Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki!

Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki.

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów.

Czym zneutralizować gorzki smak bigosu?

Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić.

Zobacz także:

Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych.

Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi.

Przepis na bigos z rodzynkami

Składniki:

  • Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów
  • 25 dag łopatki wieprzowej
  • 35 g łopatki wołowej
  • 50 dag schabu wieprzowego
  • 2-3 łyżki smalcu wieprzowego
  • 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej
  • 5 dag boczku surowego wędzonego
  • 15 dag boczku parzonego wędzonego
  • Cebula
  • Garść śliwek wędzonych
  • Ziele angielskie
  • Czarny pieprz
  • Liście laurowe
  • Ziarna jałowca
  • Sól
  • Cukier
  • Opcjonalnie: miód

Przygotowanie:

  1. Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu.
  2. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki.
  3. Zalejcie kapustę wodą.
  4. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną.
  5. Gotujcie kapusty godzinę pod przykrywką.
  6. Pokrójcie surowe mięso na kawałki i podsmażcie na patelni na smalcu.
  7. Dodajcie do bigosu podsmażone mięso, przyprawy i gotujcie bigos na małym gazie.
  8. Na końcu dodajcie pokrojoną cebulę i wędzonki, w tym kiełbasę, wcześniej delikatnie podsmażone.
  9. Dodajcie do bigosu posiekane śliwki.
  10. Pierwszego dnia gotujcie bigos ok. 3 godziny, następnego jeszcze przez ok. 2 godziny.
  11. Doprawcie do smaku.
  12. Podawajcie z pieczywem lub z ziemniakami.
  13. Smacznego!