Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych. 

W jaki sposób można przetwarzać pomidory? 

Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.  

Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy. 

Zobacz także:

Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.  

Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia. 

Przepis na pomidory w galarecie 

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe) 

  • 12 łyżeczek żelatyny  

  • kilka ząbków czosnku  

  • 1 cebula 

  • ziele angielskie 

  • ziarna kolorowego pieprzu 

  • goździki (po 1 na słój) 

Zalewa 

  • 2 litry wody 

  • 4 łyżki cukru 

  • 4 łyżeczki soli 

  • 8 łyżeczek octu 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie pozostawić je w całości. W przypadku większych egzemplarzy musicie pokroić je na części. 
  2. Połączcie składniki zalewy i zagotujcie ją.  
  3. Następnie przestudźcie i dodajcie żelatynę. 
  4. Pomidory, cebulę i czosnek i przyprawy włóżcie do czystych, wyparzonych słoików. 
  5. Zalejcie zalewą, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca u góry. Pasteryzujcie przez 15-20 minut.  
  6. Dokręćcie nakrętki i ustawcie słoiki do góry nogami, aż całkowicie wystygną. Gotowe!

Źródło: pasibrzuszek.pl