Choć Polskę i Gruzję dzieli ponad 3,5 tys. kilometrów, Polacy na dobre rozsmakowali się w gruzińskiej kuchni głównie dzięki przybyszom z tamtego kraju.. W wielu miastach i miasteczkach otworzyły się restauracje i piekarnie ze specjałami z tego kraju. Mocno się różnią od tego, co znamy, ale i tak gruzińskie przysmaki podbiły podniebienia Polaków. W końcu jak można nie lubić pysznego chaczapuri, czyli placka z serem (a czasami również jajkiem) albo chinkali, czyli słynnych gruzińskich pierożków? Swoje miejsce w gustach Polaków znalazł także pszenny, gruziński chleb, czyli puri (szoti puri).

Jak Gruzini pieką chleb?

Rodzajów gruzińskiego pieczywa jest całkiem sporo. Tradycyjnie wypieka się je w dość niezwykły sposób, przyklejając placki z ciasta do rozgrzanych, glinianych ścianek pieca tone. Już po kilku minutach pieczenia w dużej temperaturze, dość cienki pszenny chleb jest gotowy.

W ten sposób przygotowuje się na przykład szoti, chleb o nieco podłużnym, przypominającym romb  czy łódkę kształcie. Można zrobić taki wypiek samodzielnie w domu i to bez specjalnego pieca. Przepis na domową wersję tego gruzińskiego chleba ze zwykłego piekarnika znajdziecie poniżej. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Przepis na gruziński chleb szoti puri

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie 350 ml ciepłej wody i wsypcie do niej 1 łyżeczkę suchych drożdży (ok. 6 gramów). 
  2. Dodajcie także 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i dobrze wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut. 
  3. Do dużej miski wsypcie pół kilograma mąki i łyżeczkę soli. Wymieszajcie. 
  4. Wlejcie do mąki zaczyn. Połączcie składniki łyżką. Dodajcie olej i wyróbcie ciasto. 
  5. Po kilku minutach zagniatania włóżcie ciasto do miski obsypanej mąką i przykryjcie folią spożywczą. 
  6. Do większej miski wlejcie ciepłą wodę i włóżcie do niej miskę z ciastem. Dzięki temu lepiej wyrośnie i o wiele szybciej. 
  7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką. Rozprowadźcie je rękami na boki, tworząc kwadratowy placek. Złóżcie go jak roladę i podzielcie na 2 równe części. Uformujcie z nich kule, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut. 
  8. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Podsypcie ją odrobiną mąki, dłonie również nią posypcie i następnie rękami rozciągnijcie ciasto na podłużny placek. Połóżcie go na blasze i rozciągnijcie na długość przekątnej waszej blaszki. Chleb powinien być płaski, szeroki na środku i zwężający się na końcach. 
  9. Posmarujcie ciasto z wierzchu wodą i odstawcie na 10 minut. 
  10. Następnie wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczcie chleb od 10 do 12 minut, aż się zrumieni. 

Smacznego!

Zobacz także: