Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych.
W jaki sposób można przetwarzać pomidory?
Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.
Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy.
Zobacz także:
Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.
Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia.
Przepis na pomidory w galarecie
Składniki:
-
2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe)
-
12 łyżeczek żelatyny
-
kilka ząbków czosnku
-
1 cebula
-
ziele angielskie
-
ziarna kolorowego pieprzu
-
goździki (po 1 na słój)
Zalewa
-
2 litry wody
-
4 łyżki cukru
-
4 łyżeczki soli
-
8 łyżeczek octu
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie pozostawić je w całości. W przypadku większych egzemplarzy musicie pokroić je na części.
- Połączcie składniki zalewy i zagotujcie ją.
- Następnie przestudźcie i dodajcie żelatynę.
- Pomidory, cebulę i czosnek i przyprawy włóżcie do czystych, wyparzonych słoików.
- Zalejcie zalewą, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca u góry. Pasteryzujcie przez 15-20 minut.
- Dokręćcie nakrętki i ustawcie słoiki do góry nogami, aż całkowicie wystygną. Gotowe!
Źródło: pasibrzuszek.pl