Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie
Pixabay
Newsy

Robiliście już pomidory w galarecie? Będziecie pod wrażeniem. Smakują i wyglądają obłędnie

Pomidory w galarecie to świetny sposób na jesienne wekowanie. Taka przystawka zachwyci waszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. Robi się je w prosty sposób, a efekt powala. 

Na bazarach i targach wciąż można jeszcze kupić ładne i względnie tanie pomidory. Warto wykorzystać ostatni moment i zamknąć je w słojach na zimę. Będą stanowiły wartościowy i kolorowy dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych. 

W jaki sposób można przetwarzać pomidory? 

Pomidory są wdzięcznym warzywem do przetwarzania. Najbardziej rozpowszechnionym sposobem ich wekowania jest zrobienie przecieru pomidorowego, który będzie bazą zimowych sosów i zup.  

Można też przygotować z nich domowy ketchup. O wiele zdrowszy i bardziej wartościowy od tego dostępnego w sklepie. Jeżeli lubicie te warzywa w postaci suszonej, powinniście zrobić je samodzielnie w domu. Wystarczy piekarnik, a później oliwa i przyprawy. 

Mrożone pomidory zachowują pełnię wartości i właściwości smakowych. Dobrze jest przechowywać chociaż niewielką ilość tych warzyw w zamrażarce. Można je również marynować i kisić. Taka wersja pomidorów jest mało znana, a wyjątkowo smakowita i w przypadku kiszonki bardzo zdrowa.  

Pomidory w galarecie to z kolei wersja przetworów dla tych szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni, które smakują i robią wrażenie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia. 

Zobacz także
Pomidory też można mrozić. Sprawdźcie, jak zrobić to poprawnie

Wiedzieliście, że pomidory można mrozić? Zróbcie to w ten sposób, by zachować ich smak

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Przepis na pomidory w galarecie 

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów, najlepiej małych (mogą być koktajlowe) 

  • 12 łyżeczek żelatyny  

  • kilka ząbków czosnku  

  • 1 cebula 

  • ziele angielskie 

  • ziarna kolorowego pieprzu 

  • goździki (po 1 na słój) 

Zalewa 

  • 2 litry wody 

  • 4 łyżki cukru 

  • 4 łyżeczki soli 

  • 8 łyżeczek octu 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory umyjcie. Jeżeli kupiliście małe pomidorki, możecie pozostawić je w całości. W przypadku większych egzemplarzy musicie pokroić je na części. 
  2. Połączcie składniki zalewy i zagotujcie ją.  
  3. Następnie przestudźcie i dodajcie żelatynę. 
  4. Pomidory, cebulę i czosnek i przyprawy włóżcie do czystych, wyparzonych słoików. 
  5. Zalejcie zalewą, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca u góry. Pasteryzujcie przez 15-20 minut.  
  6. Dokręćcie nakrętki i ustawcie słoiki do góry nogami, aż całkowicie wystygną. Gotowe!

Źródło: pasibrzuszek.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku
Adobe Stock
Newsy
Pomidorówka wyjdzie jeszcze lepsza dzięki 1 tajemnemu składnikowi. Babcie tego by się nie spodziewały
Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, chyba najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów. Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa! Czy można dodać do zupy pomidorowej suszone pomidory? Dzięki temu nietypowemu dodatkowi pomidorówka nabierze mocniejszego wyrazu. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów nie zaburzy naturalnego charakteru kochanej przez wszystkich Polaków zupy, a za to podkręci jej pomidorowe walory. Spróbujcie sami - do tego dodatku przekonają się nawet starsze osoby i kulinarni konserwatywni, którym nieznany był dotąd smak suszonych pomidorów w zupie. Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami Składniki: 2 litrów bulionu mięsnego 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 cebuli 3 ząbków czosnku 100 ml śmietany 18 proc. przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia) Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez...

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Flickr
Newsy
Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa Polaków. Zawsze ma się na nią apetyt, ale nie zawsze jest czas, by ją zrobić jak należy. Zobaczcie, jak Ania Starmach przygotowuje swoją ulubioną, błyskawiczną pomidorówkę. 

Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz.  Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy?  Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych. Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut.  Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak.  Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników   Składniki:  1 kg świeżych pomidorów   1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu   Sposób przygotowania:  Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę.  Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.   Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle.  Teraz zblendujcie je na gładką pulpę.  Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę...

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Flickr
Newsy
Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Pomidory są zdrowe w każdej postaci. Wielu jednak zdziwi się, że pomidory poddane obróbce termiczne wykazują jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, takich jak np. zwiększona ilość likopenu.

Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem. Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka? Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę: Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy Wykazują właściwości przeciwrakowe Działają moczopędnie Wpływają na poprawę systemu odpornościowego Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne Działają pozytywnie na układ nerwowy Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory? Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe? Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych. Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów. Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych artykułów, jeżeli chcecie wiedzieć, za pomocą jakiego noża pokroicie go na...

Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy
Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne
Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido. Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu! Czym różni się leczo polskie od węgierskiego? Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami.  Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym,  aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia.  Przepis na leczo węgierskie 1 kg świeżej papryki kolorowej ½ kg pieczarek 2 cukinie 2 cebule 6 pomidorów 4 kiełbasy śląskie 1 koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki ketchupu sól pieprz papryka słodka papryka ostra olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka.  Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem.  Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl ...