 
  5. Zalejcie zalewą, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca u góry. Pasteryzujcie przez 15-20 minut.  
  6. Dokręćcie nakrętki i ustawcie słoiki do góry nogami, aż całkowicie wystygną. Gotowe!

Źródło: pasibrzuszek.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku
Adobe Stock
Newsy
Pomidorówka wyjdzie jeszcze lepsza dzięki 1 tajemnemu składnikowi. Babcie tego by się nie spodziewały
Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, chyba najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów. Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa! Czy można dodać do zupy pomidorowej suszone pomidory? Dzięki temu nietypowemu dodatkowi pomidorówka nabierze mocniejszego wyrazu. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów nie zaburzy naturalnego charakteru kochanej przez wszystkich Polaków zupy, a za to podkręci jej pomidorowe walory. Spróbujcie sami - do tego dodatku przekonają się nawet starsze osoby i kulinarni konserwatywni, którym nieznany był dotąd smak suszonych pomidorów w zupie. Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami Składniki: 2 litrów bulionu mięsnego 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 cebuli 3 ząbków czosnku 100 ml śmietany 18 proc. przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia) Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez...

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Flickr
Newsy
Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa Polaków. Zawsze ma się na nią apetyt, ale nie zawsze jest czas, by ją zrobić jak należy. Zobaczcie, jak Ania Starmach przygotowuje swoją ulubioną, błyskawiczną pomidorówkę. 

Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz.  Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy?  Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych. Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut.  Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak.  Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników   Składniki:  1 kg świeżych pomidorów   1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu   Sposób przygotowania:  Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę.  Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.   Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle.  Teraz zblendujcie je na gładką pulpę.  Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę...

Boicie się, że pomidory na działce nie zdążą dojrzeć? Wypróbujcie trik mistrzów ogrodnictwa
Pixabay
Newsy
Boicie się, że pomidory na działce nie zdążą dojrzeć? Wypróbujcie ten trik mistrzów ogrodnictwa
Późne lato oznacza zimne noce, jak również niepewną temperaturę w ciągu dnia. Pojawia się wówczas obawa, czy późne gatunki pomidorów zdążą ładnie wybarwić się na krzakach. Zobaczcie jakie rozwiązanie proponują wówczas doświadczeni ogrodnicy. 

Pięknie zaczerwienione pomidory, soczyste i słodkie to cel każdego działkowicza. W dojrzewaniu ważną rolę odgrywa pogoda i słońce. Co jednak, gdy nie można już na nią liczyć, a jednocześnie nie chcecie się zrywać zielonych egzemplarzy, by dojrzewały powoli w domu? Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów na krzakach?  Wilgoć i zimno schyłku lata nie przerażają wytrawnych ogrodników. Mają swoje sposoby, by zabezpieczać niedokończone uprawy przed niepogodą, a jednocześnie przyspieszyć proces dojrzewania owoców na krzakach.  Tę sztuczkę z powodzeniem wykorzystują hodowcy późnych odmian pomidorów, gdy nadciągają jesienne chłody. By przenieść ją na własną działkę wystarczy zaopatrzyć się w foliowe, przezroczyste torebki lub worki.  Jeżeli wasze pomidory osiągnęły już odpowiedni rozmiar, lecz jeszcze nie pokryły się rumieńcem, zabezpieczcie je foliowym okryciem, które niczym szklarnia zapewni im optymalne warunki do szybkiego wybarwienia.  W jaki sposób użyć foliowych torebek na krzakach pomidorów?  Policzcie, ile gron pomidorów jeszcze nie dojrzało i przygotujcie odpowiednią ilość zwykłych worków do pakowania.   Torebki umieśćcie bezpośrednio na gronach owoców i zawiążcie delikatnie na łodygach nad pomidorami.  Już po 5 dniach zobaczycie różnicę. Pomidory w torebkach nabiorą koloru, wyprzedzając niezakryte egzemplarze.  Po około 10 dniach pomidory powinny się ładnie zaczerwienić i być gotowe do zbioru.  Teraz możecie je zebrać i przełożyć do skrzynek w spiżarni.  W jaki jeszcze sposób można sprawić, by pomidory szybko nabrały koloru?  Torebki umieszczone na gronach pomidorów zadziałają lepiej, gdy w gronie będzie znajdował się chociaż jeden dojrzały pomidor. Jeżeli takiego nie ma, możecie...

Pomidory też można mrozić. Sprawdźcie, jak zrobić to poprawnie
Flickr
Newsy
Wiedzieliście, że pomidory można mrozić? Zróbcie to w ten sposób, by zachować ich smak
Smak dojrzałych na słońcu pomidorów nie da się porównać ze smakiem tych dostępnych zimą, a także wiosną. Ich miąższ jest słodki, miękki i wyjątkowo soczysty. Warto zachować go również na zimne dni. Można to zrobić umiejętnie mrożąc działkowe zbiory. 

Metod na przechowanie pomidorów przez zimowe miesiące jest wiele. Można robić z nich przeciery, wekować, kisić, a w końcu również mrozić. W mrożonej formie to warzywo przetrwa z wami wiele miesięcy i będzie wspaniałym dodatkiem do treściwych zup, leczo, a nawet sałatek czy kanapek. Zobaczcie, jak można zamrozić pomidory w różnych formach.  Jak zamrozić pomidory w całości?  Decydując się na taki sposób przechowywania pomidorów, powinniście zastanowić się, do czego później chcecie je wykorzystywać. Pozwoli to wybrać odpowiednią dla nich formę podczas mrożenia. Pokrojone pomidory nadają się np. do leczo lub gulaszy, zmiksowane do sosów, całe do kanapek.  Jeżeli zdecydowaliście się na opcję zamrażania pomidorów w całości, powinniście wybrać do tego ich mniejsze odmiany. Warzywa dokładnie umyjcie, wysuszcie i połóżcie na desce, tak by nie stykały się ze sobą. Następnie wsuńcie je do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie przełóżcie do woreczków strunowych i włóżcie ponownie już razem do zamrażarki.  Jak mrozić pomidory w plasterkach i zblendowane?  Pomidory, które chcecie wykorzystywać do robienia zup i sosów musicie najpierw obrać ze skórki i usunąć z nich zielone końcówki. Później wystarczy je zblendować i przelać do pojemników. W takiej formie można je przechowywać, aż do wiosny.  Jeżeli potrzebujecie z kolei mieć tzw. gotowca na kanapki lub do sałatek, zdecydujcie się na pokrojenie ich w kostkę lub plasterki. Jak zamrozić takie pomidory?  Umyjcie warzywa i dokładnie osuszcie je ręcznikiem papierowym.  Jeżeli nie lubicie pomidorów ze skórką, to teraz jest właściwy moment, by je obrać. Możecie to zrobić zalewając je gorącą wodą i ściągając skórę.  Pomidory pokrójcie w kostkę lub plasterki,...